Petak , 19. Apr, 2024

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Izabrani najbolji u oblasti sporta u ZDK za 2022.godinu: Hamdiji Kendiću Nagrada za životno djelo, Zumra Gušo najbolja sportistkinja sa invaliditetom u ZDK (FOTO)

img

SKIJAŠICA ELVEDINA MUZAFERIJA I ATLETIČAR MESUD PEZER NAJBOLJI SU U OBLASTI SPORTA U ZDK ZA 2022.GODINU

Skijašica Elvedina Muzaferija, članica Skijaškog kluba "ZE-2010" i atletičar Mesud Pezer, član Atletskog kluba "Zenica", najbolji su sportisti Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu. Manifestacija "Sportista godine Zeničko-dobojskog kantona" održana je u Bosanskom narodnom pozorištu u organizaciji NIPD "Naša riječ" Zenica, a pod generalnim pokroviteljstvom Ureda premijera i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. Priznanja Mesudu Pezeru i suprugu Elvedine Muzaferije, koja zbog privatnih obaveza nije prisustvovala manifestaciji, uručila je premijerka Amra Mehmedić.

Ovdje smo da svi zajedno odamo priznanje našim sportistima, ukažemo na postignute uspjehe, ali i potvrdim opredjeljenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona da podržava sport kako bismo i dalje bili kanton u koji stižu sportske medalje sa najvećih sportskih takmičenja - rekla je premijerka ZDK.

Naglasila je da je Vlada ove godine napravila značajan iskorak u smislu izdvajanja za sport tako da je Transfer za sport povećan na 1,6 miliona KM, što je najveći iznos do sada i biće značajna podrška sportskim klubovima, savezima, udruženjima, školama sporta, kao i istaknutim sportistima pojedincima. Na manifestaciji su promovisani najbolji sportisti i sportistkinje u svim kategorijama, sportski kolektivi, treneri, sportski radnici, sportske nade te pojedinci i kolektivi koji su sportu dali zapažen doprinos. Premijerka Mehmedić je uručila posebno priznanje specijalnom gostu manifestacije, dječaku Ismailu Zulfiću iz Zenice, leptiru bez krila, osvajaču više od 50 medalja na regionalnim takmičenjima u plivanju. Pored premijerke, priznanja najboljim pojedincima i sportskim kolektivima, među ostalima, uručili su članovi Vlade ZDK Draženka Subašić, Dženana Čišija, Danijel Pašić i Edin Hasaničević.

Među dobitnicima priznanja su Hamdija Kendić, član SRK „Bosna“ kojem je pripala Nagrada za životno djelo i Zumra Gušo, članica SRK „Bosna“, najbolja sportistkinja sa invaliditeom u ZDK za 2022.godinu.

VIŠE SE RADUJEM USPJESIMA MLADIH RIBOLOVACA NEGO SVOJIM

Iako je 'načeo' devetu deceniju života Hamdija Kendić i dalje je aktivni ribolovac, učesnik brojnih takmičenja ali i trener mlađih selekcija Sportsko-ribolovnog kluba „Bosna“. Na koliko je takmičenja u lovu ribe udicom na plovak učestvovao i osvajao medalje ni sam ne zna, ali tvrdi da se više radujem uspjesima mladih sportskih ribolovaca nego svojim. U sportskom ribolovu je više od 60 godina i to je sport bez kojeg ne može. Radio je djed Hamdija, kako ga u Maglaju svi poznaju, puno, trenirao mlade, prenosio im svoje znanje i iskustvo, družio se sa sportskim ribolovcima iz cijele BiH i zemalja regiona. Pored toga što je trener, Hamdija Kendić je i član UO SRK „Bosna“, a posebno je požrtvovan kada treba pomoći osobama sa invaliditetom i biti im pri ruci na treninzima i takmičenjima. „Dokle god me bude zdravlje služilo i budem mogao hodati, baviću se sportskim ribolovom jer mi se uz vodu lijepo družimo. Prije više od 40 godina prihvatio sam se da budem trener djeci, to me i drži. Meni su 82 godine i mislim da mi je ovaj sport popravio kvalitetu života, biti sa djecom koja su neiskvarena, iskrena, željna znanja i dokazivanja. Sve ih smatram svojom djecom i svi mi smo jedna velika porodica. Imam troje unučadi koji su takođe u sportskom ribolovu, bili su držvani prvaci u omaldinskim kategorijama – kud ćete veće sreće. Nažalost, mlade gubimo njihovim odlaskom na školovanje u druge sredine, ali uvijek se nađu talenti koji naslijede njihovo mjesto u ekipi. Još idem na takmičenja i postižem dobre rezultate, takmičim se i u veteranskoj konkurenciji. Gdje god dođemo dobro smo primljeni“, ispričao nam je Hamdija Kendić koji voli i ostale sportove pa ćete ga u Maglaju uvijek vidjeti na rukometnim i nogometnim utakmicama.

PRIZNANJA SU I OBAVEZA ALI I MOTIVACIJA

Sportski ribolov meni je odlična rehabilitacija, a zadovoljstvo koje meni pričinjava boravak pored vode i rad sa mladima, u sportskom ribolovu i u streljaštvu, teško je riječima opisati. Tek onda slijede takmičenja i rezultati“, riječi su Zumre Gušo koja je u invalidskom sportu već nekih desetak godina. Članica je Sportsko-ribolovnog kluba „Maglaj“ i SSRI ZDK. Uspješna je u streljaštvu i pikadu ali, sportski ribolov je ipak njena najveća ljubav. Njen najveći uspjeh u 2022. bio je prvo mjesto na Internacionom KUP-u u sportskom ribolovu na kojem je bila jedina žena među 60 sportskih ribolovaca. Njeno znanje i vještina priskrbili su joj titulu „majstora staze“. Druga je bila Premijer ligi i KUP BiH u streljaštvu – serijska puška, prvakinja je Kantonalne lige (serijska puška), druga je bila na Državnom prvenstvu serijska puška, kao i na turniru u Sarajevu. Osvojila je drugo mjesto na Prvenstvu ZDK u streljaštvu, u KUP-u bila treća, a druga na KUP-u grada Zenice. Treća je bila i na prvenstvu ZDK u pikadu. Bez obzira na invaliditet zavidne rezultate postiže i na takmičenjima validnih sportista, a posebnu pažnju posvećuje mladima, trenira djecu u različitim starosnim kategorijama ribolov i streljaštvo.

Priznanja obavezuju ali su i odlična motivacija. Prošle godine sam bila sportistkinja-invalid Maglaja, hvala svima koji prepoznaju trud i rad sportista i sportistkinja invalida ZDK i šire“, dodala je Zumra Gušo.

 

N.Br./maglaj.net