Ponedeljak , 29. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Za Bakira Mušića iz Moševca crtanje je ljubav i strast (FOTO)

img

Bakir Mušić (19) iz Moševca, samouki je artist već devet godina, a posljednjih šest se intenzivno bavi crtanjem portreta. U Maglaju je završio Mješovitu srednju školu za frizera i ovim poslom se još uvijek ne bavi profesionalno. Talenat za umjetnost, u ranim godinama djetinjstva, otkrili su njegovi roditelji Ramo i Samira, a talentovan je i njegov stariji brat Mahir. I mama Samira ima smisla za umjetnost, priča nam Bakir. „Počelo je sa likovnim radovima i učešćima na konkursima, kada sam shvatio da imam dara za umjetnost. Ja možda svoj svijet ne gledam kao ostali, svoj život gledam kao neku bajku koja nema kraja, baš kao i umjetnost. Za ovo čime se bavim potrebna je svakako motivacija, a ja je pronalazim svuda oko sebe. Volim slikati na platnu, oslikavati zidove, ali moja najveća ljubav su portreti. Trudim se da budu što realniji, a to nije baš lako postići. Prvo radim osnovne konture, pa onda sjenčenje, detalji i tako dalje“, ispričao nam je Bakir na početku razgovora. Kako nam priča, sada kada ima narudžbu trudi se da crta bez prekida. Za jedan portret sada mu treba od 13 do 15 sati rada. Kada je bio na početku bavljenja ovom vrstom umjetnosti trebalo mu je od 30 do 40 sati za jedan portret i tada je naravno radio sa pauzama.

Bakirovi radovi stigli i do Amerike

Nema grada u Bosni i Hercegovini odakle nije stigla narudžba za crtež, a zadnja narudžba bila je iz Čikaga. Ima puno narudžbi iz Njemačke, Holandije i drugih zemalja Zapadne Evrope, a pretpostavlja da je do sada uradio 150 naručenih crteža. „Kada je umjetnost u pitanju, cjenkanja nema. Ipak, moram priznati da cijena crteža nije ista za naručioce iz Bosne, jer znam kako se živi ovdje i za inostranstvo, gdje je ljudi ipak imaju mnogo veći standard“, priča nam Bakir i nastavlja. „Imam dosta uzora, ali sam ipak motivacija sam sebi. Pratim kako to rade iskusniji artisti, stalno se usavršavam, pratim tutorijale jer čovjek uči dok je živ. Smatram da još ima puno prostora za moja napredak“. Najveći izazov do sada bio mu je crtež Jelene Karleuše.

Ja Jelenu volim kao i njene pjesme. Radio sam malo veći format crteža i utrošio sam ukupno 250 sati rada za njen portret. Ne mogu vam opisati koliko sam truda uložio, da je što vjernije nacrtam. Sretan sam što sam Jeleni mogao crtež lično uručiti, a ona sama bila je oduševljena, bilo joj je drago što sam iz Maglaja došao do Mostara, gdje je imala koncert, da joj uručim poklon. Fotografije i video će me stalno podsjećati na susret sa pjevačicom koju izuzetno volim“, rekao nam je Bakir. Ipak, najemotivniji trenuci bili su oni dok je nedavno crtao svoju rahmetli majku. „Mi smo je svi zvali Medena i dok sam crtao emocije su me stalno obuzimale, teško mi je bilo zaista, a dodatni izazov je bio taj što sam trebao uraditi pet istih crteža za svu majkinu djecu“, dodao je.

Crtanje će ostati konstanta u mome životu

Sa Bakirom smo razgovarali dok je bio na kraćem odmoru u Sloveniji, kod brata Mahira. „Čim se vratim kući, čekaju me narudžbe koje trebam ispoštovati. Priznaću i da sam i na životnoj prekretnici – da li da se poslom za koji sam se školovao bavim u Bosni ili Sloveniji. Život je preda mnom, vidjećemo šta će biti. Znam samo da će crtanje ostati konstanta u mome životu“, kazao nam je Bakir Mušić na kraju razgovora. Bakirov rad možete pratiti na FB stranici Naruči portret Bakir.



 

N.Br./maglaj.net