Petak , 26. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

U Maglaju gostovao književnik i kolumnista Dragan Bursać

img

"Ako zaboravimo žrtve, biće kao da su ponovno ubijene"

Ni nevrijeme koje je u utorak u popodnevnim satima pogodilo maglajsko područje, kada se nebo sa zemljom sastavilo, kako je rekao i gost Dragan Bursać, nije omelo poštovaoce njegovog djela da dođu u Biblioteku. Nakon što je 2019.godine Maglajlijama predstavio svoj „PTSP Spomenar“, u ovom gradu je predstavio i knjigu „Čekajući Dylan Doga u Srebrenici“.

Zbirka je to kolumni koje su objavljene na portalima sa kojima Bursać sarađuje. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, 2018.godine proglašen je Novinarom godine, a za priču „Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica“ dobio je europskog Pulitzera.

Kolumne su ono najmanje što žrtve zaslužuju, jer ako mi zaboravimo žrtve, to bi bilo kao njihovo drugo ubistvo“, kazao je na promociji i dodao da je kolumne pisao iz različitih aspekata. Pisao je o žrtvama, o herojima, o zločinicima, kolumne su pisane o ljudima i za ljude, za Srbe, Hrvate i Bošnjake. „Nadam se da će se knjiga čitati jer je ona bitno svjedačenje, ne mogu reći o našoj prošlosti, nego o našoj sadašnjosti i donekle o našoj budućnosti. To je moje zavještanje o ljudima kojih nema, koji su ubijeni, o herojima rata i o ratnim zločincima. U ovu knjigu utkane su naše sudbine, sudbine živih sa sudbinama mrtvih su neraskidivo povezane i mislim da je ova knjiga neophodna, ne zato što sam je ja napisao, neophodna je za početak ozdravljenja“, kazao je Dragan Bursać u Maglaju. Interesovalo nas je da li se umorio pišući i svjedočeći istinu sve ove godine?



Umori se čovjek, ne može da se ne umori. Ovo mi je životni poziv, opredjeljenje, rad, jer novinarstvo je i ljubav, pasija, život. Ja ne mogu zamisliti da prestanem ovo raditi jer to je dug prema žrtvama i dokle god postoji informacija koju ja mogu obraditi i dati je ljudima, neću prestati ovo raditi“, zaključio je na kraju razgovora. Maglaj je četvrti grad, nakon Sarajeva, Beča i Praga u kojem se promoviše knjiga „Čekajući Dylan Doga u Srebrenici“. „Ponosna sam na tu činjenicu, a to je dijelom zasluga svih nas ovdje, a dijelom što je Maglaj otvoren grad. Mi s razumijevanjem dočekujemo naše autore koji uvijek nose jednu pozitivnu, dobru priču, čak iako je ona jako teška. Mi u biblioteci nastojimo pružiti Maglajlijama ono što je najaktuelnije i najbolje iz bh književnosti i vjerujemo da je gostovanje Dragana Bursaća bilo pun pogodak. Otvoreni smo i za prijedloge naših sugrađana, neka slobodno iskažu svoje želje, a mi ćemo nastojati da im u okviru svojih mogućnosti, ispunimo želje“, rekla nam je Nina Bunjevac-Salkić, direktorica biblioteke koja je i moderirala promociju, dok je odabrane dijelove iz knjige čitala Admira Mulalić, novinarka RTV Maglaj.



maglaj.net