Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Dom zdravlja Maglaj: Otvoren neurofeedback kabinet u sklopu Centra za rani rast i razvoj djece (FOTO)

img

DJECI OMOGUĆEN BOLJI, BRŽI I KVALITETNIJI OPORAVAK, ALI I ZDRAVIJA BUDUĆNOST

Nizom prigodnih sadržaja u Maglaju se obilježava 18.septembar – Dan općine. Na svečan način u Domu zdravlja otvoren je neurofeedback kabinet u sklopu Centra za rani rast i razvoj djece. Centar, koji ima regionalni karakter, svojim uslugama pokriva još i općine Usora, Tešanj, Zavidovići i Žepče. Otvaranju neurofeedback kabineta prisustvovali su Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, direktor kompanije Natron-Hayat, brojni gosti, sponzori i donatori koji su se uključili u kampanju nabavke neurofeedback uređaja – „Otvorimo vrata zajedno“. Kampanju su zajednički osmislili i realizovali Senad Šehić, Saša Stanić i Haris Mahmutagić.

Vijećnik Senad Šehić je u martu prošle godine na sjednici Općinskog vijeća pokrenuo je inicijativu u cilju pomoći djeci i roditeljima koji imaju potrebu za neurofeedback tretmanima, ali i poboljšanju uslova rada u postojećem Centru za rani rast i razvoj. Za nabavku neurofeedback uređaja, za godinu dana koliko je trajala kampanja „Otvorimo vrata zajedno“, prikupljeno je oko 25.500 KM. Akciju su podržali pojedinci, 20 kompanija iz Sarajeva, Doboj Juga, Tešnja, Jelaha, Žepča i Laktaša, Odbojkaški klub „Maglaj“, Džemat Köln i Grad Sarajevo. Maglajski Dom zdravlja je tako prva javna zdravstvena ustanova koja ima neurofeedback uređaj u ovoj regiji.

Opremanje prostora za neurofeedback kabinet pomogla općina Maglaj

Na svečanosti se prisutnima ispred inicijativnog odbora obratio Saša Stanić. Kako je naglasio, kada je trebao pomoć za svoju kćerku, najbliža adresa bio Centar za ranu prevenciju „Mali svijet“ u Lukavcu koji ima neurofeedback uređaje. Tu se uvjerio u važnost neurofeedback-a, ideju o nabavci podijelio je sa svojim kolegama i tako je sve počelo. „Ovo je veliki uspjeh za Maglaj, za Centar za rani rast i razvoj i svu djecu regije koja od danas mogu da dodju na tretman neurofeedback uređajem“, kazao je Stanić. Dr. Nejra Medžić-Nalić, direktorica Doma zdravlja, zahvalila se inicijatorima akcije i donatorima kampanje „Otvorimo vrata zajedno“, načelniku Mahmutagiću i općinskim službama koje su pomogle opremanje prostora za neurofeedback kabinet. „Centar za rani rast i razvoj u Maglaju postoji već četiri godine, a sve veći broj djece postaju naši korisnici. Dolaze nam djeca ne samo iz Maglaja nego i susjednih općine. Otvaranje neurofeedback kabineta opravdavamo naziv – regionalni centar i širimo svoje usluge. Roditelji neka znaju da nisu sami, spremni smo pomoći njihovoj djeci i sretni smo što naša ustanova može da bude dio rehabilitacionog tima, da djeci omogućimo što bolji, brži i kvalitetniji oporavak, bolju i zdraviju budućnost. Neka nam je svima sretno“, poručila je dr. Medžić-Nalić. Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, zahvalio se inicijatorima i donatorima kampanje. „Vjerujem da će ovaj uređaj biti u punoj funkciji, da će imati pozitivne rezultate i pomoći djeci ove regije. Općina Maglaj spremna je pomoći i daljnje opremanje Centra a sve za dobrobit naše djece“, poručio je Mahmutagić. Vrpcu su presjekli i Centar svečano otvorili Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, dr. Nejra Medžić-Nalić, direktorica Doma zdravlja i Senad Šehić, jedan od inicijatora kampanje, a zahvalnice su uručena donatorima kampanje „Otvormo vrata zajedno“.

Timski rad za dobrobit djece

Nažalost, sve je više djece sa poteškoćama u razvoju kojima je potreban tretman neurofeedback uređajem, to su djeca sa hiperaktivnošću, autizmom ili poremećajima iz autističnog spektra. Mr. Samra Jusufbašić, logoped, surdoaudilog i reedukator psihomotorike, uspješno je okončala stručnu edukaciju za rad na neurofeedback uređaju koja je organizovana u Zagrebu, a stručni tim Centra čine i psiholog dr. Amela Abidović Mačković i dr. Senaida Mahmutović, spec.pedijatar. „Pored psihološkog i logopedskog tretmana, konačno imamo i novi vid tretmana – neurofeedback. I brojne kliničke studije potvrđuju koliko je bitan neurofeedback tretman, ogromne su razlike već nakon nekoliko tretmana, jer se vidi napredak djeteta naročito na polju razvoja govora, kongitivnih funcija – pažnje i koncentracije, a samim tim i funkcionistanje djeteta u budućnosti. Ovo je potpuno bezbolan, neinvazivan tretman, a mogu ga, pored djece, koristiti i odrasle osobe. Za ovakve tretmane, roditelji više djecu ne moraju voditi u druge gradove, a ako kažem da u knjizi protokola Centra za rani rast i razvoj, sa današnjim danom, imamo evidentirano preko 900 tretmana, onda možete zamisliti kolika će ta cifta biti do kraja godine, kada počnemo i sa neurofeedback tretmanima“, kazala je mr. Jusufbašić.



 

N.Br./maglaj.net