Nedjelja , 12. May, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Intervju sa Mirsadom Mahmutagićem, načelnikom općine Maglaj

img

Sa Mirsadom Mahmutagićem, načelnikom općine Maglaj, razgovarali smo o brojnim infrastrukturnim projektima koji će se realizovati zahvaljujući sredstvima ZDK i Federacije BiH, o velikoj investiciji koja se planira u kompaniji Natron-Hayat, o tome kakvo je ljeto u Maglaju ali i o 51. Festivalu „Studentsko ljeto“.

Vlada Federacije BiH za općinu Maglaj opredijelila je sredstva za sanaciju infrastrukture oštećene u poplavama ali i za sanaciju oštećene glavne gradske aleje. U kojoj fazi su ovi projekti?

Mogu reći da smo jako zadovoljni saradnjom sa Vladom Federacije BiH i trenutno imamo nekoliko odobrenih projekata. Od Ministarstva za prostorno uređenje odobrena su nam dva projekta – rekonstrukcija Aleje ljiljana (120.000 KM) i sanacija lokalnih puteva oštećenih nakon poplava i klizišta (150.000). Slijedi nam potpisvanje govora sa Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta i dodjela sredstava za Poslovnu zonu Liješnica (150.000 KM), a očekujemo rezultate za projekat sa kojim smo aplicirali a to je prva faza rekonstrukcije Trga Alije Izetbegovića u Starom gradu. Ne smijemo zaboraviti ni projekat rekonstrukcije ulica u gradskoj jezgri vrijedan 250.000 KM. Očekujemo i rebalans budžeta Federacije BiH kojim je za općinu Maglaj odobreno dodatnih 700.000 KM kako bismo u potpunosti mogli završiti rekonstrukciju ulice Srebreničkih žrtava rata. Takođe, Agencija za vodno područje rijeke Save završila je proceduru za projekat izgradnje obaloutvrde rijeke Bosne, nizvodno od Uzeir-begovog konaka, vrijedan oko 400.000 KM.

Hoće li sanacija gradske aleje čekati završetak izgradnje novog stambeno-poslovnog objekta?

Nema potrebe za tim, ali čekaćemo završetak Elaborata o zdravstvenom stanju platana u gradu. Na tenderu je prošla firma iz Banja Luke, koja ima iskustva u ovakvim projektima, a mi smo dodatno angažovali superviziju sa Šumarskog fakulteta iz Sarajeva, tako da dobijemo kvalitetnu analizu stanja svih platana. Građani su imali priliku vidjeti da su svi obilježeni pa ćemo za svaki dobiti preporuku: o oni koji su oboljeli i koje treba ukloniti, a na onima koji su zdravi šta treba učiniti da bi duže trajali kao i preporuka kada je u pitanju formiranje nove krošnje platana, čime bi se izbjegle brojne opasnosti, posebno tokom jakog vjetra.

Tu su i četiri projekta Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica o udruživanju sredstava za četiri projekta, koja se odnose na izgradnju putne infrastrukture i mostova u mjesnim zajednicama: Ravna, Oruče, Moševac i Kosova.

Radi se o projektima sa kojima smo ranije aplicirali kod Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Ukupna vrijednost ovih projekata je oko 130.000 KM, a radi se o četiri lokacije na kojima će se raditi – Moševac (Husanovići) spajanje dva već postojeća asfaltna puta, proširenje mosta prema Oručama, dio lokalnog puta u Ravnoj i dio puta u Kosovi prema Šljivicama.

Vlada ZDK na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, donijela je Odluku o odobravanju sredstava za realizaciju kapitalnih projekata drugim nivoima vlasti iz oblasti cestovne infrastrukture za 2023. godinu opredijelila više od milion KM za projekte cestovne infrastrukture na području općine Maglaj: rekonstrukcija i asfaltiranje ceste Ulice Bosanska - Prvi mart (250.000 KM), sanacija i rekonstrukcija Ulice Srebreničkih žrtava rata (900.000 KM) te rekonstrukcija i asfaltiranje lokalne ceste Domislica-Čobe (150.000 KM)

Za tri značajna projekta osigurano je 1,3 miliona KM, to su projekti: izgradnja nove saobraćajnice i parking prostora između Sarajevske i ulice 1.marta, kod stambenih objekata tzv. „šibice“; tu je i projekat povezivanja Domislice i Čoba a najveći projekat je za ulicu Srebreničkih žrtava rata – 900.000 KM. Nakon što se usvoji rebalans budžeta Federacije BiH, imaćemo priliku da potpišemo sporazum i sa Vladom Federacije BiH na 700.000 KM, što bi ukupno bilo 1,6 miliona KM čime bi mogli u potpunosti završiti rekonstrukciju ove saobraćajnice. Kako su sredstva ZDK već osigurana, da ne bi čekali rebalans federalnog budžeta, mi smo već raspisali tendar za prvi dio radova. Tako ćemo ovu treću fazu realizovati u dva dijela. Istovremeno, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline kroz svoje ugovore realizuju određene projekte na području naše općine: na Omerdinom polju, sanacija puta prema Boriku i Gračinom brijegu te izgradnja pješačke staze prema Bijeloj Ploči. Sa narednim ugovorom kojeg Ministarstvo potpisuje treba da se nastavi izgradnja trotoara prema centru Bijele Ploče. Takođe, resorno kantonalno ministarstvo odobrilo je 65.000 KM za rekonstrukciju vodovoda na Bijeloj Ploči.

Objavljen je Javni poziv za sufinansiranje sanacije fasada stambenih zgrada i zamjenu azbestnih krovova u užem gradskom jezgru – budžetom predviđeno 25.000 KM. Kakav je interes?

Ove godine smo imali tri aplikanta, od kojih su dva zadovoljila kriterije Javnog poziva. Drago mi je da ovim projektima stvaramo ljepšu sliku u gradskom jezgru. Žao mi je da pojedini objekti još uvijek narušavaju izgled gradske jezgre. Kućni savjeti izbjegavaju sanaciju objekata, što će se morati promijeniti ili inspekcijskim nadzorom ili na drugi način da se to uradi.

Stanari Ulice Sulejman Omerović Car na potezu od Solitera do Zeničke ulice, dobili su savremene parking prostore. Takođe, u južnom dijelu grada, ispred objekta „Parnjača“ formiran je parking prostor.

Još prošle godine radilo se na izgradnji manjih saobraćajnica u gradu, a na izgradnju parking prostora tjeraju nas životne potrebe. Na nekoliko lokacija u gradu, u zoni objekata M-ovi, SP 70 te u zoni 'parnjače' i zgrada u blizini autobuske stanice izgrađeni su parkinzi, ali takođe treba podsjetiti da je izgrađena nova saobraćajnica od Konzuma prema T objektima, gdje je takođe izgrađen jedan broj parking prostora. Nećemo, naravno, zapostaviti ni područja izvan gradske jezgre, u toku je tenderska procedura i za niz drugih projekata. Sigurno je da će se raditi put prema Boriku, snimani su putevi u Kopicama, Kosovi, Čobama i na drugim lokacijama. Sa stvaranjem uslova krenućemo u rekonstrukciju i sanaciju tih putnih pravaca.

Pomenuli ste nova ulaganja u poslovnu zonu Liješnica.

Interes nam je unapređenje infrastrukture u našim poslovnim zonama kako bi olakšali poslovanje postojećim firmama, ali i olakšali budućim investitorima. Svi parametri ukazuju na porast privrednog razvoja na području općine Maglaj, a ono što me kao načelnika raduje jeste da su vlasnici kompanije Natron-Hayat odlučili dodatno investirati 95 miliona eura u nove projekte rekonstrukcije. U toku je procedura izdavanja dokumenata za izgradnju tvornice namještaja za koju se već radila izmjena regulacionog plana, a uvijek imamo kontakte sa novim investitorima. Ono što veseli jeste da su komapnije koje zapošljavaju i najveći broj radnika, koje su izvozno orjentisane, stabilne i profitabilne.

Organizacijom 50. Festivala Studentsko ljeto visoko se podigla ljestivica. Vjerujem da se ništa manje ne očekuje ni od 51.izdanja ove kulturne manifestacije.

Očekujem da 51. “Studentsko ljeto“ bude najjače do sada po kvaliteti učesnika, ali i u organizacijskom smislu. Hvala Organizacionom odboru koji odlično radi svoj posao, vrlo predano i imaju moju punu podršku. Tokom dvije festivalske večeri očekuju nas sjajni izvođači i festivalski orkestar, dobri gosti večeri, znane ličnosti iz Bosne i Hercegovine. Očekujem naravno punu sportsku dvoranu naših sugrađana i gostiju koji su najavili svoj dolazak u Maglaj 8. i 9.septembra.

Kakvo je vama ljeto u Maglaju?

Jednom riječju – radno. Dobro je da smo dobili saglasnost i sredstva za puno više projekata nego što je to bilo ranijih godina. Istina, sve se dešava u vrijeme kada je dio administracije na godišnjem odmoru, ali tu sam da dam svoj maksimum u realizaciji svih projekata.

Raduju me sadržaji koji su do sada organizovani u gradu, od turnira u odbojci na pijesku, Revije urbane kulture i Spirit Weekenda, vidim da se najavljuje i turnir u uličnoj košarci, a sretan sam i zbog niza aktivnosti koji se organizuju po mjesnim zajednicama, bilo da se radi o sportskim turnirima ili obilježavanju dana mjesne zajednice. To je dobra prilika da se ljudi okupe, druže, ljeto je i tu su i oni koji žive i rade daleko od rodnog kraja, kazao je u intervjuu za naš portal Mirsad Mahmutagić, načelnik općine Maglaj.

 

 

N.Br./maglaj.net