Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj: Uručena rješenja studentima koji će koristiti stipendije Ministarstva za boračka pitanja ZDK

img

PO PRVI PUT OTKAKO SE DODJELJUJU, STIPENDIJE UVEĆANE ZA 200 KM

Adnan Sirovica, ministar za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona u Maglaju je uručio rješenja studentima koji su ostvarili pravo na stipendije. Sa područja općine Maglaj stipendiju će koristiti 118 studenata što ukupno iznosi 155.200 KM. I ove godine Vlada ZDK i Ministarstvo za boračka pitanja, kao i u protekle tri, osigurali su sredstva da svi studenti - branioci i članovi njihovih porodica, koji ispunjavaju formalno-pravne uslove, dobiju stipendije ovog ministarstva za studijsku 2022/2023. godinu.

Studentima je čestitala i Eldina Mehinagić, rukovodilac resorne Službe, te najavila da će uskoro početi i isplata stipendija. „I ove godine stipendije će dobiti svi studenti koji su ispunjavali formalno-pravne uslove, dakle njih 1.732, od kojih je 118 sa područja općine Maglaj. To mi je posebno drago jer ovo je ipak moja općina. Novina je da će stipendije po prvi put otkad se dodjeljuju biti uvećane za 200 KM, tako da će studenti prve godine, umjesto 800 KM, dobiti 1.000 KM, dok će studenti viših godina studija, umjesto 1.200 KM, dobiti stipendiju u iznosu od 1.400 KM“, kazao je u Maglaju ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica.

Riječ studenata

Dženisa Čolić, studentica druge godine Fakulteta zdravstvenih studija. „Već drugu godinu koristim ovu stipendiju i stvarno dobro dođe, a posebno što su ove godine iznosi povećani. Stipendiju iskoristim za svakodnevne troškove, nabavku knjiga, a i našim roditeljima je dobro, jer pokrije se dio troškova“.

Amina Delić, studentica druge godine Zdravstvenih studija u Doboju. „Iskustva sa stipendijom su odlična. Sredstvima stipendije uglavnom platim autobuske karte, jer studiram u Doboju, a i za nabavku skripti i knjiga“.

Adin Čanić, student treće godine Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu. „Ovo će biti druga godina kako koristim stipendiju. Odlična finansijska injekcija koja dobro dođe krajem mjeseca. Hvala ministarstvu što su iznosi stipendija povećani, a hvala i za povećanje subvencija za studentske domove, jer i sam sam u domu. U vrijeme svakodnevnih poskupljenja, svaka marka nama studentima je jako bitna“.

Za stipendije iz budžeta ZDK osigurano blizu 2,3 miliona KM

Inače, na konkurs Ministarstva za boračka pitanja apliciralo je 1.875 studenta, a uslove za dodjelu stipendije ispunila su 1.732 redovna i samofinansirajuća studenta sa područja ovog kantona, što je za 255 studenata manje nego prethodne akademske godine. U Budžetu ZDK-a za isplatu stipendija ovog ministarstva osigurano je blizu 2,3 miliona KM, a kako je naglasio ministar Sirovica, odluku o povećanju iznosa stipendija donio je s namjerom da se studentima i njihovim porodicama pomogne da se lakše nose s poskupljenjima i inflacijom te mladi dodatnu podstaknu da ostanu u domovini i učestvuju u pozitivnim promjenama i napretku Zeničko-dobojskog kantona. „Dolazim iz reda boračke populacije, sin sam „Zlatnog ljiljana“ r.Amira Sirovice, samim tim to je i dodatni teret koji nosim na svojim leđima. Spreman sam u svakom trenutku da što više pomognem pripadnicima boračke populacije, da iznađemo rješenja za eventualne probleme. Povećanjem iznosa stipendija pokazujem da je to korak naprijed, želimo promjene, kako ja kao ministar za boračka pitanja, tako i nova Vlada ZDK. Ministarstvo za boračka pitanja će u narednom periodu kroz projekte zapošljavanja i samozapošljavanja nastaviti da podržava kako mlade ljude tako i boračku populaciju. U naredne dvije sedmice očekujemo da krenemo u realizaciju Programa zapošljavanja i samozapošljavanja, odnosno da bude usvojen na Vladi, a mogu najaviti i novinu koja se odnosi na naše privrednike, one kojima smo pomogli osnivanje obrta i privrdnih društava. Naime, namjera nam je da im plaćamo porez na dobiti koju imaju tokom godine“, najavio je u Maglaju ministar Adnan Sirovica.



N.Br./maglaj.net