Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Predstavila se Neformalna grupa žena ''Fontana'' Stari grad Maglaj (FOTO)

img

DRUŽITI SE, OČUVATI TRADICIJU, RADITI NA HUMANITARNIM PROJEKTIMA I OŽIVJETI STARI GRAD

„Njega krase spomenici, stara Tvrđava,

i džamija Kuršumlija, simbol Islama“.

Dio je ovo pjesme „Mom Maglaju“, koju izvori Hajrudin Bradariž-Žuti, a koju su članice Neformalne grupe žena „Fontana“ Stari grad Maglaj uzele sa svoju himnu. Otpjevale su je na subotnjem predstavljanju, a podršku su im dale brojne sugrađanke i sugrađani, Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, članice Udruženja „Snaga Žene“ i „Cicmanka“ Novi Šeher, direktorica RO „Merhamet“ Maglaj Sanela Omerović. Uprkos kiši i lošem vremenu oživjela je Stara čaršija, kao i fontana oko koje su se decenijama okupljali mladi i stari koji su živjeli i u starom i novom dijelu grada.

Već sada 60 članica neformalne grupe

Moto žena okupljenih oko Neformalne grupe „Fontana“ je da šire dobro, da se druže, realizuju humanitarne aktivnosti i da oživi Stara čaršija na desnoj obali Bosne. Bile su sretne kada su vidjele konkretnu podršku sugrađana i sugrađanki, pa mnoge suze radosnice nisu ni krile. „Vaš dolazak za nas je podrška ali i ujedno odgovornost i obaveza za buduće aktivnosti. Sve ovo govori da smo na pravom putu sa našim idejama i našim ciljevima. Posebno sam ponosna na svaku članicu, a ima nas oko 60. Hvala našim sugrađanima na lijepim riječima ali i za novčanu podršku, hvala načelniku Mirsadu Mahmutagiću, Saneli Omerović, direktorici RO 'Merhamet' Maglaj, firmi „Bontex“ koja je za naše članice donirala kecelje, kao i anonimnom donatoru koji je sa 200 KM podržao naše aktivnosti“, kazala je okupljenim Merima Islamović, predsjednica Neformalne grupe žena „Fontana i naglasila da im je poseban interes oživjeti stari dio grada, gdje su im i prostorije koje trenutno koriste. Obilaze ove vrijedne žene stare, bolesne i usamljene, popiju kahvu i popričaju, uruče hedije koje se kupuju iz sredstava članarine.

Čuva se tradicija i majčinim katom i bosanskim jelima

A kako se čuva tradicija pokazale su Mediha Kokić i Muradija Herceg koje su na predstavljanju nosile kat – dimije i bluzu sa šamijom, ono što su nekada nosile naše nane, pranane ..... „Kat sam donijela od svoje mame, zaista se lijepo osjećam kada ga nosim, a posebno što ima i sentimentalnu vrijednost. Kat često nosim tokom ramazana, kada idem u džamiju. Mi žene okupile smo se zbog druženja i humanitarnog rada“, ispričala nam je Mediha. Muradija Herceg kat koji je nosila dobila je na poklon. „Drago mi je što imam još jednu priliku da obučem kat, a inače ga oblačim kada idem na teraviju. Mi žene se zaista lijepo družimo, mnogo žena nam se pridružilo i zaista smo presretne“, dodala je Muradija. Zahvaljujući porodici Obralić, za predstavljanje im je na raspolaganje stavljena Čabrina kafana. A vrijedne žene pripremile su tradicionalna slana i slatka bosanska jela: maslanicu, potkorice, tirit, japrak, lukovice, šiš ćevap, grah, babinju, kukuruzu, sutliju, hurmašice i rešediju, halvapitu, šerbe i kafu koja se cijelo vrijeme mljela u mlinu. Postavljena je i mini izložba starih predmeta bez kojih se nekada nije mogla zamisliti nijedna bosanska kuća: sahani, ibrici, mangala, šiš za prženje kahve, sinija, kao i fildžani i džezve. Izložile su žene i svoje ručne radove, sve ono što su isplele ili isheklale, a nekim starim predmetima su udahnule novi život. Prisutni su za buduće aktivnosti Neformalne grupe žena „Fontana“ donirali svoje novčane priloge, članice Udruženja žena „Cicmanka“ Novi Šeher osigurale su novčanu donaciju za buduće aktivnosti, a iz Regionalnog odbora „Merhamet“ Maglaj stigla je i specijalna torta. Za sada žene djeluju kao neformalna grupa, ali vrlo brzo bi se mogle registrovati i kao udruženje, najavljeno je na predstavljanju.

Oduševili prvim javnim nastupom

Kako su to i obećali, svoj prvi javni nastup imali su članovi i članice Folklorne sekcije Bijela Ploča, razgalili su prisutne svojom igrom i pokazali koliko su puno naučili za kratko vrijeme, zahvaljujući koreografu Izudinu Kahrimanoviću, svima onima koji pomažu rad sekcije kao i MZ Bijela Ploča. Nastupom su pokazali kako se čuva i promoviše tradicija. Oprema za nastup besplatno je sašivena u pogonima firme „HM promet“.

 

N.Br./maglaj.net