Petak , 29. Mar, 2024

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Premijer Bašić razgovarao s ambasadorom Palestine u BiH

img

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, s ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahijom Kozlićem i ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnelom Isakom, primio je u svom uredu ambasadora Palestine u Bosni i Hercegovinu, nj.e. Razeqa Namoorea.

Premijer je upoznao palestinskog ambasadora sa stanjem u Zeničko-dobojskom kantonu, s fokusom na aktivnosti i mjere koje je Vlada poduzimala tokom pandemije virusa korona, kao i razvojne projekte i investicije s ciljem unapređenja ukupnog ambijenta za život i rad u ovom kantonu.

- Samo u sektor zdravstva uložili smo 20 miliona KM, školsku infrastrukturu 20 miliona, u puteve 45 miliona, a usmjerili smo milionske iznose u poticaje poljoprivredi, privredi, boračku i socijalnu zaštitu. Sačuvali smo finansijsku stabilnost i imamo najveći budžet otkako postoji kanton. Privreda našeg kantona je kičma privrede Federacije BiH, a naš kanton je lider u peradarskoj, malinarskoj i plasteničkoj proizvodnji - rekao je premijer Bašić.

Naglasio je da je posebno ponosan što je Vlada osigurala uslove da svaki student u ovom kantonu dobije stipendiju, što sufinansira smještaj svih studenata iz ovog kantona u domovima, te što je iznašla sredstva da porodiljne naknade za zaposlene i nezaposlene porodilje poveća na 1.000 KM.

Ambasador Namoore je rekao da su rezultati Vlade ZDK-a produbili njegovo uvjerenje da je ZDK jedan od najvažnijih kantona u Federaciji BiH, te da Palestina želi očuvati i jačati odnose s Bosnom i Hercegovinom i ovim kantonom.

Pohvalio je privredni ambijent u ZDK-u naglasivši da će se zalagati za privlačenje investicija iz Palestine, ali i privlačenje palestinskih ulagača iz cijelog svijeta, kao i unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja.


Press služba ZDK