Srijeda , 19. Jun, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

9. IT Challenge ispunio očekivanja organizatora i učesnika (FOTO)

img

PONOVNO NAJUSPJEŠNIJI INFORMATIČARI IZ TUZLANSKIH SREDNJIH ŠKOLA

Maglaj je u subotu bio mjesto održavanja nezvaničnog državnog takmičenja iz informatike. 9. IT Challenge (ITC) okupio je blizu 300 mladih informatičara i njegovih mentora iz 20 bh. gradova. Organizator je mostarska kompanija NSoft, koja svoj ured ima u Maglaju, u suradnji sa Gimnazijom “Edhem Mulabdić” i Općinom Maglaj. U posljednjih 10 godina Maglaj postaje i prepoznatljiva IT sredina sa nekoliko vrlo uspješnih firmi koje upošljavaju mlade ljude, a koji opet rade za cijeli svijet.

Topla dobrodošlica i bosnaski sto bolji od švedskog

Učesnike ITC dočekali su volonteri sa čuvenom maglajskom dobrodošlicom i članice neformalne grupe „Fontana“ Stari grad Maglaj sa bosanskim specijalitetima. „Naše žene su sve ovo pripremile s puno ljubavi, a vidimo da se i djeci sviđa“, sa zadovoljstvom je kazala Merima Islamović. Mladima su specijaliteti bili puno ukusniji od 'brze hrane'. „Prvi put sam i u Maglaju i na takmičenju. Utisci su fantastični, a ovaj bosanski sto bolji je od švedskog“, kazao nam je Rasim Hermić iz Banovića. „Došli smo sa velikim ambicijama, prva nagrada je zaista privlačna i vrijedi se potruditi“, dodao Kenan Muhamedbegović iz Tuzle.

IT Challenge 2024. otvoren na spektakularan način

Od 2014.godine kada je organizovano prvo takmičenje pa do danas, uvodili su se novi sadržaji, rastao je broj učesnika i nagrade su bile sve primamljivije. Općina Maglaj ITC je svrstala u projekte od značaja i bitnih za razvoj same lokalne zajednice. Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, učesnicima se obratio video porukom. „Ponosni smo što smo dio ovog događaja. Do iduće godine radićemo da napravimo najveći iskorak kada je u pitanju organizacija IT Challenge“, najavio je Mahmutagić. Punu podršku takmičenju dale su brojne lokalne firme, kao i kompanija Natron-Hayat, izvoznik u 40 zemalja svijeta. „Želimo u Maglaju učvrstiti imidž društveno odgovorne komapanije, partneri smo školama, NVO, sportskim kolektivima i drugim institucijama pa tako i ovom takmičenju“, poručio je Sejo Mulalić, izvršni direktor prodaje. Gimnazija „Edhem Mulabdić“ jedan je od suorganizatora takmičenja. „Glavni krivac i tvorac ideje ITC je naš bivši učenik, kolega-profesor – Saša Stanić, koji je stalno dolazio sa novim idejama, velikom željom i entuzijazmom da ITC bude ono što je danas“, podsjetila je Maida Hadžizulfić, direktorica Gimnazije. Takmičenje je zvanično otvorila Ana Sović, direktorica poslovnih operacija kompanije NSoft, koja se zahvalila svima koji su pomogli organizaciju 9.ITC, dok je Nedžad Lokmić, federalni ministar za boračka pitanja, istakao je da će dati sve od sebe da ovaj projekat bude prepoznat i od Vlade Federacije BiH. „Želja nam je da 10.jubilarni ITC bude plod rada nezavisne organizacije koja bi samostalno, ali i dalje uz pomoć sponzora, organizovala takmičenje 'nove generacije'. A to podrazumijeva veći nagradni fond, veći broj učesnika – studentata informatike, ali i učesnike iz zemalja regiona“, najavio je Šahzudin Mahmić, tim lider Integracija u NSoft uredu u Maglaju. Svečanost otvaranja upotpunio je nastup grupe „Albatros“ koju čine Tarik Šehović, Melisa Mahmutagić i Vedad Mujanović.

NSoft tim Maglaj – tim za uspjehe

Glavni za organizaciju ITC 2024. bili su mladi developeri NSofta u Maglaju: Benjamin Brkić, Mirza Ramović, Ivona Dunđer, Admir Velić i Šahzudin Mahmić, tim lider Integracija. Naravno veliku podršku imali su iz sjedišta kompanije u Mostaru, ali i u svom nekadašnjem profesoru, a sada radnom kolegi mr. Saši Staniću. On im je opet prenio svoj entuzijazam da gradu u kojem žive i rade trebaju dati nešto dobro. Šahzudin Mahmić nam je priznao da je tokom cijelog dana imao u glavi samo jednu misao – da svi iz Maglaja odu zadovoljni. „Gledajući historiju takmičenja vidljivo je da takmičenjem dominiraju učenici iz Tuzle, pohvale školi i profesorima, a to je i nama znak da znamo gdje ćemo tražiti radnu snagu“, naglasio je Mahmić. „Ono što nas posebno raduje, jeste znanje koje pokazuju učesnici ITC jer prošle i ove godine pitanja su pripremali programeri NSofta. Nadam se da ćemo iduće godine cijelo takmičenje digitalizirati, a ne samo finale kao ove godine. Meni je posebno drago, kao ženi u IT svijetu, što ove godine imamo najviše timova koje čine i djevojke, pa i kompletne ženske timove“, kazala je nam je Ana Sović iz NSofta.

Među tri najbolje ekipe dvije iz Tuzle

U finale se plasiralo 10 najboljih ekipa, od kojih je pet bilo iz Tuzle. Finalisti su na pitanja odgovarali Kahoot aplikacije, što je završnicu ITC učinilo posebno interesantnom. Prvo mjesto osvojila je ekipa PETLJANCI – Ibrahim Ibrišimović, Eldin Feukić i Nađa Ibeljić iz Elektrotehničke škole Tuzla, a prošle godine ova ekipa bila je šesta. „IT je naša ljubav i ovdje smo pokazali naše znanje. Uspjehom smo prezadovoljni“, kazao nam je Ibrahim. Druga je bila ekipa TROJNI C iz Srednje škole „28.juni“ Istočno Novo Sarajevo – Sergej Ristić, Luka Gligorić i Ana Puhalo. „Drago nam je da smo mogli pokazati svoje znanje a i osvojiti nagradu“, rekao je Sergej. Na trećem mjestu takmičenje završila ekipa OFFSET – Ahmet Mahmutagić, Adin Softić i Davud Đerzić takođe iz Elektrotehničke škole Tuzla. „Atmosfera i organizacija bili su na vrhunskom nivou, sve pohvale“, dodao je Davud. Pored diploma za učešće, tri najbolje ekipe dobile su i novčane nagrade od 2.000, 1.000 i 500 KM. Koliko se svima svidjela organizacija 9.IT Challenge i sve ono što prati ovo takmičenje najbolje su nam rekli mladi informatičari iz Živinica – „Dolazimo i iduće godine!“.

Niz sadržaja organizovano za mentore takmičara

Dok je trajalo takmičenje, za profesore je organizovano druženje u Čabrinoj kafani, ručak, obilazak Starog grada kao i posjeta muzejskoj postavci u Uzeir-begovom konaku. Šeherzada Delić, profesorica bosanskoj jezika u bihaćkoj gimnaziji, umjesto spriječenog kolege, dovela je učenike u Maglaj. „Organizacija je fantastična i drago mi je da naši učenici redovno dolaze. Ovi mladi ljudi sa svojim znanjem trebaju Bosni i Hercegovini. Ja kao profesorica književnosti, po Maglaju sam tražila prizore iz Mulabdićevog 'Zelenog busenja'“, kazala je prof. Delić. Harun Obralić, profesor informatike u STŠ Zavidovići od prve godine dovodi učenike na ITC, a ove godine učestvovala su četiri tima. „Primijetan je napredak, svake godine nešto novo, drugačije i u tome je draž ovog takmičenja – nikada ne znamo šta nas očekuje. Noviteti koji se najavljuju biće izazov za organizatora“, dodao je prof. Obralić. I dok su se čekali rezultati, organizovano je i takmičenje u sklapanju LEGO kockica. Kod takmičara, najbolji su bili Bakir Širbegović iz Tešnja i Harun Šabanović iz Banovića, a kod takmičarki Iman Mirojević iz Bugojna i Nadja Fejzić iz Tuzle.

Riječ volontera

Veliki doprinos organizaciji 9.ITC dalo je 25 volontera i volonterki, učenika i učenica Gimnazije „Edhem Mulabdić“.

Ela Lokmić: „Mislim da je organizacija puno bolja ove nego prošle godine, iako učestvuje nešto manje timova. Zadovoljstvo mi je što sam mogla biti dijelom IT Challenge“.

Irna Nalić:Kako smo maturantice, drago nam je da se naša volonterska karijera završava upravo na ovaj način. Nadam se da ćemo iduće godine moći, onako iz prikrajka pratiti 10. ITC i najavljene novitete“.

Aida Hadžić: „Bilo mi je prelijepo i prošle i ove godine. Zabavno prije svega, a svi smo se trudili biti dobri domaćini načim gostima“.

 

N.Br./maglaj.net