Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Mokra Megara ponovo oduševljava! (FOTO)

img

Posljednji dani zimskog monitoringa su potvrdili da je Mokra Megara jedno od najvažnijih hibernacijskih skloništa za šišmiše u Bosni i Hercegovini. Ovaj speleološki objekt, kao izuzetno prirodno bogatstvo planine Ozren, ključno je utočište za jednu od najugroženijih vrsta šišmiša, velikog potkovičara, koji je već nestao u nekim europskim zemljama.

Istraživački tim Udruženja građana „Fojničani“ Maglaj, Centra za krš i speleologiju i SNIK „Atom“ Zavidovići, zabilježili su impresivne kolonije sa više od 1000 jedinki ove vrste, kao i na stotine jedinki drugih vrsta. S devet zabilježenih vrsta šišmiša, Mokra Megara se svrstava u sami vrh speleoloških objekata u BiH po visokom diverzitetu ovog letećeg sisavca. Ova i prethodna otkrića dodatno potvrđuju iznimni ekološki značaj i nužnost hitne zaštite ovog područja. „Važno je poduzeti mjere koje će osigurati očuvanje ovog prirodnog bogatstva, čime će se dugoročno zaštititi ne samo šišmiši, već i cijeli ekosistem ove pećine, kao i okolni kompleks speleoloških objekata koji nastavljamo istraživati i ove godine“ saopštili su iz Udruženja građana „Fojničani“ Maglaj.

Projekt "Monitoring i zaštita šišmiša u Bosni i Hercegovini" realizuje Udruženje građana „Fojničani“ Maglaj u partnerstvu sa Centrom za krš i speleologiju Sarajevo i SNIK „Atom“ u okviru projekta „Mislio prirodi“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva uz financijsku podršku Švedske.










N.Br./maglaj.net