Srijeda , 24. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Pčelar Nirmel Hodžić osvojio dva priznanja za kvalitet meda (FOTO)

img

U PČELARSTVO UKLJUČENA CIJELA PORODICA

Za kvalitet meda, ovih dana u Maglaj su stigla još dva priznanja. Nirmel Hodžić, član Udruženja pčelara Maglaj, osvojio je zlatno i srebrno priznanja za kvalitet livadskog, odnosno bagremovog meda na Trećem međunarodnom ocjenjivanju meda u Cazinu. Ocjenjivanje je organizovalo Udruženje pčelara „Kesten“ u saradnji sa Savezom pčelara Unsko-sanskog kantona. Nirmel Hodžić se u jesen 2013. godine počeo baviti pčelarstvom, a krenuo je sa dva društva. Nije imao nekih većih predznanja, ali je učio i pratio savremene tokove pčelarstva.


(Nirmelov sin Enes)

Htio sam u pčelarstvu naći mir nakon stresnog posla. Nisam računao na neku ekonomsku isplativost, nego sam se odlučio baviti pčelarstvom samo iz ličnog zadovoljstva i da se uz pčele odmorim. Sada u Straištu u svom voćnjaku sa 120 stabala šljive, kruške i jabuke imam 22 košnice“, rekao nam je Nirmel na početku razgovora.

Kada je posla više, uključi se cijela porodica

U proizvodnju meda uključena je cijela porodica, pored Nirmela i njegova supruga Emina te djeca Enes (20), Samela (18), Ahmed (9), a kada se vrca med i njegovi roditelji. „Zna se ko šta može da uradi, od najmlađih do najstarijih. Sam ne bi mogao sve stići bez pomoći porodice. Duša nam je svima puna kada se počne sa vrcanjem meda, pa kada poteče onaj 'zlatni mlaz' mi svi sretni i zadovoljni. Svi se okupimo, radna je atmosfera ali uz zajedništvo i smijeh, a meni je porodica najvažnija“, dodao je. Zimi sa suprugom priprema za pčele ono što im je potrebno, a kada dođe ljeto i kada je posla više, pomognu svi i svi u pčelarstvu pronalaze zadovoljstvo. „Bude zaista naporno, čovjeku dođe da odustane, pogotovu ako se zaredaju loše godine. A onda dođe dobra godina, kao što je ova, pa čovjek nastavi da se bavi pčelarstvom. Med je, prije svega, lijek kao i ostali pčelinji proizvodi: polen, propolis i matična mliječ. Počesto kupac gleda cijenu, ali moj savjet je da se med uvijek kupuje od provjernih proizvođača“, savjetuje Nirmel.


(Nirmelov sin Ahmed)

Zna da je na pravom putu u proizvodnji meda

Sasvim slučajno se odlučio poslati med na ocjenjivanje u Cazin. „Poslao sam uzorke samo da vidim da li sam na dobrom putu, da li radim sve kako treba. Poslao sam dva uzorka – livadski i bagremov med. Izazov mi je bio što je ocjenjivanje bilo međunarodnog karaktera, pored pčelara iz naše zemlje bilo je uzoraka iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Analize su radili eksperti iz Slovenije. Za livadski med osvojio sam zlatno, a za bagremov med srebrno priznanje. Sa oba meda sam zauzeo šesto mjesto. Stvarno sam zadovoljan, od toliko uzoraka ja sam se našao u samom vrhu po kvaliteti meda. To je znak da čovjek radi kako treba. Pčelarstvom se planiram baviti i dalje – radiću sve dok budem imao snage i vremena, ako ne budem mogao sa 20 košnica radiću sa manje, ali radiću kako treba“, rekao nam je Nirmel Hodžić na kraju razgovora.


N.Br./maglaj.net