Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Organizovana akcija darivanja krvi za potrebe Opće bolnice Tešanj

img

OD 28 DOZA DRAGOCJENE TEČNOSTI, 10 DAROVALI NOVI DAVAOCI

Kraj godine u Općinskoj organizaciji Crvenog križa Maglaj obilježile su dvije vrlo uspješne akcije darivanja krvi. U pretposljednjoj, koja je organizovana u novembru, za Kantonalnu bolnicu Zenica osigurano je 50 doza dragocjene tečnosti, a 14 doza darovali su novi, mladi davaoci. U posljednjoj, a petoj u godini, za Opću bolnicu Tešanj prikupljeno je 28 doza, a deset davalaca su bili oni koji su tek krenuli putem istinske humanosti.

Ponovno se istakli maglajski srednjoškolci

Ahmed Bašić, učenik Gimnazije, nije imao sreće da krvi daruje tokom akcije u novembru. Na licu širok osmije, bez nelagode i straha. „Osmijehom se borim protiv treme. Ne darujem krv zbog slobodnog dana u školi nego iz čisto humanih pobuda“, priznao nam je i nastavio. „Iskoristio sam ovu priliku da darujem krv, znam da tako konkretno pomažem nekome. Preporučio bih svakome da bude davalac, a i ja ću se odazvati na svaku narednu akciju“. Kadira Kurjaković, učenica MSŠ Maglaj, u novembru nije mogla darovati krv jer je bila bolesna. „Sanjam dugo o tome da darujem krv i drago mi je da će mi se san konačno ostvariti. Sjećam se situacije kada mi je za člana porodice bila potrebna krv i pitam se šta bi se desilo da nije bilo dobrih ljudi, dobrovoljnih davalaca. Osjećam da se na neki način trebam odužiti, a ako sam zdrava zašto ne darovati krv, prepreka nema“, ispričala nam je Kadira. I Edib Mujanović, učenik MSŠ Maglaj, okušao je sreću drugi put. „Moja otac je dobrovoljni davalac krvi, pa slijedim njegov primjer. Zdrav sam, sportista, želim pomoći koliko mogu. Kada god budem u mogućnosti, darovaću krv“, dodao je Edib.

U maglajskim firmama daju podršku radnicima – dobrovoljnim davaocima krvi

Radnici lokalnih kolektiva Natron-Hayat i HM promet, koje smo zatekli tokom ove akcije, kažu nam kako za svoju humanu misiju imaju svu podršku pretpostavljenih.

Rusmir Mehinagić, radnik Natron-Hayat, veteran je doborovoljnog davalaštva sa preko 60 darivanja. „Počeo sam još kao srednjoškolac, motivisale me starije kolege, onda se krv darovala i na radnim akcijama, u vojsci, tokom ratnih godina. Šta da vam kažem, lijep je osjećaj i trudim se da redovno učestvujem na akcijama. Vidim ove mladiće i djevojke u čekaonici, dobro je znati da će nas imati ko naslijediti“, kazao nam je Rusmir. Mirhet Džemić, Rusmirov radni kolega, u knjižici ima upisanih desetak akcija. „Imamo jaku podršku u firmi, za svaku pohvalu. Ako nešto ide u dobre svrhe, kao što je darivanje krvi, čovjek se dobro i osjeća“, dodao je Mirhet. Mirel Brkić, radnik Natron-Hayat, nam priča da se nikada ne zna kada nekome krv može zatrebati, pa i njemu ili članovima njegove porodice. „Iskreno, ovo mi je prvi put da darujem krv. Razlozi su isključivo iz humanosti, a dobro je i za moje zdravlje“, naglasio je Mirel. Radnici „HM prometa“ Elmi Kadušić ovo je bila druga akcija. „Nekada kasno saznam za akciju, nekada me nešto spriječi, a imam veliku želju darovati krv. Drago mi je da u mojoj firmi ima još kolega i kolegica – dobrovoljnih davalaca krvi. Lijepo je znati da nekome pomažemo, da naše malo nekome znači puno“, naglasila je Elma.

Općinska organizacija Crvenog križa Maglaj u ovoj godini organizovala je pet akcija dobrovoljng darivanja krvi tokom kojih je osigurano 190 doza dragocjene tečnosti za potrebe Kantonalne bolnice Zenica i Opće bilnice Tešanj.



N.Br./maglaj.net