Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Otvorena manifestacija ''Septembarski dani otpora Maglaj 92-95'' (FOTO)

img

Sjećanje na sve maglajske septembre iz perioda 1992-1995.

U Maglaju je otvorena manifestacija „Septembarski dani otpora Maglaj 92-95“. Dani su ovo kada se sjećamo svih hrabrih pripadnika 201., a kasnije 327.Viteške brdske brigade, svih boraca koji su došli sa drugih područja da brane i odbrane Maglaj, kada se sjećamo herojstva stanovnika cijele maglajske općine.

21.septembra 1992.godine, počela je do tada najžešća ofanziva agresora na Maglaj, njegovu okolinu i linije odbrane. Kako se ono kaže, gorjeli su tih dana i nebo i zemlja. Iako je od tada prošlo 30 godina, naši sugrađani se još dobro sjećaju tih teških dana. Ramiz Mačković je tog septembarskog dana bio u rodnim Bradićima. „U jutarnjim satima čuo sam grmljavinu agresorskog granatiranja i shvatio da je počeo napad na Straište. Iz Bradića se, kao na dlanu, vidjelo kako se pale i gore kuće. U večernjim satima neprijatelj je koristio svijetleće granate, bilo je to jezivo iskustvo, strahota jednom riječju. Dočekivali smo izbjeglice koje su pobjegle iz Straišta u Bradiće“, prisjeća se Mačković. Safet Mehinagić u ratnim godinama bio je angažovan u Civilnoj zaštiti. „To su bile strahote nad strahotama. Kad god prođem ovim dijelom Maglaja zastanem i proučim fatihu i odšutim, za sve naše kojih više nema“, kaže nam Safet. Jasna Nalić tog 21.septembra 1992.godine, krenula je na posao u Natronku. „Strašno je bilo za čuti kako ljudi bježe preko visećeg mosta, vuku stoku, nešto stavari, bježe iz Ulišnjaka i okolnih naselja. Kada je počelo granatiranje Natronke i okoline, sa radnom kolegicom sklonila sam se u sklonište ispod upravne zgrade, veći dio dana nismo mogle izaći vani. Kada sam se konačno mogla vratiti kući, vidjela sam sve posljedice granatiranja po gradu, strašno“, ispričala nam je Jasna Nalić.

Manifestaciju otvorio načelnik Mirsad Mahmutagić

U ime organizatora ovogodišnje Manifestacije „Septembarski dani otpora“, prisutnima se obratila Fatima Mahmutagić, predsjednica Organizacije porodica šehida-poginulih boraca. "Prije tačno 30 godina, na ovaj dan, Maglaj je gorio. Agresor je izvršio ofanzivu lijevom stranom rijeke Bosne i sa juga i sjevera u pokušaju da osvoji, pregazi i nastavi ka svom cilju – osvajanja Bosne i Hercegovine. Nisu uspjeli u svojoj namjeri jer su na bedemima odbrane bili pripadnici 201., a kasnije 327.Viteške brdske brigade. Nisu uspjeli proboj ni sa oklopnim vozom, zaustavljen je agresor na području Bijele Ploče. Na bedemima odbrane, poginuli su mnogi, ostali braneći grad, domove, svoje porodice i jedinu domovinu BiH i njenu samostalnost“, kazala je Mahmutagić. Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je da su se grad i domovina branili na častan i hrabar način, te da se ima čime ponositi. "Danas 30 godina poslije, ponovo opominjemo šta se desilo u toku agresije na BiH. Moramo pričati o dešavanjima, kao što ih moramo i prenositi onima koji nisu bili u tom periodu ovdje s jednim jedinim razlogom, da se ne zaboravi. Ako se zaboravi, velika je vjerovatnoća da će se i ponoviti. Zato svi imamo obavezu da podsjećamo na istinu i dešavanja tokom agresije. Branili smo ovaj grad, branili smo ovu domovinu na častan i hrabar način. Imamo se čime ponositi", kazao je načelnik Mahmutagić.

U toku agresije na maglajskom području poginulo je više od 500 pripadnika Armije

R BiH, ranjeno je 1.200 boraca, a 550 je ratnih vojnih invalida, 210 je civilnih žrtava rata, Maglaj je iz godina rata izašao kao treća općina po razrušenosti u Bosni i Hercegovini, a na ovom području palo je najviše granata po glavi stanovnika, rušene su škole, fabrike, crkve i džamije, kuće i stambeni objekti, tereni za sport ....

U okviru otvaranja manifestacije položeno je cvijeće i proučena fatiha na centralno spomen obilježje u Parku ljiljana, na Trg Alije Izetbegovića, spomen obilježje prvom šehidu Rifatu Abidoviću, šehidsko mezarje Podborik, spomen obilježje civilnim žrtvama rata, te spomen obilježje u Novom Šeheru. Ono što slijedu u narednim danima je obilježavanje uništavanja agresorskog oklopnog voza na Bijeloj Ploči, planiranski pohod „Stazama branilaca Maglaja“ i takmičenje omladinaca u streljaštvu.










N.Br./maglaj.net