Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

20. ''Mulabdićevi dani kulture'': Predstavljeni romani ''Predodređenje'' i ''Sakupljač slova'' (FOTO)

img

Predstavljanje romana „Predodređenje“ i „Sakupljač slova“ književnika, prevoditelja i kolumniste Edina Urjana Kukavice, bio je drugi, organizovani sadržaj u okviru 20.“Mulabdićevih dana kulture“.

Roman „Predodređenje“ prvi dio trilogije pod nazivom „Preobraženje“, a koju čine i „Otkrivenje“ i „Proživljenje“, dok je „Sakupljač slova“ posljednji roman koji je napisao i koji je prijavio na anonimni konkurs Fondacije za izdavaštvo. Teme kojima se Edin Urjan Kukavica bavi u svojim djelima jesu naše ljudsko postojanje i naša domovina, Bosna i Hercegovina. Sa 24 godine napisao je svoj prvi roman – „Prvorođeni Dun'ja“ koji je čekao na objavu sve do 2000. godine. Od tada do danas napisao je šest romana, pet knjige političke, etičke, politološke kritike, brojne knjige iz oblasti islamske duhovnosti i putopise, preveo je pedesetak naslova, a čitaoci ga najviše prepoznaju kao prevodioca romana Elif Šafak.

Predstavljanje Edina Urjana Kukavice u Maglaju moderirala je Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke, a razgovaralo se o izazovima sa kojima se svi previdioci suočavaju, o tome koliko se danas, generalno čita, o Bosni i Hercegodini, koju, kako je sam gost naglasio, voli iznad svega. „Ja volim pisati, puno godina sam pričao u sebi i sada je došlo vrijeme da to 'izađe' napolje“, kazao je okupljenim na promociji Edin Urjan Kukavica i dodao.

Nevjerovatno je koliko svi generalno malo znamo o prošlosti i historije Bosne i Hercegovine, o ilirskoj i antičkoj Bosni, o kraljici Teuti, Batonu Dezitijatskom, Stjepanu II Kotromanići ili Husein-kapetanu Gradaščeviću. Ultimativno dvije teme koje me opsjedaju jesu sloboda i ova naša Bosna. 'Sakupljač slova' je roman napisan o slobodi čovjeka, a cijelo 'Predodređenje' je posvećeno historiji koju mi ne znamo. Sretan sam što sam imao priliku obići puno svijeta, ali nigdje nisam osjetio ni volju ni želju da ostanem duže od 12 dana. Tih 12 dana uspio sam provesti u Istanbulu i Firenci, ali da ostanem negdje živjeti, teško“.

Nagrađeni najaktivniji čitaoci u oba odjeljenja Biblioteke

Ovaj sadržaj „Mulabdićevih dana kulture“ bila je prilika da se proglase i dodjele nagrade najaktivnijim čitoacima u 2022.godini. U Odjeljenju za djecu to su Ajna Zeljković, Asija Hasanić i Ivona Blažanović, a u Odjeljenju za odrasle Semija Pelo, Ena Nalić i Nejra Bradarić.

Naši dugogodišnji korisnici znaju što im donosi čitanje, ali onim mlađim poručujem da će čitanjem kroz vrijeme dobiti brojne benefite, da će biti jači, slobodoumniji ljudi, da će na pravi način davati doprinos i razvoju društva ali i oni sami će se osjećati dobro, sretno i zadovoljno, što je možda i najveća satisfakcija čitanja. Naše nagrade najaktivnijim čitateljkama jesu skromne, ali imaju svrhu da vam svima kažu jedno veliko hvala“, poručila je Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke.


N.Br./maglaj.net