Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Maglaju organizovana Druga izložba/specijalka golubova (FOTO)

img

NORVIČ GUŠAN EDINA JABANDŽIĆA IZ TEŠNJA ŠAMPION IZLOŽBE

Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Maglaj bilo je organizator Druge izložbe/specijalke golubova. Na izložbi je učestvovao 21 izlagač iz cijele Bosne i Hercegovine sa ukupno 170 grla rasa gušan, turska takla i janjarski prevrtač, kao jedine autohtona bh rase goluba na ovoj izložbi. Halil Beganović iz Janje, uzgaja janjarske prevrtače, a od 200 goloubova koliko ima, sa osam se predstavio u Maglaju. Jedno od njegovih osvojilo je i nagradu. Golubarstvom se bavi blizu šest decenija, velika je to ljubav, priznaje i dodaje da svoje golubove nikada nije odvajao od supruge. I ona je to, kaže, znala. „Janjarski prevrtači su specifični, krila moraju biti iste boje, a i boje na glavi moraju biti simetrične, postoje standardi i za janjarske prevrtače. Grlo za kojem sam nagrađen u Maglaju do sada nije osvajalo nagrade. U posljednje vrijeme učestvovao sam na sedam izložbi i svaki put je neko moje drugo grlo osvojilo nagradu“, ispričao nam je Halil. Edin Mujkanović sa svojom turskom taklom osvojio je titulu šampion specijalke, a u ovoj kategoji bilo je 60 grla.

Ovo su vrlo temperamentni, lijepi i socijalizovani golubovi. Ovo grlo izlažem prvi put na izložbi, a radi se o mladoj ženki iz 2023.godine. Ona ima lijepu figuru, tzv. ružu, lijepu kapu i šalvare – sve je to odlika turskih takli. U Maglaju je izložba odlično organizovana , članovi udruženja su se baš potrudili i ja sam izuzetno zadovoljan, a ovdje sam i kao sudija“, kazao nam je Edin Mujkanović.

Dodjeljene nagrade najboljim i nagrade organizatora

Organizatori su osigurali nagrade za najbolja grla izložbe, a titule šampiona rase Specijalke „Maglaj 2023“ ponijeli su: turska takla uzgajivača Edina Mujkanovića, janjarski prevrtač uzgajivača Maka Divkovića te Norvič gušan uzgajivača Edina Jabandžića koji je ujedno ponio titulu ŠAMPIONA IZLOŽBE. I organizatori su bili izuzetno zadovoljni efektima izložbe.

Prezadovoljni smo odzivom jer u Maglaju su se predstavili renomirani uzgajivači – golubari iz gotovo cijele Bosne i Hercegovine. Nije izostala ni pomoć općine i načelnika Mahmutagića, nadležnih iz Doma kulture koji su nam ustupili prostor, ali i brojnih drugih pojedinaca i kolektiva. Nadamo se da smo izvršili dobru promociju ne samo našeg udruženja, nego i našeg Maglaja što nam je i bio cilj, kao i same zaštite i uzgoja sitnih životinja, a ovaj put golubova. Ja nisam golubar, ali vidio sam da je konkurencija bila jaka, a suđenje otvoreno. Svi koji su bili prisutni na ocjenjivanju mogli su dati svoj komentar, a sudije su dale konačnu ocjenu“, kazao nam je nakon izložbe Arnel nalić, predsjednik Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Maglaj.

Nisu su se iz udruženja zaboravili zahvaliti svima onima koji su pomogli organizaciju Druge specijalke: Nedžadu Lokmiću, federalnom ministru za boračka pitanja, Općini Maglaj i načelniku Mirsadu Mahmutagiću, Domu kulture „Edhem Mulabdić“, Savezu za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH, sudijama na izložbi Đuri Mitrakoviću, Edinu Mujkanovuću i Esadu Huskiću te brojnim firmama i pojedincima iz Maglaja i Tešnja. Tokom trajanja izložbe, koja je ponovno izazvala najveći interes kod najmladjih sugradjana, organizovana je i berza sitnih životinja.

 

N.Br./maglaj.net