Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Mješovitoj srednjoj školi Maglaj otvorena elektroradionica (FOTO)

img

PORED TEORETSKIH, UČENICI ĆE STICATI I KVALITETNA PRAKTIČNA ZNANJA

U Mješovitoj srednjoj školi Maglaj zvanično je otvorena elektroradionica, a u okviru obilježavanja velikog praznika koji je pred nama – Dana nezavisnosti BiH. Pored učenika, nastavnika, profesora i menadžmenta Mješovite srednje škole Maglaj, kao i Gimnazije „Edhem Mulabdić“, otvaranju radionice prisustvovali su i Omer Egilmez, generalni direktor kompanije „Natron-Hayat“ sa saradnikom Selami Yakarom te Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. Radionica je od neprocjenjive vrijednosti, a rezultat je nesebičnog rada i entuzijazma učenika škole, Gorana Tepavca, nastavnika praktične nastave Muamera Bradarića i profesora Dine Ćerimagića. Cijeli projekat podržao je i menadžment škole.

Teorijsko znanje primjenjuju u praksi

Admir Čajić i Ismail Burajić, maturanti elektrotehničke škole, pričaju nam kako su u elektroradionici, uz podršku menadžmenta, Gorana Tepavca te svojih profesora stekli nova znanja koja ih čine puno konkurentnijim na tržištu rada. „I buduće generacije koje se budu upsivale u ovu školu imaće priliku da pored teorijskog, dobiju i praktično znanje“, ispričao nam je Admir Čajić. „Ovo je u stvarni simulator automatske proizvodnje i prilika da se vidi kako se u modernim tvornicama prenosi rad sa čovjeka na mašinu. Ovdje imamo glavne dijelove svih mašina, senzore frekventne vožnje i sve ostale dijelove koji nam služe da demonstriramo način rada“, dodao je Ismail Burajić. Elektroradionica će u funkciji biti već od naredne sedmice i u njoj će učenici na časovima dodatne nastave i sekcije sticati nova znanja i vještine koje će im sutra pomoći na tržištu rada. „Ovo je lijepa priča za sadašnje i buduće generacije učenike i zahvalila bih se Goranu Tepavcu koji je prije četiri godine počeo sa ovom pričom, na zalaganju u nastanku radionice, nesebičnom trudu i radu, saradnji sa nastavnicima i profesorima škole u prenošenju velikog znanja i iskustva koje on sam posjeduje. Hvala i prof. Dini Ćerimagiću, nastavniku praktične nastave Muameru Bradariću i učenicima koji su vrijedno radili na ovom projektu“, kazala je prisutnima Samira Mujkanović, direktorica Mješovite srednje škole Maglaj koja je Goranu Tepavcu uručila prihodnu zahvalnicu i poklon.

Projekat krenuo iz kućne radionice

Može se reći da se sa realizacijom ovog projekta počelo prije četiri godine, u kućnoj radionici Gorana Tepavca, kroz koju su prošli brojni učenici elektro struke, nadograđujući svoje znanje iz ove oblasti. „Priča se nastavlja u novom prostoru u kojem sam pokušao sve modele približiti većem broju učenika. Ovo je nadgradnja znanja kroz sadržaje koji nisu obuhvaćeni nastavnim planom i programom. Moram naglasiti da su se ovi učenici primjećeni i u gradu kroz neke projekte – oni su osvijetlili Gradinu, prisutni su na rukometnim i odbojkaškim utakmicama, a dali su i svoj doprinos 'Maglajskoj čaroliji'. U osnivanju je Društvo inženjera i tehničara i važan segmet biće obrazovanje mladih ljudi“, poručio je Goran Tepavac. Ispred elektroaktiva MSŠ obratio se prof. Dino Ćerimagić. „Imamo trenutno četiri generacije učenika, a 15-tak ih je završilo svoje školovanje i prisutni su na tržištu rada. Hvala Goranu Tepavcu na saradnji u protekle četiri godine i što smo modele iz njegove kućne radionice premjestili u školu“, poručio je Ćerimagić. Na kraju ceremonije otvaranja elektroradionice učenici su i praktično predstavili sve njene sadržaje i način rada.

 

N.Br./maglaj.net