Četvrtak , 25. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Puna podrška Vlade Zeničko-dobojskog kantona investicijama Natron-Hayata u Maglaju

img

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić ugostili su danas delegaciju kompanije Natron-Hayat Maglaj, koju je predvodio Ali Zeybek, član Nadzornog odbora ove kompanije i član uprave "Hayat Holding Group" iz Istanbula.

"Hayat Holding Group" je od 2005. godine u "Natron-Maglaj" investirao 130 miliona eura, uključujući i zadnju investiciju od 15 miliona eura u modernizaciju proizvodnje papira. Sada kreću u novu investiciju u modernizaciju tehnologije proizvodnje celuloze vrijednu 60 miliona eura.

Zeybek se zahvalio Vladi Zeničko-dobojskog kantona na kontinuiranoj podršci ovoj najvećoj turskoj investiciji u Bosni i Hercegovini, rekavši da sa aktuelnom vladom na čelu s premijerom Pivićem imaju najbolju saradnju do sada te da očekuju podršku novim investicijama koje učvršćuju lidersku poziciju "Natron-Hayata" na regionalnom tržištu.

Premijer Pivić je istakao da je Vlada posvećena razvoju privrede, pružanju podrške postojećim kompanijama i stvaranju uslova za privlačenje novih investicija, koristeći komparativne prednosti ovog kantona kao što su bogati prirodni resursi i dobra saobraćajna povezanost.

- Ovo je poruka "Natron-Hayatu", ali i svim drugim investitorima koji žele realizovati svoje investicije u našem kantonu - rekao je premijer Pivić.

Ministar za privredu Samir Šibonjić rekao je da Vlada želi da napravi dodatne iskorake sa razvojnim projektima i podršci privredi, osigura potrebnu sirovinu za proizvodnju, ali i pomogne kompanijama da budu konkurentnije na zahtjevnim tržištima kao što je tržište EU.

Najavio je da će ovo ministarstvo među prvima u BiH pružiti pomoć i podršku izvoznim preduzećima da se prilagode i lakše dođu do certifikata u okviru mehanizma za ugljično prilagođavanje na granicama (CBAM).

 

Press služba ZDK