Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U toku izrada Elaborata o zdravstvenom stanju stabala platana i lipe u samom gradu

img

GENERALNO GLEDANO MAGLAJSKI PLATANI SU U DOBROM ZDRAVSTVENOM STANJU

Platani su jedan od simbola Maglaja i prirodni spomenik ovoga grada. Drvoredi platana, ali i lipa, u Aleji ljiljana i Viteškoj ulici, zasađeni su krajem 19.vijeka, odnosno u vrijeme Austro-ugarske. U posljednjim godinama puno se razgovara u kojoj mjeri su očuvani te da li ugrožavaju objekte i građane. Odgovore na mnoga pitanja trebao bi dati Elaborat o zdravstvenom stanju stabala u drvoredima u ulicama Aleja ljiljana i Viteška, a za čiju izradu je općina Maglaj angažovala firmu „Šuma Plan“ d.o.o. Banja Luka, na osnovu potpisanog ugovora. Slične poslove radnici ove firme radili su i u Trebinju, Banja Luci i Novom Gradu.

Stručnjaci ove banjalučke firme vrše ispitivanja na stablima, s ciljem procjene zdravstvenog stanja stabala VTA metodom (Visual Tree Assesment) i davanja konkretnih mjera sanacije i njege za stabla koja su predmet ispitivanja. Platani u drvoredima visoki su izmedju 35 i 42 metra, a predmet ispitanja je ukupno 78 stabala platana i lipe. „U Maglaju radimo terensko istraživanje stabala platana i lipe u dvije ulice s ciljem da utvrdimo: zdravstveno stanje, kakva je budućnost ovih stabala, eventualna oštećenja, procijenimo njihov uticaj na okolne objekte i na bezbjednost građana, predložimo mjere za sanaciju i da generalno damo smjernice kako gazdovati ovim stablima. Radimo detaljna istraživanja: mjerimo visinu, obim stabla, utvrđujemo oštećenja, fotografišemo, evidentiramo u kartone, sve će to biti dio jedne baze i Eleborata pa će općina imati mogućnost da prati i planira svoje aktivnosti“, pojasnio je Đorđe Topić iz firme „Šuma Plan“ i nastavio.

Ono što mi trenutno vidimo jeste to da su stabla u zadovoljavajućoj zdravstvenoj kondiciji. Ono što je evidentno jeste to da su urbanistički i prostorno ugrožena i ne ostavlja im se mnogo životnog prostora zbog izvođenja infrastrukturnih radova, pa je došlo do oštećenja korijena i samim tim postoji mogućnost da se kroz oštećenja stabla dovedu do obolijevanja i propadanja. Takođe, na listovima je evidentno da je došlo napad uzročnika fitopatološkog porijekla, ali sve se to određenim tretmanima može držati pod kontrolom. Površine krošnji takođe su nesrazmjerne prostoru pa ćemo predložiti mjere orezivanja da stanari okolnih zgrada ne bi imali problema, a napravio bi se i balans izmedju debla i krošnje“.

Generalno gledano, zaključio je Topić, platani u Maglaju su u dobrom zdravstvenom stanju te da se radi o nasljeđu koje se u Maglaju treba čuvati, a radnici ove firme daće sve od sebe da daju kvalitetnu stručnu osnovu, odnosno Elaborat, za daljnje gazdovanje. Nakon izrade Elaborata, prezentirat će se rezultati ispitivanja, kao i mjere koje će doprinijeti očuvanju platana, kao jednog od simbola Maglaja.

 

N.Br./maglaj.net