Subota , 18. May, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Firma ''JAS plastikAL'' bilježi stalni rast i razvoj (FOTO)

img

VIZIJA OSNIVAČA FIRME SE OSTVARUJE – NASLJEĐUJU IH NJIHOVA DJECA

Prije sedam godina trojica prijatelja, Jasmin Šabanović, Saud Cvrčak i Asim Hodžić stečeno iskustvo odlučili su udružiti u, reklo bi se, porodičnu firmu „JAS plastikAL“ koja se bavi proizvodnjom PVC stolarije, AL bravarije, roletni, AL grilja, ograda, kapija, garažnih vrata i zimskih vrtova, dakle svega onoga što je potrebno za građevinsko zatvaranje objekata. Tada su imali jasan cilj: sebi osigurati sigurnu starost, a svojoj djeci sigurnu budućnost i ostanak u Bosni i Hercegovine. Sve ove godine firma je rasla i razvijala se, a osnivače nasljeđuju njihova djeca. Jasmin se polako priprema za odlazak u penziju, a zamijeniće ga sin Benjamin. Uspješnom timu pridružio se i Saudov sin Ajdin. U prvoj godini poslovanja promet firme je bio oko 220.000 KM, u drugoj oko pola miliona, a sada firma ostvaruje godišnji promet od blizu milion KM.

Bez pfeninga poticaja izgradili respektabilnu firmu

Kako nam priča Saud Cvrčak, jedan od suvlasnika, kada su pokretali firmu prije sedam godina, bila je prisutna određena doza rezerve, prije svega zbog toga što su okolnosti u društvu takve kakve jesu. „Pokazalo se da su naše namjere bile iskrene i istrajali smo. Bilo je teškoća, posebno u vrijeme pandemije, investiranja, odricanja, dešavanja na tržištu. Ono što je posebno bitno, nakon svih ovih godina, je da smo opstali, uspjeli smo razviti se, obnovili smo radne mašine, educirali uposlenike, naše porodice ostale su zajedno, a djeca preuzela dobar dio odgovornosti“. U proteklim godinama svojim radom i odgovornim odnosom u pogledu obaveza prema državi, firma je dobro napunila budžete viših nivoa vlasti pa se procjenjuje da je Upravi za indirektno oporezivanje i ostalim porezima otišlo više od 700.000 KM za sedam godina. „Izvezli smo stolariju, a uvezli smo pare koje su se ovdje potrošile kroz plaće i doprinose, rast i razvoj. Nismo ušli u posao da bi koristili državni budžet ili sredstva poticaja, ono što se kaže ni 'žute banke' nismo dobili, a s druge strane kada bi i dobili neka sredstva, pitanje je u šta bih investirali, jer u potpunosti smo zaokružili proces proizvodnje. Tu smo gdje jesmo i možemo samo biti ponosni“, naglašava Cvrčak.

Nakon što je proizvodni pogon firme nekoliko godina bio u objektu Društvenog doma u Moševcu, firma je pogon preselila u objekat nekadašnje bravarske radionice preduzeća „Gradina“. Pogon od nekih 400 metara kvadratnih u potpunosti zadovoljava sam proces proizvodnje. Nabavljene su nove mašine, što je vrijedna investicija, jer cilj je bio poboljšati i kvalitet gotovih proizvoda. Firma „JAS plastikAL“ trenuto upošljava osam radnika, ali zbog obima proizvodnje i zahtjevima tržišta, taj broj bi mogao biti i veći. „Mi svojim radnicima osiguravamo sigurna primanja, uplaćene doprinose, ugodno radno okruženje bez stresa. Dakle, bujrum, ko god želi neka nam se javi u firmu da vidimo odgovara li našem profilu radnika. Za ovih sedam godina nismo imali nijednu povredu na radu, što pokazuje koliko smo odgovorni prema radnicima“, ističe naš sagovornik.

Po prvi put isporučena narudžba u Španiju

Tržište su i dalje zemlje Zapadne Evrope, a prednjače Holandija, Njemačka, Italija, a ove godine dio proizvodnje po prvi put je otišao za Malagu (Španija). Tokom godine nekada bude više izvoza, nekada se radi više za domaće tržište. „Prepoznati smo po pitanju ozbiljnosti, kvaliteti, poštivanju rokova isporuke. Naši kupci nekada nam kažu da smo malo skuplji u odnosu na druge firme koje se bave istom djelatnošću, ali da je sa nama jako lijepo poslovati. Sretni smo što nam se naši stari kupci vraćaju, a najbolja je preporuka 'od usta do usta'. Sada imamo i novog partnera, koji vodi poslove na Zapadu, pa se već osjeća zamah u proizvodnji“, priča nam Saud Cvrčak i nastavlja.

Imamo ugovoreni posao za lokalnog investitora 'Sirovina EKO', a već smo završili poslove na tri-četiri stambeno-poslovna objekta u gradu. U neke aranžmane nismo mogli ni ući, zbog rasploživih kapaciteta. Prioritet nam je sačuvati obraz i ispoštovati rokove prema kupcima“.

Još čekaju potrebne dozvole za izgradnju vlastitog proizvodnog pogona

Prije nekoliko godina suvlasnici firme kupili su zemljište za izgradnju vlastitog poslovnog objekta u Moševcu, uz sami magustralni put M-17. „Nažalost, imamo probleme sa osiguranjem potrebnih dozvola za priključak na M-17 od nadležnih institucija i viših nivoa vlasti. Nismo naučili da moljakamo, da vučemo ljude za rukav ili stavljamo pare u kovertu. Mi to nećemo raditi, imamo svoje principe pa taman kada nikada ne bi ni izgradili taj objekat. Svjedoci koliko ima poslovnih objekata uz M-17 i da svi nemaju potrebne dozvole za priključak na magistralni put“, ogorčen ja Saud Cvrčak.

Dobro se dobrim vraća

Njemačka firma „Aluplast“ sa sjedištem i u Sarajevu i dalje ostaje najveći dobavljač potrebnog repromaterijala za proizvodnju. U firmi su sretno što sa dobavljačima i partnerima imaju više od poslovnog odnosa. „Imamo svoju poslovnu politiku da čuvamo tuđi obraz i imetak, a isto tako pazimo na sebe i svoj ugled. Uvijek se dobro, dobrim vraća. U moru svakodnevnih nebuloza, dobro je znati da nemaš problema ni sa kim, da mirno spavaš i da nemaš neraščićenih stvari koje si eventulano gurnuo pod tepih“, kazao nam je na kraju razgovora Saud Cvrčak, jedan od suvlasnika firme „JAS plastikAL“. A šta je vizija firme?

- Vizija firme "JAS plastikAL" je opstati i ostati ovdje te sačuvati porodice na jednom mjestu!






N.Br./maglaj.net