Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

APEL ZA POMOĆ: Pomozite da Smajo Mušinović iz Jablanice više ne živi u ''kući'' od najlona (FOTO)

img

Kada je krajem januara RTV Maglaj objavila priču o Smaji Mušinoviću, sigurno je da nije bilo toga ko se nije zapitao kako je moguće da neko, tu pored nas, u Jablanici, živi u improvizovanom kućerku napravljenom od nešto drva i najlona i to punih pet godina? Zamislite se samo: pet godina, sva godišnja doba, minusi i zvizdani, blizina divljih zvijeri i strah od zmija – sve je to Smajin život.

U njegovom domu, nema struje, a i voda mu je daleko. Kuća u kojoj je nekada živio je zapaljena, a da bi podigao sebi novi dom od najlona, morao je prodati nekoliko ovaca, jer ovčarstvo je za Smaju jedini izvor prihoda. „Ovo je život za svime, ali najviše sa zmijama. Ima i divljih svinja. Nije me strah, šta ću, kud' ću? Ja nemam kuda. Svoje zemlje nemam ni kvadrata, a u stan ne bih išao. Kako bih ja u stanu živio? Imam tih desetak ovaca, moram se brinuti o njima. Da njih nemam, ne bih imao ni hljeba. Prodam pola jagnjadi da imam za život, da ne bi nikome pokucao na vrata i zatražio da jedem“, ispričao je Smajo novinarki RTV Maglaj, Admiri Mulalić.

Iako su zimi niske temperature, Smajo ne smije ni dobro naložiti jer se sve može zapaliti, a ovakav život ozbiljno je narušio Smajino zdravlje. Kesa puna lijekova, njegova je svakodnevnica. „Soba, kupatilo i krov nad glavom, da mogu preživjeti, meni više ništa ne treba“, kazao je Smajo.

Svi dobri ljudi koji žele pomoći da Smajo dobije čvrst krov nad glavom, da ne strahuje više ni od zime ni od divljih zvijeri, sredstva mogu uplatiti na račun otvoren kod ASA Banke d.d. broj 1340 6001 0390 9211 na ime Smaje Mušinovića ili se obratiti našem sugrađaninu Nerminu Husukiću. Do sada je na Smajin račun uplaćeno 11.064,90 KM. Kako je Nermin Husukić objavio na FB grupi Maglajlije, postoji kuća na prodaju uz koju ide i dunum i po zemlje te pomoćni objekat, a cijena joj je 25.000 KM. Ipak, kako je pojašnjeno, biće potrebno osigurati nešto više od ovog iznosa, jer treba računati i na troškove prepisa, poreza kao i manju adaptaciju kuće.

Vjerujem u svoje sugrađane i sve dobre ljude širom svijeta da će dati kao donaciju onoliko koliko mogu za našega Smaju Mušinovića“, kazao je Nermin Husukić.

 

N.Br./maglaj.net