Ponedeljak , 27. May, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Saopštenje za javnost iz Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK

img

AKTIVNOSTI POLICIJE NA DOKUMENTOVANJU KRIVIČNOG DJELA „UBISTVO“ U POKUŠAJU

Dana 11. februara, u 09,35 sati, dežurna služba Policijske stanice Maglaj je obaviještena da je u mjestu Brezove Dane, općina Maglaj, došlo do ranjavanja lica iz vatrenog oružja. Na lice mjesta, odmah po prijavi navedenog događaja, upućeni su policijski službenici, te je utvrđeno da je povrede nanesene vatrenim oružjem zadobilo lice H.H. (rođen 1977. godine) iz Kopica, općina Maglaj, a da ga je prilikom lova iz lovačke puške ranilo lice J.I. (rođen 1965. godine), takođe iz Kopica. Povrijeđeni H.H. je nakon ukazane ljekarske pomoći u Domu zdravlja Maglaj prebačen u Kantonalnu bolnicu Zenica, a potom na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu zbog zadobijenih teških povreda lijevog ramena i grudnog koša.

Lice J.I. je lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje, nakon čega je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Izvršen je uviđaj od strane istražitelja Policijske stanice Maglaj uz upoznavanje dežurnog tužioca.

Dan kasnije, 12. februara, nakon kompletiranja dokaza i obavještenja, osumnjičeni J.I. je uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu "Ubistvo" iz člana 166. stav 1. u vezi sa članom 28. (pokušaj) KZ FBiH predat Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje.

U utorak, 13. februara policijski službenici Policijske stanice Maglaj su na osnovu naredbe Općinskog suda u Zavidovićima, u mjestu Kopice, izvršili pretres kuće, vlasništvo osumnjičenog J.I.. Tom prilikom pronađeno je i privremeno oduzeto vatreno oružje lovački karabin, marke Crvena Zastava M 70, pet metaka i jedan pištolj, marke Crvena Zastava, za koje je J.I. posjedovao odobrenje za držanje i nošenje. Istog dana, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona od strane sudije za prethodni postupak Općinskog suda u Zenici osumnjičenom J.I. je određena mjera pritvora, saopšteno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje MUP-a ZDK.

 

MUP ZDK