Subota , 27. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Pred vjernicima katolicima širom svijeta najveći blagdan – Uskrs

img

USKRSNA PORUKA JE TU: ŽIVOT POBJEĐUJE!

Kroz korizmeno vrijeme koje je trajalo od Pepelnice do Velikog četvrtka, vjernici su se za Uskrs pripremali pokorom, postom i molitvom, baš kako to i sam Isus u evanđelju spominje. Zadnja sedmica pred Uskrs naziva se Tjedan muke, Sveti tjedan ili Veliki tjedan, a označava spomen na posljednje Kristove dane i liturgijsko uprisutnjenje njegovog vazmenog otajstva. Započinje blagdanom Cvjetnice, a završava Uskrsom.

Tradicionalno, čestitku u povodu Uskrsa vjernicima je uputio vlč. Franjo Tomić, župnik maglajske župe i čuvar svetišta Svetog Leopolda Bogdana Manidića.

Braćo i sestre,

Kao vjernici kroz ove dane išli smo u hodu sa Isusom. Obredi su nas vodili u dvoranu posljednje večere, na križni put do Kalvarije i zaustavili su nas pred grobom, u kojem je položeno mrtvo tijelo Isusovo, navaljen veliki kamen i grob je zapečaćen.

Nema više hoda, sve je stalo, zašutjelo. U grobu je onaj nositelj dobrote, ljubavi i mira. On koji je otimao mrtve od smrti, njega je progutao mračni grob. Izgledalo je kao da je smrt stavila još jedan pobjednički pečat i uvela u napast da je „mržnja“ pobjednik nad dobrotom i ljubavlju, nasilje nad mirom.

Međutim, Bog otvara novo neočekivano poglavlje, za ljude najljepše. To je pobjeda nad grobom: kamen je otkotrljan, grob prazan, Isusova mrtva tijela nema više u grobu. Smrt više nema posljednju riječ.

Uskrsna poruka je tu: Život pobjeđuje. U grob je ušla ljubav, a gdje ljubav ulazi, smrt izlazi. Ovo je poruka ispisana ljubavlju na Isusovu grobu. Grob je otvoren-prazan. Život je pobijedio.

Isusov grob otvara i naše grobove. Jesu li svi otvoreni? Koliko je grobova u današnjem svijetu ostalo zatvoreno i nakon Isusova uskrsnuća. Na možemo zatvoriti oči pred grobovima našeg svijeta i vremena. Nama najbliži, najvidljiviji u grobovima Ukrajine, Palestine-Svete zemlje i mnogih drugih mjesta na svijetu. Kamen ljudske mrženje, zlo rata svakodnevno pečati grobove i masovne grobnice pa prijeti da će dokotrljati veliki kamen da zapečati Zemlju-učiniti je grobom.

Postoje i grobovi u srcu, posebno su hladni i teški oni u kojima je ubijen i pokopan Bespomoćni duh života. To su grobovi u kojima su pokopane veze bračne ljubavi, obiteljskog zajedništva, prijateljstva, grobovi unutarnjeg siromaštva....

Je li Uskrsli došao otkotrljati ovaj kamen?

Kamen s Isusova groba otkotrljao se „sam od sebe“ Božijom snagom jer je trebao biti znak za nas; ali kamenje nad mnogim grobovima našeg vremena traži našu pomoć i saradnju, potrebna je ljubav koja po nama teče.

Gdje ljubav ulazi, smrt odlazi. Ljubav ispunjava srca sposobna je isprazniti grobove, To je bila istina za Isusov grob, ispunjen neizmjernom ljubavlju. To vrijedi za sve naše grobove, velike i male. Grobovi će se početi prazniti kada naše srce bude ispunjeno ljubavlju i pravdom.

Braćo i sestre, dopustimo da u našu dušu, naš grob bude položeno Isusovo tijelo, tijelo ljubavi koje iznutra grije. Dopustimo da ljubav otkotrlja kamen sebičnosti, koji nas pritišće. Neka ljubav ispiše u duši svakoga od vas radosnu poruku života koju prenesite jedni drugima: Krist je uskrsnuo! Sretan vam Uskrs!

Koristim priliku sugrađanima koji se nalaze u ramazanskom postu iskreno čestitati i poželjeti da se kroz post i molitvu stvara novi čovjek na radost osobnu, obitelji i zajednice“, poručio je u uskršnjoj čestitki vlč. Granjo Tomić.

U Svetištu Leopolda Bogdana Mandića u subotu od 20 sati služiće se Vazmeno, odnosno uskrsno bdijenje, a nakon bdijenja i svete mise slijedi i blagoslov jela. U nedjelju, na sam Uskrs mise su od 8 i od 11 sati.

 

N.Br./maglaj.net