Četvrtak , 28. Mar, 2024

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Onkološki odjel KBZ proteklih 10 godina bilježi desetostruki porast oboljelih od raka

img



Povodom obilježavanja 10. godišnjice od osnivanja Odjela onkologije i radio-terapije Kantonalne bolnice Zenica, danas je upriličena svečana akademija, pod nazivom „Prošlost, sadašnjost, budućnost“.

Od svog osnivanja do danas, Onkološki odjel bilježi desetostruki porast oboljelih i iz dana u dan, taj broj raste i sama statistika je nemilosrdna, – istakla je načelnica Odjela onkologije i radioterapije Kantonalne bolnice Zenica, Alma Mekić-Abazović. Istakla je da se ovaj odjel trudi da svojim pacijentima pruži što kvalitetniju uslugu, ali mišljenja je da uvijek može bolje.

Jedan od problema su liste čekanja na takozvane pametne lijekove, s kojima se susreću i drugi onkološki centri u Bosni i Hercegovini. Ovo sprečava pravovremeno liječenje i pojedini pacijenti nikada ne dođu na red za adekvatan tretman. Onkologija je postala motor razvoja i hirurzi usvajaju principe onkološke hirurgije, – istakao je Ibrahim Šišić, ljekar na Odjelu za onkologiju i radioterapiju, te je kazao da je važna edukacija, proširenje kadra, ali da treba raditi na promociji zdravlja i prevenciji kancera.


Delila Suljić/RTV Zenica