Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Vatrogascu Ahmetu Ahmetbegoviću i MZ Čobe priznanja povodom 1.marta Svjetskog dana Civilne zaštite

img

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je, u svojstvu komandanta, predsjedavao ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Adnan Šabani, usvojio je prijedlog kandidata za dodjelu priznanja za 2024. godinu povodom 1. marta, Svjetskog dana civilne zaštite. Između ostalih nagrada i priznanja, "Pismena pohvala", na prijedlog općina, biće dodijeljena vatrogascu Ahmetu Ahmetbegoviću, pripadniku PVJ Maglaj, za izuzetnu hrabrost pri spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća dok će Mjesnoj zajednici Čobe, na prijedlog općine Maglaj, biti dodijeljena pismena zahvalnica Kantonalnog štaba Civilne zaštite za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća na području ove mjesne zajednice.

„Sretan sam kada sa kolegama spasimo nekome život“

Ahmet Ahmetbegović vatrogasac je gotovo tri decenije. Kao i mnoge njegove radne kolege, sa vatrogastvom se susreo još kao sedmogodišnji dječak, kroz Dobrovoljno vatrogasno društvo Maglaj. U to vrijeme, sa njim su u DVD-u bile i sve njegove sadašnje radne kolege. Nije krio da ga je vijest o nagradi iznenadila, ali i obradovala, jer ovo mu je prvo priznanje tokom radnog vijeka. „Radeći ovaj posao čovjek se sretne sa svim i svačim, sve najgore intrevencije – saobraćajne nesreće, požari, poplave, klizišta. Svaka intervencija posebna je i teška, ali najteže su one u kojima stradaju djeca i mladi. Teška je bila i 2014.godina. A opet, sretni smo kolege i ja ako spasimo život, ako je intevrencija uspješna“, kazao nam je Ahmet Ahmetbegović.

Ahmet nam priča da se Profesionalna vatrogasna jedinica Maglaj polako podmlađuje, a on i iskusnije kolege mlađim savjetuju da se čuvaju i da rade kao i oni što su radili kroz sve protekle decenije – savjesno i maksimalno odgovorno. „To što sam ja tako dugo sa svojim radnim kolegama kroz ovaj posao, puno pomaže. Nisu rijetki teški trenuci da jedan drugom spašavamo život niti da bi ostavili jedan drugog kada je posebno kritično. Meni je želja da do penzije, zajedno sa kolegama, obučimo još kojeg mladog vatrogasca pa da i oni nastave raditi ovako kao mi“, kazao nam je na kraju razgovora Ahmet Ahmetbegović, pripadnik PVJ Maglaj.

Preventivni i timski rad na terenu najvažniji

Priznanje koje smo dobili, naglašava Almin Smailović, predsjednik Vijeća MZ Čobe, znači da je rad prepoznat na nivou općine Maglaj, ali u sebi ima dozu obaveze kako u svojoj mjesnoj zajednici biti što bolji i pristupačniji mještanima. „Naša mjesna zajednica podijeljena je na dva dijela. Gornje Čobe koje gravitiraju blizini šume i tu je bitan oprez posebno u ljetnom periodu kada vršimo redovne obilaske i djelujemo preventivno od šumskih požara. Drugi dio naše mjesne zajednice smješten je pored rijeke Liješenice koja se često zna izliti iz korita i načiniti štete mještanima Čoba. Često i sami mještani priteknu u pomoć kako bi se izbjegle veće materijlane štete. U svemu je ipak bitna organizacija i suosjećajnost mještana što je svakako na visokom nivou. Najbitnije je iza sebe imati ljude, podijeliti međusobna zaduženja kada se desi neki problem, reagovati timski i na vrijeme. Samo timskim radom mogu se riještiti problemi kada se desi veća prirodna nepogoda. Naravno, preventiva je izuzetno važna kao i edukacija stanovništva pa u konačnici rezultati neće izostati“, izjavio je za naš portal Almin Smailović, predsjednik Vijeća MZ Čobe.

 

N.Br./maglaj.net