Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Novi Šeher domaćin 22. Skupštine Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (FOTO)

img

HKUD „Gromovnik“ Novi Šeher bio je domaćin 22. Skupštine Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH), kojoj su prisustvovali predstavnici brojnih KUD-ova iz cijele Bosne i Hercegovine.

Nakon pozdravnih obraćanja Nike Kožulovića, predsjednika „Gromovnika“ i Marinka Kelavića, potpredsjednika UHAKUD-a u BiH, Skupština je usvojila izvještaj o radu UHAKUD-a za 2023. godinu. Nakon toga, usvojen je i Plan rada za 2024. godinu. Uz organizaciju Državne smotre izvornog foklora Hrvata u BiH, u Mostaru će se i ove godine održati višednevni seminari tradicijske glazbe i plesa, susret horova u Tolisi, a po prvi put je planirana i organizacija mjesečnog tečaja za folklor i tradicijske instrumente za područje Bosne.

 

Naravno, realizacija planiranih aktivnosti ovisi o visini finanacijske podrške koju će UHAKUD u BiH imati u 2024. godini. Sudeći po dosadašnjem iskustvu i angažiranosti vrlo kreativnih i sposobnih članova Upravnog odbora UHAKUD-a, za očekivati je da će planirane aktivnosti biti i realizovane. Brojni predstavnici KUD-ova iz Mostara, Širokog Brijega, Viteza, Čapljine, Kreševa, Bosanskog Broda, Novog Travnika, Livna jako su zadovoljni organizacijom Skupštine ali i toplim prijemom domaćina. Vrijedno je spomenuti da je HKUD „Gromovnik“ iz Novog Šehera jedini član UHAKUD-a sa ovih prostora, saopšteno je nakon održane Skupštine.

 

N.Br./maglaj.net