Ponedeljak , 29. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Nedeljko Čubrilović, ministar u Vladi RS posjetio MZ Radojčići (FOTO)

img

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS posjetio je povratnike srpske nacionalnosti u zaseoku Crnojevići u MZ Radojčići (općina Maglaj). Nakon uvodnih pozdrava Marinka Kelavića, predsjednika Mjesne zajednice i prezentacije projekta „Održivi povratak Srba u MZ Radojčići“, prisutnima se obratio i ministar Čubrilović.

Zahvalio se mještanima na pozivu i dobrodošlici te izrazio spremnost za saradnju i konkretnu pomoć u realizaciji bar nekih od navedenih infrastrukturnih projekata za povratnike u Crnojeviće. Posebno je pohvalio učesnike vanjskopolitičke „Speak Up“ inicijative, Danku Ignjatović i Antu Kelavića, koji su i posredovali ovom sastanku. Uz ministra Čubrilovića sastanku su prisustvovali i njegovi suradnici te protonamjesnik Vladimir Kukić, paroh maglajske parohije koji se zahvalio gostima na dolasku, a domaćinima na dobroj ideji organizacije ovakvog sastanka.

Vrijedno je pomenuti da su u Crnojevićima do 1992. godine živjele 43 srpske porodice sa 172 osobe. Zbog ratnih sukoba ali i loše brige o povratnicima srpske nacionalnosti u poratnom vremenu, danas ih je ostalo samo dvadesetak. U cilju da se prekine ova negativna praksa raseljavanja tj. moderno etničko čišćenje, sve razine vlasti u BiH, a osobito međunarodne organizacije i institucije, ako žele sačuvati multietničku sliku BiH, trebaju daleko više sredstava ulagati u održivi povratak i opstanak malobrojnijih naroda u lokalnim zajednicama“, naglasio je Marinko Kelavić, predsjednik Vijeća MZ Radojčići.



N.Br./maglaj.net