Ponedeljak , 29. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Učenik MSŠ Maglaj Ademir Halilović plasirao se na Federalno takmičenje iz matematike

img

Medicinska škola Zenica bila je domaćin XXVII Kantonalnom takmičenju iz matematike. Među dvadesetak gimnazija, srednji i tehničkih škola, na takmičnju su učestvovali i učenici Mješovite srednje škole Maglaj, a maturant Ademir Halilović ostvario je najbolji rezultat osvojivši peto mjesto čime je izborio učešće na Federalnom takmičenju. Ostali učesnici takmičenja: Dženana Mešić I-1, Ajla Halilović II-1 i Nadir Hasičević III-2 takođe su ostvarili dobre rezultate i tako su Mješovitu srednju školu Maglaj zadržali u vrhu srednjih škola ZDK. Mentorice su im bile prof. Elvisa Bašić i Nirmana Hodžić.

Pripreme za Federalno takmičenje već su počele

Ademir je inače učenik ekonomske škole, a prije dvije godine bio je šesti na kantonalnom takmičenju iz matematike. Tada mu je nedostajalo nekoliko bodova za plasman na Federalno takmičenje. „Zadaci koji su bili na takmičenju na višem su nivou od onoga što mi radimo na redovnoj nastavi. Kako sam ja maturant, od nas se očekuje da znamo svo gradivo od prvog razreda. Na takmičenju smo imali četiri zadatka, prvi je bio vezan za kombinacije, drugi aritmetički niz, treći je bio granična vrijednost, a četvrti funkcija. Ponosan sam na svoj uspjeh i zahvaljujem se profesorici Elvisi Bašić koja me pripremala za ovo takmičenje odvojivši svoje slobodno vrijeme“, kazao nam je Ademir. On sam nema poseban razlog zašto voli matematiku, za razliku od mnogih vršnjaka. Uvijek mu je, kaže, bilo dovoljno da na času prati predavanja i kako se zadaci rješavaju. Pripreme za Federalno takmičenje već su počele, a Ademir sa profesoricom Bašić prerađuje zadatke koji su bili na predhodnim takmičenjima. I prof. Elvisa Bašić ponosna i sretna zbog Ademirovog uspjeha. „Imamo dvije grupe učenika, u prvoj su učenici koji su vrijedni, koji posjeduju teorijska znanja, znaju sve formule, ali znaju to primijeniti samo u istim situacijama. S druge strane, imamo učenike koji imaju razvijenije matemtičke kompetencije, ali imaju druge prioritete, pretežno neki od sportova i ne žele da vježbaju. Spojiti to dvoje postalo je 'nemoguća misija'. Ako učenik ima malo razvijenije matematičke kompetencije i uz to voli raditi i vježbati, uspjeh je zagarantovan, kao što je to u Ademirovom slučaju“, kazala nam je prof. Bašić i dodala da posljednjih godina učenici ove škole postižu odlične rezultate na kantonalnom takmičenju. „Možda je Ademirov uspjeh i veći jer se takmičio sa učenicima iz gimnazija, tehničkih škola, a on pohađa ekonomsku školu i ima samo dva sata matematike sedmično, za razliku od npr. matematičko-informatičkog smijera u gimnaziji gdje učenici imaju pet časova sedmično“.

Ademir će se takmičiti i na Festivalu rada srednjih škola F BiH

Iako termin održavanja Federalnog takmičenja još nije poznat, Ademir i prof. Bašić već su počeli sa pripremama. „Bliži nam se Festival rada srednjih škola Federacije BiH. To je prilika da se Ademir takmiči sa učenicima ostalih ekonomskih škola, pa očekujemo i na ovom takmičenju značajan uspjeh. A i za Federalno ćemo se truditi da ostvarimo što bolji plasman“, kazala nam je prof.Bašić i dodala. „Kada učenici dođu u našu školu, u prvi razred, uvijek pitam da li je neko išao na takmičenja iz matematike i koja je mjesta osvajao. Ono što sam zapazila da učenici koji osvajaju jedno od prva tri mjesta na općinskom takmičenju osnovnih škola, odlaze na školovanje u druge gradove. To je prava šteta, jer sa takvim učenicima je užitak raditi. Moram pohvaliti i uspjeh učenika Gimnazije na kantonalnom takmičenju. Nama u MSŠ Maglaj svaki plasman do desetog mjesta veliki uspjeh kada uporedimo sa kojim se školama takmičimo“. Kako je Ademir maturant, uveliko razmišlja o svojoj budućnosti. Sasvim je izvjesno da će upisati Ekonomski fakultet u Zenici.

Kada sam se upisivao u prvi razred, bez nekog velikog razloga upisao sam se u ekonomsku školu. Sada mi je drago zbog moga odabira, pronašao sam se u ovoj školi i dobro sam se upoznao sa svim nastavnim predmetima“, kazao nam je Ademir Halilović na kraju razgovora. „Više smo nego zadovoljni i ponosni na rezultate koje su naši učenici postigli na XXVII Kantonalnom takmičenju iz matematike. Mogu da kažem da nas ti rezultati nisu ni iznenadili obzirom da znamo kako kvalitetno rade naše profesorice Elvisa Bašić i Nirmana Hodžić sa svojim učenicima, a s druge strane i sami učenici su pokazali odgovornost spram svojih obaveza. Kada se podudare te vrline rezultat ne može izostati. Još jednom upućujemo čestitke svim našim predstavnicima na kantonalnom takmičenju, a posebne čestitke upućujemo Ademiru kojem želimo puno sreće na Federalnom takmičenju“, kazao nam je pomoćnik direktora Mješovite srednje škole Maglaj Ermin Tanković.

 

N.Br./maglaj.net