Srijeda , 01. May, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Glavni imam Medžlisa IZ Maglaj, mr. Nevres ef. Hodžić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

img

VODIMO RAČUNA DA LJEPOTU NAŠEG BAJRAMA NE UMANJI NIŠTA ŠTO JE NEDOSTOJNO

Poslije akšam namaza, pojavom mjeseca mlađaka, završava se post mjeseca ramazana i vjernici s radošću dočekuju Ramazanski bajram, najradosniji dan u muslimanskoj tradiciji. Vjernici i vjernice su se ibadetom: namazom, postom, učenjem Kur'ana, zekatom i sadekatul-fitrom, trudili zadobiti Allahovu milost i oprost.

Mr. Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj vjernicima i vjernicima uputio bajramsku poruku.

Uzvišeni Allah kaže:

Ko bude dobra djela činio i uz to vjernik bio, trud mu neće lišen nagrade ostati, jer smo mu ga sigurno Mi pribilježili. (Vjerovjesnici, 94)

Poštovani vjernici i vjernice!

Mjesec milosti, oprosta, spasa i svakog dobra je na izmaku. Ispraćamo ga u nadi da će nam Uzvišeni Allah sva naša dobra ramazanska djela ocijeniti iskrenim i ispravnim. Nadamo se da smo se u ramazanu približili Allahovoj milosti toliko dovoljno koliko je potrebno za oprost naših grijeha. Ako budemo od takvih sretnika, onda smo zaista počašćeni.

Bez obzira na veliku radost i ponos koji osjećamo zbog uloženog truda, nastojmo ostati skrušeni i ponizni, jer hvalisanje dobrim djelima može naš trud učiniti uzaludnim, a to svakako ne želimo.

Da li smo bili iskreni u vršenju ibadeta i da li smo našim postom postigli cilj post - a to je pojačana svijest o Bogu, znat ćemo po tome da li ćemo nastaviti i dalje, i poslije ramazana, obavljati namaz, pomagati potrebne, suzdržavati se od zabranjenog i pokuđenog... Bez obzira na poteškoće i iskušenja, nadamo se da ćemo biti od onih koji će imati snage da u praktičnoj pokornosti Uzvišenom Bogu dočekamo i sljedeći ramazan.

Poštovani vjernici i vjernice!

Bajramski dani su dani veselja, druženja i darivanja. Najpreče je da to činimo sa onima koji su nam najbliži – našim roditeljima, djecom, braćom, sestrama i ostalom bližnjom rodbinom, ali i sa komšijama i prijateljima. Svi navedeni zaslužuju našu pažnju, lijepu riječ i osmijeh.

Sjetimo se i naših umrlih pa obiđimo mezarja i proučimo im fatihu. Naša dova će ih obradovati! Za slobodu koju uživamo zaslužni su naši šehidi pa ih zijeretimo drugog dana Bajrama na šehitlucima, na Dan šehida, kada im organizirano i institucionalno iskazujemo poštovanje i sjećamo se veličine njihove žrtve i značaja.

Vodimo računa da ljepotu našeg Bajrama ne umanji ništa što je nedostojno. Neka nam bajramski dani dodatno osnaže pokornost Uzvišenom Allahu, kao i međusobnu ljubav i poštovanje.

Neka Uzvišeni Allah nama i našim porodicama podari uputu, zdravlje i zadovoljstvo onim što imamo. Neka našu državu učini prosperitetnom i sigurnom... Neka otkloni iskušenja našoj braći i sestrama u Gazi i podari im željeni mir. Amin!

Poštovani vjernici i vjernice!

U ime Medžlisa IZ Maglaj, kao i u svoje ime, čestitam vam Ramazanski bajram – Bajram šerif mubarek olsun!

Prvog dana Ramazanskog bajrama u svim džamijama na području Medžlisa IZ Maglaj salavat i sabahski ezan učit će se u 5:30 sati, dok će se Bajram-namaz klanjati u 6:51 sati. Centralni bajramski program biće u Novoj gradskoj Vali Recep Yazicioglu džamiji.

Centralni program povodom Dana šehida upriličit će se drugog dana Bajrama na šehidskom mezarju “Podborik” sa početkom u 9:00 sati. Posjeta drugim šehidskim mezarjima upriličit će se u terminima koji su uobičajeni u džematima, o čemu će informaciju dati džematski imami, saopšteno je iz Medžlisa IZ Maglaj.

 

N.Br./maglaj.net