Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Epidemiološka situacija na području općine Maglaj je stabilna

img

Razgovarali smo sa dr.Fatimom Mejremić-Mešić, specijalistom iz oblasti epidemiologije

TRENUTNO NEMA REGISTROVANIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM – VAKCINACIJA I DALJE TRAJE

Epidemiološka situacija na području općine Maglaj je stabilna, očekivano za ovaj hladniji period godine je i pojava virusa koji uzrokuju infekcije respiratornog sistema, pa je povećan broj javljanja u ambulante porodične medicine. Na svu sreću broj i klinička slika oboljelih nisu alarmantni te zahtijevaju kućni i ambulantni tretman, rekla nam je dr. Fatima Mejremić-Mešić, specijalista epidemiolog. „Svakodnevno u COVID ambulanti, na osnovu indikacija i uputa iz ambulanti porodične medicine, radimo brze, antigenske testove na koronu, a takođe i PCR testove koji se prosljeđuju u Opću bolnicu Tešanj. Na svu sreću, posljednjih dana nema otkrivenih slučajeva zaraze korona virusom na području općine Maglaj. I dalje se redovno, prema utvrđenom planu, vrši vakcinacija protiv koronavirusa, i to drugom, trećom i četvrom dozom vakcine Pfizer. Vakcinacija se organizuje i dalje, ali nam je uvijek potreban određeni broj pacijenata koji se žele vakcinisati kako bi mogli u potpunosti iskoristiti svaku dozu vakcine. Za sve one koji se žele vakcinisati poruka je da se jave u HES službu Doma zdravlja i pozvaćemo ih na naredni termin vakcinacije“, kazala je dr.Mejremić-Mešić.

Pad broja vakcinisane djece je globalni trend

Imunizacija je najdjelotvornija i najsigurnija mjera u sprječavanju zaraznih bolesti, pa smo sa dr.Fatimom Mejremić-Mešić razgovarali i o imunizaciji djece. „Za imunizaciju mogu reći da je to najefikasnija javno-zdravstvena intervencija u prevenciji zaraznih bolesti, ali mi epidemiolozi takođe za vakcinu kažemo da je postala žrtvom svoje efikasnosti. Sada nema bolesti koje vakcine preveniraju pa tako roditelji, odnosno naše stanovništvo, nema priliku da se susretne sa svim teškim bolestima koje se preveniraju vakcinom kao što su poliomijelitis (dječija paraliza), morbile, rubeola. Pad pokrivenosti vakcinom iz obaveznog programa vakcinacije je neki globalni trend, koji nažalost nije zaobišao ni našu općinu. Periodom pandemije donekle možemo i da opravdamo pad pokrivenosti, međutim to ne treba da bude izgovor ni nama ni roditeljima da se taj trend ne vrati na predpandemijsko a možda čak i neko bolje vrijeme kada je imunizacija djece u pitanju. Apelujem na roditelje da dovedu svoju djecu na vakcinaciju, da se utvrdi ako eventulano ima nekih propuštenih doza da se to nadoknadi i nastavi dalje sa vakcinacijom djece i tinejdžera“, poručila je naša sagovornica i dodala da na maglajskom području, za sada nema prijavljenih epidemija zaraznih bolesti ali mora se držati stepen pokrivenosti od 94% ili 95%, zavisnosti od bolesti, da bi imali tzv. 'kolektivni imunitet'. Imunizacija djece nikada ne može biti 100% jer postoje kontraindikacije, odnosno komorbiditet djece koja ne mogu biti vakcinisana, pa je zbog toga još važnija vakcinacija zdrave djece.

U prošloj godini najviše registrovano hipertenzivnih oboljenja

Prema podacima ambulanti porodične medicine koji su simirani u HES službi Doma zdravlja, na prvom mjestu po broju oboljelih u prošloj godini su hipertenzivna oboljenja, slijede akutne infekcije respiratornog sistema, poremećaji štitne žlijezde, na četvrtom mjestu su oboljenja koštano-mišićnog sistema, zatim slijede poremećaji mentalnog zdravlja, a na šestom mjestu su maligne neoplazme. „Mogu reći da je u prošloj godini registrovana 91 slučaj obolijevanja od različitih malignih oboljenja i u odnosu na brojke od prošle godine radi se tek o blagim odstupanjima“, kazala je dr Fatima Mejremić-Mešić.

„Kada radite nešto što volite put do toga nije teret“

Dr.Fatima Mejremić-Mešić završila je Medicinski fakultet u Tuzli 2012. godine i od tada je uposlenica maglajskog Doma zdravlja. Posljednje četiri godine provela je na specijalizaciji iz oblasti epidemiologije, a prije je radila u porodičnim ambulantama u Moševcu i Kosovi, ali u centralnom objektu u Maglaju. „Lično i profesionalno me raduje činjenica da se sa svojim stečenim zanjem i sposobnostima iz ove oblasti mogu staviti na raspolaganje zdravstvenoj ustanovi u kojoj radim već nešto više od 10 godine“, rekla nam je na kraju razgovora dr Mejremić-Mešić i dodala da joj je u Maglaju lijepo raditi, da joj nije naporno svakodnevno putovati iz Tuzle do Maglaja na posao. „Kada radite nešto što volite, put do toga nije teret“, dodala je dr. Fatima Mejremić-Mešić na kraju razgovora.


N.Br./maglaj.net