Četvrtak , 28. Mar, 2024

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Predstavnici Vlade ZDK i EBRD-a dogovorili način realizacije projekta Energetska efikasnost u Kantonalnoj bolnici Zenica

img

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Ureda EBRD-a u Bosni i Hercegovini dogovorili su na sastanku u sjedištu Vlade način početka realizacije projekta Energetska efikasnost u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Istaknuto je da se radi o generacijskom projektu koji podrazumijeva temeljitu rekonstrukciju postojećih zgrada, izgradnju novih objekata, operativnog bloka i kotlovnice, te nabavku nove opreme, čime će se značajno unaprijediti uslovi za boravak i rad te napraviti snažan iskorak ka kliničkoj bolnici.

Direktorica Ureda Manuela Naessl najavila je da će EBRD, pored ranije odobrenog kredita od 11 miliona eura i granta od 200.000,00 eura za institucionalno jačanje Kantonalne bolnice, odobriti dodatna sredstva besplatne tehničke pomoći u iznosu od 475.000,00 eura, od čega 400.000,00 eura za izradu projektne dokumentacije i tendera te 75.000,00 eura za izradu projektne dokumentacije za novu kotlovnicu na plin.

Na sastanku je usaglašeno da se do januara pokrene postupak izrade projektne dokumentacije, nakon čega bi se realizovao postupak za izbor izvođača radova po projektom definisanim fazama.

Zamjenik premijera i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić izrazio je zadovoljstvo što su, okončanjem vlasničkog spora protiv Grada Zenice, kojim je utvrđeno da je Kantonalna bolnica vlasnik zemljišta u svom krugu, otklonjene prepreke i stvoreni uslovi za početak realizacije projekta koji je važan za cjelokupan zdravstveni sistem Zeničko-dobojskog kantona.

Sasatanku su, također, prisustvovali ministar za zdravstvo Adnan Jupić, ministar finansija Josip Lovrić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak te pomoćnik direktora KBZ-a Rasim Spahić.

 

Press služba ZDK