Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Dodjela priznanja u povodu 1. marta, Svjetskog dana civilne zaštite: Vatrogascu Enidu Čauševiću pismena pohvala (FOTO)

img

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona usvojio je prijedlog kandidata za dodjelu priznanja za 2023. godinu povodom 1. marta, Svjetskog dana civilne zaštite. Među dobitnicima je i vatrogasac Enid Čaušević, pripadnik Službe Civilne zaštite Maglaj. Njemu će Pismena pohvala biti uručena na Svečanoj sjednici Kantonalnog štaba CZ ZDK.

Enid Čaušević, koji je već tri godine je pripadnik Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj kao vatrogasac-vozač. Priča nam da za njega radno vrijeme ne postoji – on je vatrogasac 24 sata.

Posao je lijep, izazovan ali nosi i puno odgovornosti i opasnosti. Za protekle tri godine bilo je zaista različitih intervencija – od šumskih pa do požara u stambenim objektima, spašavanja povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama, pa do tehničkih intervencija kada su mala djeca znala zaključati se u stanu, a znali smo spašavati i mačke sa drveta. Bude čovjeku teško u mnogim situacijama, ali najsretniji sam kada se intervencija dobro završi, materijalno se može namiriti, bitno je spasiti ljudski život“, naglasio je Čaušević i dodao.

Zahvalio bih se svima koji su me predložili za ovo priznanje, mojim dragim kolegama koje su mi prenijeli znanje o vatrogastvu. A ova nagrada se mora opravdati pa ću se truditi da i dalje budem na visini zadatka, zajedno sa svim vatrogascima“. Enidu posao vatrogasca pričinjava veliko zadovoljstvo, a non-stop je u pripravnosti.

Mi smo tu za naše građane – 121 ili 123. Ovo je posao koji traži da se konstano uči i o novoj opremi i o tehnologiji. Posao nosi veliku odgovornost, ali bih volio zaraditi penziju kao vatrogasac“, kazao nam je Enid Čaušević na kraju razgovora.


N.Br./maglaj.net