Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Pokrivena kapela u Radojčićima (FOTO)

img

NAJLJEPŠI DAR POVRATNICIMA ZA PRAVOSLAVNI BOŽIĆ

U organizaciji Mjesne zajednice Radojčići u utorak je pokrivena kapela na pravoslavnom groblju u Radojčićima, odnosno u povratničkom zaseoku Crnojevići. Sredstva za kupovinu građevinskog materijala za krovnu konstrukciju i betoniranje donje ploče i trotoara su osigurana kroz projekt „Uređenje grobalja u MZ Radojčići“ kojeg je podržalo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Naravno, ugradnja građevinskog materijala bila je na volonterskoj bazi i u organizaciji mještana Mjesne zajednice, a u akciju pomoći ovom projektu uključile su se firme „Pero“d.o.o. Zenica, „IM Transport“ Žepče te drugi pojedinci. U četverodnevnoj akciji pokrivanja ove kapele, učestvovali su brojni volonteri hrvatske, bošnjačke i srpske nacionalnosti što ovom vjerskom objektu daje još veću važnost i simboliku zajedničkog života svih naroda i put izgradnje iskrenog međunacionalnog povjerenja u BiH. U toku su pripreme za nabavku i ugradnju prozora i vrata na kapeli, a nakon toga planirani su radovi i na unutarnjem uređenju kapele (maltanje zidova i uređenje stropa), izradu zvonika, stolova sa klupama, a u planu je i postavljanje fasade. Naravno, za sve ove radove će trebati još puno financijskih sredstava i donatora ali i ljudi dobrog srca da to sve i ugrade“, kazao je Marinko Kelavić, predsjednik Mjesne zajednice.

Po riječima mještana iz Crnojevića ovo im je najljepši dar za nadolazeći Božić jer su temelji za ovu kapelu izgrađeni još 1991. godine, a zidanje nastavljeno tek 2006. godine. Nažalost, zbog ratnog izbjeglištva i slabog imovinskog stanja povratnika u Radojčiće, ova kapela je čekala gotovo 32 godine da se pokrije. „I ovo je samo još jedan pokazatelj da su povratnici srpske nacionalnosti iz Radojčića zaboravljeni od gotovo svih institucija vlasti, domaćih i međunarodnih organizacija koje bi trebale daleko više ulagati na ovakve prostore i voditi računa o ravnomjernijem rasporedu budžetskih i donatorskih sredstava u povratničke krajeve. I ovi povratnici, kao i svi drugi, imaju velike potrebe za traktorima, motokultivatorima i drugim različitim poticajima u poljoprivredi koje nikada nisu dobili a godinama su izostavljani sa svih takvih lista dobitnika. Stoga je i pokrivanje ove kapele doživljeno kao novi i pravedniji odnos prema ovim, zaboravljenim ljudima koji samo žele živjeti na svojim vijekovnim ognjištima“, dodao je Kelavić.



 

N.Br./maglaj.net