Srijeda , 19. Jun, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Premijerka Mehmedić preuzela dužnost, Vlada na prvoj sjednici obustavila nova zapošljavanja

img

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić preuzela je jučer premijersku dužnost od dosadašnjeg premijera Mirnesa Bašića.

Premijerka se u izjavi nakon preuzimanja dužnosti zahvalila građanima na podršci od trenutka kada je Bosanskohercegovačka inicijativa KF predložila kao nestranačkog kandidata za premijera pa sve do konačnog imenovanja na 2. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Istakla je da je svjesna bremena višestruke odgovornosti koju sa sobom nosi premijerska dužnost, te da je velika čast i privilegija biti uključen u procese koji direktno ili indirektno utiču na naše svakodnevne živote.

Prioritet Vlade će biti stabilizacija budžeta, pružanje boljih usluga korisnicima i građanima kantona te provođenje aktivnosti za razvoj privrede i ekonomskog razvoja. Pred nama su veliki izazovi i puno posla, ali sam uvjerena da će nova Vlada, konkretnim mjerama i razvojnim projektima, uspjeti pokrenuti pozitivne procese te stvoriti uslove za kvalitetniji život u našem društvu - rekla je premijerka Mehmedić.

U toku su primopredaje dužnosti u resornim ministarstvima Vlade ZDK-a, koje će biti završene do kraja sedmice.

Novoimenovani ministri su Benjamin Sinanović (ministar unutrašnjih poslova), Edin Hasaničević (ministar za pravosuđe i upravu), Dženana Čišija (ministrica finansija), Danijel Pašić (ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline), Zlatko Jelić (ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice), Adnan Sirovica (ministar za boračka pitanja), Tanja Radoš Kosić (ministrica zdravstva) i Draženka Subašić (ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport), Samir Šibonjić (ministar za privredu) i Vinko Marić (ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu).

Vlada je jučer kasno popodne održala 1. telefonsku sjednicu na kojoj je usvojila Odluku o potpisnicima platnih naloga do kraja godine, kojom su utvrđena ovlaštenja za potpisivanje naloga za plaćanje za premijerku i resorne ministre.

Također, Vlada je usvojila zaključak kojim je obavezala budžetske korisnike - ministarstva, uprave i upravne organizacije, kao i javne ustanove, budžetske i vanbudžetske fondove, javna preduzeća i ostala regulisana tijela pod kontrolom Zeničko-dobojskog kantona, da u periodu privremenog finansiranja, odnosno do donošenja Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu, kao i pojedinačnih finansijskih planova, obustave sve postupke novog zapošljavanja službenika i namještenika u organima javne uprave, kao i postupke novog zapošljavanja u javnim ustanovama, budetskim i vanbudžetskim fondovima, javnim preduzećima i ostalim regulisanim tijelima pod kontrolom ZDK-a.

Zaključkom je naloženo da se obustave svi postupci unapređenja i premještaja državnih službenika i namještenika, kao i da se okončaju, odnosno prekinu svi ugovori o angažmanu, ugovori o djelu i slično s trećim licima, zaključno sa 31.12.2022. godine.

 

Press služba ZDK