Srijeda , 19. Jun, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Divljač i dalje uništava usjeve: Mušinović ostao bez tone i po kukuruza

img

Divlje svinje se sve češće spuštaju u naseljena područja i uništavaju usjeve kukuruza i krompira u potrazi za hranom. Među posljednjim slučajevima je onaj koji smo zabilježili na Omerdinom polju gdje su divlje svinje uništile 1,5 dunum kukuruza i graha na posjedu Seada Mušinovića. Ali, kako nam priča, stradaleiu poljoprivredni usjevi od objekta stare gimnazije do Hadžišehića kuća.

Sead Mušinović nam je početku razgovorao rekao da je krompir morao povaditi još prije dva mjeseca da bi spasio urod. „Ja ovo nisam zapamtio i ovo je prvi put da su mi divlje svinje uništile urod. Kada sam pitao šta da radim, rekli su mi da trebam posjed ograditi, a nikada se to nije radilo. Nisam samo ja pretrpio štetu, svi redom su – od stare gimanzije do Hadžišehića kuća, svi su stradali i ostali bez usjeva. Čuo sam da ih je znalo u krdu biti po 15 divljih svinja, što velikih što malih. Siđu niz Borik, a dolaze i sa ekonomije. Nema hrane u šumama i divljač je prisiljena ovako doći među kuće. Ostao sam bez 1,5 tona kukuruza u zrnu i blizu 80 kilograma graha, pa vi sada tačunajte kolika je šteta. Kukuruzov tovim piliće, othranim po dvije-tri ture sebi i djeci. Da ne računam trud i rad, moj i moje supruge, pa koliko smo uložili sredstava za oranje, frezanje, kupovinu sjemena, gnojiva, pa vi sada računajte kolika je to šteta“, ispričao nam je ogorčeni Sead Mušinović.

Posjed Seada Mušinovića nalazi se uz kuću Amire Ferizović. Kako nam priča, divlje svinje su nekoliko noći dolazile dok nisu uništile sav usjev. „Ovdje živim 45 godina i nikada se ovo nije desilo, da dođu ovako blizu kuće. Dolazile su ponoći do ranih jutarnjih sati. Samo se čulo kako lome kukuruz, bilo me strah i nisam smjela ni izaći. Kada je jednu noć krdo prolazilo pored moje kuće izbrojala sam ih 12, što velikih što malih. Ovdje su pojeli što su imali, sada dolaze između kuća“, dodala je Amira Ferizović.

 

N.Br./maglaj.net