Četvrtak , 25. Jul, 2024

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Vlada ZDK finansira izradu Registra kućnih ložišta, planirana izgradnja savremenih deponija u Kaknju i Maglaju

img

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Izvještaj o zaštiti okoliša i zaštiti prirode na području ovog kantona. Premijer Nezir Pivić rekao je da su u ovoj oblasti planirani važni projekti, a jedan od najvažnijih je izrada Registra kućnih ložišta, s ciljem smanjenja emisije štetnih materija u zrak.

- Na ranijim smo sjednicama već odobrili 330.000 KM za uspostavu Registra ložišta, koji će provoditi Institut 'Kemal Kapetanović' Univerziteta u Zenici. Važno je istaći da se planiraju dvije moderne deponije - u Kaknju i Maglaju, kao siguran način odlaganja otpada te koji će biti na najvišim standardima - rekao je premijer Pivić.

Vlada je nastavila kontinuiranu finansijsku podršku javnim kuhinjama na području ovog kantona, izdvojivši na današnjoj sjednici 450.000 KM, a odobrena su i sredstva pomoći demobiliziranim borcima za liječenje i stambeno zbrinjavanje. Odobrena su i sredstva za projekt Skrininga raka dojke koji provodi Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

- Projekt je rezultat saradnje s italijanskom regijom Pijemonte te će, praktično, sve zdravstvene ustanove raditi ranu prevenciju sprečavanja razvoja te bolesti, koja nažalost, u posljednje vrijeme po statistikama zauzima veliki broj - kazao je premijer Pivić.

Odobrena su i sredstva za obnovu ili izgradnju vjerskih objekata na području ovog kantona u iznosu od 150.000 KM, a ukupno je za ovu namjenu u 2024. godini planiran budžet od 500.000 KM.

Usvojeni su finansijski i izvještaji o radu Javne ustanove Služba za zapošljavanje ZDK te JU Penzionerski dom sa stacionarom ZDK, koje su poslovale pozitivno.

 

Press služba ZDK