Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Volonteri Udruženja EKO ZAVIČAJ u akciji: Očišćena divlja deponija prema pećini Megara (FOTO)

img

Područje Donjeg Rakovca, kao i pećine Mokra Megara, često je odredište svih zaljubljenika u prirodne ljepote. Nažalost, neodgovorni pojedinci na ovom području ostavljaju smeće iza sebe, pa se stvorila i velika divlja deponija.

Ali, zahvaljujući neumornom angažmanu volontera iz Udruženja EKO ZAVIČAJ uklonjena je jedna od divljih deponija na putu prema pećini Mokra Megara. „Nismo mogli vjerovati kakvo smo stanje zatekli, a ta divlja depnija nalazila u blizini pećine Megara. Ni sam ne znam koliko je vreća smeća bilo na kraju akcije, a radi se uglavnom o flašama i limenkama. Dalje, ono što zabrinjava jeste to da je stanje od mosta na Palučku pa dalje putem do Velikog buka katastrofalno. Sada da se krene u akciju sigurno bi napunili tri velika kamiona otpada. A u kanjonu rječice Megare nema čega nema, od namještaj, skeletnih ostataka životinja, odbačenih kućanskih aparata, smeća iz domaćinstva, strašno. Ovo smeće se ne može očistiti volonterskim akcijama, teren je vrlo nepristupačan i opasno bi bilo angažovati mlade volontere da nam pomognu u čišćenju otpada“, kazao nam je Meho Kovačević, predsjednik Udrženja EKO ZAVIČAJ i dodao.

Namjera nam je animirati donatore da platimo iskusnije osobe da očiste to smeće, a na nekoliko područja stavili bi betonske cijevi u koje bi se moglo odlagati smeće. Razmišljali smo i o mogućnosti da se, po uzoru na pećinu Vjetrenica, zatvori ulaz u Megaru. Puno je radoznalih, a neiskusnih osoba. Ovim bi samo spriječili tragične posljedice“. Megara je veliki potencijal u razvoju turizma, ali ne samo Megara nego cijelo rakovačko područje. Šetati i uživati u prirodi, a gledati divlju depniju, nema smisla, naglašava Kovačević.

U planu nam je postaviti i tri manja mjesta za odmor sa nastrešnicama kao i drveni most koji vodi prema Megari, o čemu smo razgovarali i sa čelnicima Udruženja „Fojničani“. U završnoj fazi je i instaliranje GSM repetitora koji bi pokrio područje Rakovca, Jablanice kao i dio Ozrena“. Iz Udruženja „Fojničani“ koje zagovara proglašenjem i područja Megare zaštićenim područjem upozoravaju da divlje deponije nisu jedini problem ovog područja koje povezuje Maglaj i Doboj, odnosno dva entiteta. Katastrofalna cesta između Donjeg Rakovca i Okolišta zasigurno predstavlja najveću prepreku povratku lokalnog stanovništva, a također i zaštiti prirode, održivom turizmu i razvoju ovog kraja općenito.

Na izletištu Bistrica još će se postaviti igraliste za manju djecu

Meho Kovačević u posljednjih 15 godina, zajedno sa svojim istomišljenicima angažovao se na uređenju područja Bistrice, takođe omiljenog izletišta ne samo Maglajlija, nego i ljubitelja prirode iz okolnih gradova. „Stavio sam tačku na Bistricu, imamo osobu koju je udruženje angažovalo na osnovu ugovora o djelu, a koja redovno održava ovo području. Želja mi je još samo na tom području osigurati mobilijar za manju djecu. Sada se sa svojim aktivnostima prebacujemo na područje Megare“, naglasio je Meho Kovačević.

 

 

N.Br./maglaj.net