Ponedeljak , 27. May, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Obilježen Dan policije MUP-a ZDK

img

U Zenici je održana centralna svečanost povodom 15. maja Dana policije Zeničko-dobojskog kantona. Najboljim pojedincima i kolektivima dodijeljene su nagrade i priznanja. Uz zvaničnike iz kantona, te opština i gradova, svečanosti su prisustvovali i predstavnici drugih policijskih agencija te delegacija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Zajedno s članovima porodica, polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju poginulih policajaca s područja ZDK-a počela je manifestacija obilježavanja Dana policije. Na akademiji je istaknuto da je u prethodnom periodu uloženo mnogo truda da bude osigurana lična i kolektivna sigurnost građana, kao i njihove imovine.

Borba protiv korupcije i borba protiv zloputrebe opojnih droga dva su najveća prioroteta u našem radu i to je ono što tišti čitavo naše društvo. S tim u vezi već do sada poduzimali smo određene aktivnosti, neke su u toku i to će biti do kraja mog mandata sigurno tako“, rekao je Rusmir Šišić, policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK-a.

„Sigurnost je najbitnija i sve ćemo uraditi da građani Federacije budu maksimalno sigurni. A sve policisjke agencije će se staviti na raspolaganje“, poručio je Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

U naredne tri godine bit će penzionisano oko 500 policajaca, stoga će već naredne sedmice biti raspisan eksterni konkurs za prijem 105 policijskih službenika. Osim kadrovskog jačanja policije potrebna su i bolja materijalno-tehnička sredstva.

U tekućoj godni planirali smo određena sredstva koja prethodnih godina nisu bila planirana u vidu nabavke pištolja i druge opreme, vozila, kombi vozila i putničkih automobila. Želja nam je da u narednoj budžetskoj godini planiramo mnogo veća sredstva“, istakao je Benjamin Sinanović, ministar MUP-a ZDK-a.

Reljefni grb Bosne i Hercegovine dodijeljen je Policijskoj stanici Visoko, a zastava Ministarstva s grbom Policijskoj stanici Tešanj. Najveće pojedinačno priznanje, Zlatna policijska značka dodijeljena je Šabanu Smriku, šefu Odsjeka u sektoru kriminalističke policije MUP-a ZDK-a, koji je mladima poručio da prate svoje snove i biraju poslove koje vole. Samo tako mogu biti sretni i uspješni u pravom smislu riječi, dodao je Smriko.

Nagrađeni su zajedno sa svojim kolegama učestvovali u najkompleksnijim akcijama spašavanja ljudskih života, akcijama hapšenja kiminalnih grupa, kao i ostalih zadataka koje su uspješno izvršavali.

 

FTV/maglaj.net