Srijeda , 19. Jun, 2024

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

img

Ministri Šabani i Šibonjić posjetili Općinu Maglaj

Adnan Šabani, ministar prostornog uređenja, promet i komunikacije i zaštitu okoline i Samir Šibonjić, ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona danas su posjetili Općinu Maglaj u okviru aktivnosti adekvatnog upravljanja i zbrinjavanja komunalnog otpada, te iznalaženja optimalnog koncepta rješavanja istog.

img

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih lica u ZDK 250.000 KM

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona izdvojit će 250.000 KM za otklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem poboljšanja mobilnosti invalidnih lica. Sredstva su opredijeljena za sedam gradova i općina koji su se javnim pozivom obavezale finansijski učestvovati u realizaciji kandidovanih projekata.

img

Potrebno donošenje novih Pedagoških standarda za osnovne i srednje škole

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mirza Mušija i predsjednici Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, te Samostalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona, Selvedin Šatorović i Đevad Hadžić, postigli su dogovor o potrebi donošenja novih Pedagoških standarda za osnovnu školu i Pedagoških standarda za srednju školu.

img

Izabrani najbolji u oblasti sporta u ZDK za 2022.godinu: Hamdiji Kendiću Nagrada za životno djelo, Zumra Gušo najbolja sportistkinja sa invaliditetom u ZDK (FOTO)

Skijašica Elvedina Muzaferija, članica Skijaškog kluba "ZE-2010" i atletičar Mesud Pezer, član Atletskog kluba "Zenica", najbolji su sportisti Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu. Manifestacija "Sportista godine Zeničko-dobojskog kantona" održana je u Bosanskom narodnom pozorištu u organizaciji NIPD "Naša riječ" Zenica, a pod generalnim pokroviteljstvom Ureda premijera i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

img

MONKS ZDK i Caritas Švicarske ozvaničili završetak projekta utopljavanja četiri školske zgrade

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport (MONKS) Zeničko-dobojskog kantona i "Caritas" Švicarske uspješno su okončali treću fazu projekta "Energetska efikasnosti i korištenje obnovljivih izvora energije" kojim su obuhvaćene četiri školska objekta u ovom kantonu - zeničke škole OŠ "Vladimir Nazor" PŠ Luke, OŠ "Alija Nametak" PŠ Jezero i OŠ "Ahmed Muradbegović" PŠ Pojske te Prva osnovna škola Maglaj PŠ Moševac. Prigodna svečanost tim povodom održana je u PŠ Luke.

img

Skupština ZDK-a usvojila Budžet za 2023. godinu

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu, kojim su planirani ukupni prihodi i primici od 540.582.580,00 KM, a ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 536.301.950,00 KM. Preostali iznos od 4.280.630,00 KM planiran je za pokriće deficita iz ranijih godina.

img

Isplata novčane pomoći za nezaposlene žene-majke za januar, nakon usvajanja Budžeta ZDK za 2023. godinu

Povodom kašnjenja isplate novčane pomoći ženama-majkama koje nisu u radnom odnosu za mjesec januar 2023. godine, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona obavještava korisnice prava na navedenu novčanu pomoć da će isplata naknade biti realizirana odmah po usvajanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu.