Ponedeljak , 29. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Maglaju obilježena dva važna historijska datuma (FOTO)

img

DOMOVINA, MIR I SLOBODA SU TRAJNE VRIJEDNOSTI KOJE MORAMO CIJENITI I ČUVATI

Dan formiranja Armije Republike BiH, 15.april i Dan oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu, 16.april, dostojanstveno su obilježeni u našem gradu. Od formiranja Armije RBiH prošle su 32 godine, a od oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu 79 godina. Brojne delegacije položile su cvijeće na centralno spomen-obilježje šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana te biste narodnih heroja Sulejmana Omerovića-Cara i petra Dokića, te prvoborca Ibrišima Obralića. Cvijeće je takođe položeno u Starom gradu na Trgu Alije Izetbegovića, spomen-obilježje prvom šehidu Rifatu Abidovići, spomen-obilježje civilnim žrtvama rata kod solitera, šehidsko mezarje Podborik, te partizansko groblje Čakalovac.

Cijena slobode koju sada uživamo bila je visoka

U kino sali „Sarah Bernhardt“ održana je svečana akademija na kojoj su se obratili Nedim Ibrahimefendić ispred Udruženja „327. VITEŠKA“ i Azur Smajić u ime Udruženja antifašista i boraca NOR-a, čelnici zakonodavne i izvršne vlasti Aida Bašić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj i Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. Sjetimo se samo poginulih antifašista, šehida, poginulih branitelja, ranjenih, protjeranih logoraša, silovnih i mučenih, koliku smo cijenu slobode platili, istaknuto je na održanoj akademiji.

Sada i zauvijek, boriti se trebamo samo istinom, a imamo toliko neoborivih dokaza da je naša borba bila časna i poštena. Sveta je obaveza i kada dodju nove generacije poslije nas, da nastavimo njegovati sjećanja na 15.april 1992.godine, Dan formiranja Armije Republike BiH, jer tim činom pitanje oslobođenja naše domovine bilo je samo pitanje vremena, a sve bh patriote ispisaće najčasnije stranice borbe za slobodu i svoju jedinu domovinu BiH“, poručio je Ibrahimefendić.

Nikada ne smijemo zaboraviti da je bh Armija odbranila ne samo život nego i čast ovog naroda. U vrijeme kada smo bili izloženi nezamislivim zločinima, mi nismo odgovorili na isti način, a posve smo svjesni činjenice kako je jedan od strateških ciljeva agresora bio da zločinima, ne samo u što većoj mjeri uništi prave Bosance i Hercegovce i sve zagovornike ideje BiH i zajedništva u njoj, nego i da izazove revanšizam i zločin i sa naše strane. Armije BiH položila je i taj ispit i sa najvećom ocjenom i nije dozvilila da osveta postane naša ideologija“, dodao je Smajić.

Da bismo sačuvali cjelovitu i nezavisnu BiH, podnijeli smo velike žrtve. Breme odgovornosti koje nosimo pred budućim generacijama toliko je teže. Žrtve koje smo podnijeli u ime naše domovine, žrtve kojima je naša današnja sloboda skupo plaćena, obavezuju nas da istrajemo u očuvanju i izgradnji BiH“, kazala je na akademiji predsjedavajuća OV Bašić.

BiH nije savršena, ali je ipak naša jedina domovina koju imamo. Naše opredjeljenje je mir i sigurnost za sve ljude. Mi ćemo graditi mir i uvijek ćemo biti spremni da odbranimo državu, identitet, čast i dostojanstvo. Moramo biti budni i oprezni. Neka odanost i privrženost BiH budu jači od ličnih sujeta i stranačkih animoziteta. Očuvanje i razvoj BiH su naš dug prema onima koji su položili svoje živote u odbrani nam jedine domovine“, naglasio je načelnik Mahmutagić.

Prisutni na akademiji mogli su uživati u programu koji su izveli mališani Dječijeg vrtića Maglaj, učenici i nastavnici Paralelne osnovne muzičke škole Maglaj, članice ritmičke sekcije „Prve osnovne škole“ Maglaj kao i učenici i učenice Gimnazije „Edhem Mulabduć“ sa prigodnim performansom.

Iz historije

Tokom fašističke okupacije 1941-1945.godine, Maglaj je oslobođen tri puta - 1941. godine, augusta 1943. a konačno oslobođenje od okupatora je doživio 16. aprila 1945.godine. Tada su jedinice 53. Divizije, konkretno 14. Srednjobosanska brigada zadale konačan udarac okupatorskim jedinicama stacioniranim u Maglaju. Veličanstveni susret boraca i građana do tada okupiranog Maglaja 16.aprila 1945.godine postao je preteča svečanog obilježavanja Dana oslobođenja.

Kada je u pitanju period agresije na BiH, prva jedinica na općini Maglaj formirana je u Kopicama 6.aprila 1992.godine, Opštinski štab TO formiran je 15.aprila, a prva maglajska brigada 6.novembra 1992.godine.

 

N.Br./maglaj.net