Ponedeljak , 29. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Na Kantonalnom takmičenju iz njemačkog jezika briljirale maglajske gimnazijalke Irma Tukić i Edna Mehmedović

img

U Zenici je u subotu održano 11. Kantonalno takmičenje srednjih škola iz njemačkog jezika, a domaćin je bio Katolički školski centar „Sveti Pavao“ u saradnji sa Općom Gimnazijom. Učestovalo je 13 škola, od kojig devet gimnazija, dvije mješovite srednje škole te KŠC iz Zenice i Žepča. Pokrovitelj takmičenja bilo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a organizator Pedagoški zavod Zenica u saradnji sa Goethe institutom. U tako jakoj konkurenciji briljirale su učenice Gimnazije „Edhem Mulabdić“ Irma Tukić, učenica II 1 razreda koja je osvojila prvo mjesto – nivo A2 i tako stekla pravo učešća na državnom prvenstvu koje će biti održano u Sarajevu, dok je drugo mjesto – nivo B1 osvojila Edna Mehmedović, učenica III 2. Mentorica im je bila prof. Alma Mehinović. Inače, učenici i učenice Gimnazije na takmičenju iz njemačkog jezika učestvuju od 2009.godine, a u proteklim godinama bilo je takođe dobrih plasmana. Tako je najbolja u ZDK bila i Irmina starija sestra Amra, dok je svojevremeno Melisa Mehinagić bila treća na C1 nivou.

Ni Irma ni Edna nisu se nadale tako visokom plasmanu

Nadala sam se dobrom plasmanu, ali nisam ni razmišljala o prvom mjestu. Posebno kada su proglasili takmičare koji su zauzeli treće i drugo mjesto. U tom trenutku sam pomislila da nisam ništa osvojila. Kada su proglasili da sam osvojila prvo mjesto, ostala sam bez teksta. Odmalena sam gledala crtane i serije na njemačkom jeziku, a i starija sestra Amra takođe je govorila njemački pa smo često konverzirale. I ona je takođe bila prva u ZDK i učestvovala na državnom takmičenju“, ispričala nam je Irma Tukić. I Edna Mehmedović je zadovoljna svojim drugim mjesto, koje, kako nam je rekla, nije očekivala. „Znam koliko je moje znanje, ali priznajem da u to svoje znanje nisam počesto sigurna“, kazala nam je Edna i dodala. „Njemački jezik počela sam učiti kao i sva djeca uz crtane filmove ili neke druge sadržaje na njemačkom jeziku. Kroz osnovnu školu mi je bilo lakše savladavati gradivo jer sam već imala određena saznanja“. Državno takmičenje održaće se u Sarajevu 19.aprila, pa Irmi predstoji puno učenja sa prof. Almom Mehinović. „Želja mi je osvojiti prvo mjesto i mislim da uz pomoć moje profesorice Alme to mogu i uspjeti“, dodala je Irma.

Irmin i Ednin uspjeh, vrhunac je karijere za prof. Almu Mehinović

Samo takmičenje odvija po ustaljenim nivoima Goethe instituta od A1 do C2, što je daleko više gradiva od onoga što se inače radi tokom jedne školske godine, upoznala nas je prof. Mehinović koja se godinama edukovala upravo preko Goethe Instituta i njemačkih izdavača koji su radili po nivoima po kojima se takmičenja i organizuju. „Ono što mi radimo po planu i programu za jedan razred, samo je osnova u sve ono što se treba raditi da bi se pripremili za jedno takmičenje. Irma i ja već smo se počele pripremati iz materijala jedne inostrane izdavačke kuće, osim redovnog školskog gradiva. To nam je baza za državno takmičenje“, istakla je prof. Mehinović i nastavila. „Uspjeh mojih učenica je vrhunac moje karijere i sve one edukacije koje sam prošla uz redovnu nastavu, zaista su urodile plodom. Irma i Edna su i prošle godine učestvovale na kantonalnom takmičenju, bile su plasirane izmedju četvrtog i šestog mjesta. To im je bila odlična podloga za ovogodišnje takmičenje. Obje su izuzetno vrijedne, jako sam ponosna na njih i bile smo presretne nakon proglašenja“.

Irma nam je ispričala da joj starija sestra Amra već živi u Njemačkoj i nagovara je da poslije Gimnazije školovanje nastavi u ovoj zemlji, zbog svih prilika koje joj se tamo pružaju. „Ja sam njemački jezik učila više kao neki hobi, volim strane jezike, ali šta dalje, još nisam ozbiljno razmišljala“, dodala je Edna. Ponosna i sretna je i Majda Hadžizulfić, direktorica Gimnazije „Edhem Mulabdić“. „Drago mi je kada se trud i rad isplate, kada rezultati postoje što je i dodatni motiv meni a i učenicima da rade i dalje. Veliki je ovo uspjeh za Gimnaziju, a gledajući kako je Irma puna samopouzdanja, vjerujem da će i na državnom takmičenju postići uspjeh“, naglasila je direktorica Hadžizulfić.

Održana kantonalna takmičenja iz matematike i fizike

Inače, proteklog vikenda održana su i kantonalna takmičenja iz matematike i fizike. Na takmičenju iz matematike Gimnaziju su predstavljali: Minea Mujkanović, Asja Mujkić, Adna Međić, Vedad Mujanović i Alma Alispahić, pod mentorstvom prof. Esada Obralića. Plasirali su se od 6.do 12.mjesta, što je takođe odličan rezultat. Na takmičenju iz fizike učestvovale su Ena Nalić i Adina Mujaković, pod mentorstvom prof. Admire Mačković i prof. Kemala Mujakovića. Ena i Adina osvojile su 25. i 26.mjesto u ZDK.

 

N.Br./maglaj.net