Srijeda , 01. May, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Posjetili smo džemat Bijela Ploča: ''Lijepo je vidjeti i djecu na teravijama''

img

U džematu Bijela Ploča, nakon jedne teravije, razgovarali smo sa polaznicima mekteba koji su došli na namaz kao i sa Salih-ef. Subašićem, imamom džemata. U mekteb u džematu Bijela Ploča upisano je 47 djece, a njih 37 redovno pohađa mekteb.

Ostali dođu kada mogu od ostalih aktivnosti, a radi se uglavnom o sportu. Nekada davno su mektebi, odnosno mejtefi, bili su sa potpuno drugačijom metodologijom od ove koja se primjenjuje danas, kazao nam je na početku razgovora ef. Subašić.

Djeca su najiskrenija bića na dunjaluku, a mekteb je stanica kroz koju oni u životu moraju proći kako bi se, prije svega, odgojili u duhu Islama. Mislim da je bez mekteba, u vremenu kojem jesmo, teško to postići. Nema nikakve represije kada je u pitanju mekteb i mektepska poduka. Ja sam za njih tzv. učitelj-raja, svakome od njih dajem na značaju, svako od njih je bitan, ima određene sposobnosti i za naš džemat ako Bog da i za zajednicu u cjelini. Svako od njih ima i određene mane i vrline, ali ja gledam da njihove vrline dođu do izražaja. Trudim se da sa njima prije svega budem prijatelj, kada radimo, radimo, a kada se šalimo, šalimo se. Svaki mekteb ima svoj plan i program, a ja se nekako više posvećujem vannastavnim aktivnostima, pa sa zadovoljstvom mogu reći da imamo i krasan hor“, ispričao nam je Salif-ef. Subašić, imam džemata Bijela Ploča i dodao da je polaznica mekteba Adna Hadžišehić za nešto više od dvije godine usvojila fantastično znanje, prelijepo uči Kur'an, vrijedna je polaznica mekteba kao i ostali, a prošle godine je dobila titulu „Ponos mekteba“.

Ja mislim kvalitet dolazi onda kada djeca zavole da dolaze u mekteb. Mene lično su tjerali da idem u mekteb, nije bilo neke fajde dok ja lično to nisam zavilio. Moralo se desiti nešto u mom životu, neki preokret a do njega je došlo dolaskom mladog imama koji je pronašao način da nas privoli da dolazimo u mekteb. Ja sam se tek u sedmom razredu upisao u mekteb, za samo godinu dana zavolio sam mekteb, džamiju, prije svega Allaha Uzvišenog i Poslanika Muhammeda a.s. da sam odlučio da upišem medresu i sada sam su tu gdje jesam. Lijepo je vidjeti i djecu na teravijama. Ramazanske mubarek noći i dani su posebni dani, u svim našim mahalama, u svim džematima, njih najviše krase upravo džematlije, kao i ovi naši bulbuli, naša dječica. Bolje da su u džamijama, da ih mi odgojimo, jer mi kao roditelji nikada ne bi voljeli da vidimo svoje dijete ispred trgodine, kako sjedi na gajbi pive, da vidi svoje dijete u kladionici, da ih vidi kako podliježu iskušenjima savremene dobi. Upravo džamija, mekteb, teravija i sve vrste ibadeta koje upražnjavamo tokom ramazana mogu samo pomoći našoj dječici, ali i nama roditeljima“, naglasio je na kraju razgovora Salif-ef. Subašić, imam džemata Bijela Ploča.

Riječ polaznika i polaznica mekteba

Orhan Muminović: „Postim od osme godine i to cijeli ramazan. Kako sam rastao, gledao sam svoje roditelje kako idu u džamiju, od njih sam i dobio prva saznanja o Islamu, a redovan sam i u mektebu. Želim naučiti što više o svojoj vjeri“.

Ena Musefendić:Nije mi teško postiti po cijeli dan i kada idem u školu. Lijepi su mi dani ramazana, a najviše se radujem iftaru, sehuru i odlascima na teraviju. Drago mi je i kada nam rodbina dođe na iftar“.

Adna Hadžišehić:Polaznica sam mekteba nešto više od dvije godine. Najviše me interesuju tedžvidska pravila i o njima želim naučiti što više, kao i o učenju Kur'ana i oko toga sa naš efendija Salih posebno trudi, da nas nauči što više može“.

Merjem Kepić:Već osam godina sam polaznica mekteba, a iz Kur'ana učim četiri godine. Kada sam počela učiti bilo mi je posebno drago, jer se time približavamo Allahu dž.š. ojačavamo svoju vjeru. Ljepota ramazana meni su odlascima na teraviju, kao i radost iftara“.

Sajra Karabegović: „U mektebu sam već tri godine i radujem se što nas ima baš puno. Salih ef. nas puno toga uči i o vjeri i o tome da budemo dobri. Drago mi je kada postim, kada babo i ja zajedno klanjamo i idemo na teraviju“.

Nejla Mečević:U mektebu idem tek dvije sedmice, učimo ali se i zabavljamo. Pokušavam postiti, a na teraviju dolazim redovno“.

Sanita Ibišević: „Polaznica sam mekteba već sedam godina i trenutno sam u sufari. Salih ef. uči nas da se moramo slagati jedni s drugima, uči nas razumijevanju, prijateljstvu jer sve je to jako važno. Radujem se Bajramu, okupiće se familija, a doći tetka iz Zavidovića, a nekada dođu i tektke iz Tuzle“. 

 

N.Br./maglaj.net