Ponedeljak , 29. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Predramazanska poruka glavnog imama Medžlisa IZ Maglaj, Nevres ef. Hodžića

img



Srca vjernika i vjernica ispunjena istinskom radošću jer dočekuju najdražeg gosta

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, zalaskom Sunca u nedjelju, 10.marta nastupa mubarek ramazan, kada će se klanjati i prva teravija, dok će prvi dan posta biti u ponedjeljak, 11. marta. Ramazan je mjesec posta, milosti, oprosta, dobročinstva, mjesec kada je počela objava Kur'ana, mjesec iftara, sehura, kandlja i teravih namaza, zekjata i sadekatu-l-fitra.

Medžlis islamske zajednice Maglaj kao i brojni vjernici i vjernice na općini Maglaj radosno dočekuju početak mubarek mjeseca ramazana. Teravih-namaz klanja će se u svim džamijama i mesdžidima, na 30 mjesta, a klanja će se po takvimu - 20 rekata.

Mubarek-noći obilježiće se prigodnim programom u džamiji u džematu Liješnica (17. noć) i Vali Recep Yazicioglu džamiji (27. noć). Mukabele će se učiti u svim džamijama džemata u kojima se nalaze imami-službenici, kao i u pojedinim džamijama/mesdžidima u kojima su angažirani učenici medresa ili studenti Fakulteta islamskih nauka, na ukupno 22 mjesta. Ženska mukabela će se učiti u Vali Recep Yazicioglu džamiji.

Muallima Medžlisa će za učenje mukabele angažirati sve učenice naših medresa sa područja Medžlisa. Takođe, tokom mubarek ramazana, organizovaće se i niz kolektivnih iftara kao i predavanja pod nazivom „Ramazanska duhovna trpeza“ na kojima će govoriti ugledni predavači. Bajram-namaz je u srijedu, 10. aprila 2024. godine, a na dostojanstven način obilježiće se i Dan šehida.

 

Predramazansku poruku vjernicima i vjernicama uputio je Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj.

O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.

Poštovani vjernici!

Na pragu nam je blagoslovljeni mjesec ramazan. Nadam se da će nam Uzvišeni Allah svima podariti zdravlje, kako bismo mogli postiti ramazanske dane, činiti dobra djela i s pravom se nadali njegovoj milosti i oprostu.

Većina muslimana dočekuje mjesec ramazan u miru, slobodi i blagostanju, pa i mi muslimani Bosne i Hercegovine. Najmanje što treba da činimo jeste da se zahvaljujmo Uzvišenom Allahu na tome. Nažalost, ne žive svi u blagostanju. Dok dočekujemo ramazan, tužni smo i zabrinuti zbog patnje i stradanja naše braće i sestara u Palestini, što traje godinama, a ovako intenzivno i brutalno već nekoliko mjeseci. Uz ramazan, dok budemo učili dove Uzvišenom Allahu da nam podari ono što nam treba i što bismo voljeli, spomenimo i njih, hrabre stanovnike Palestine, da i njima Uzvišeni podari izlaz iz iskušenja i udalji od njih njihove tlačitelje.

Poštovani vjernici!

Sve džamije i mesdžidi, u svim našim džematima, i ovog ramazana će vas dočekati otvorenih vrata. Pored teravih-namaza koji je organiziran u svim džamijama i mesdžidima, u skoro svima njima moći ćete obavljati i druge dnevne namaze, slušati mukabele, slušati predavanja… Naši imami, džematski odbori i ljudi koji se brinu o džamijama nastojali su da vaš boravak u džamijama bude ugodan. Ukoliko imate vremena i mogućnosti da posjećujete i druge džemate i džamije – učinite to, a naročito onda kada u naše džemate dolaze ugledni predavači vaizi, a ove godine naš Medžlis će zijaretiti veliki broj njih. Iako je ramazan mjesec u kojem se naročiti družimo s drugim muslimanima – na namazima, mukabelama, iftarima (…) – što je svakako dobro, odvojite vrijeme i za svoju porodicu. Pokušajte da ustanovite neku praksu tokom mjeseca ramazan u kojoj će učestvovati svi članovi porodice – to može biti zajedničko slušanje ili učenje Kur'ana, zajedničko učenje dove prije iftara, učenje fatihe vašim umrlim… Ipak, ne zaboravite posvetiti dio vremena i sebi – osamljivanju u kojem ćete tiho činiti tevbu – pokajanje za grijehe Uzvišenom Allahu, a svako od nas je sklon griješenju, i moliti Ga za milost, oprost i svako dobro na ovom svijetu, kao i za spas i džennet na budućem.

Ko provede ovako ramazan, prije svega posteći, a onda čineći i druga dobra djela, vjerujući i nadajući se nagradi, kako kaže poslanik Muhammed, a.s., bit će mu oprošteni grijesi koje je prethodno počinio.

Poštovani vjernici! Molim Allaha da svi budemo od onih kojima će Allah ovog ramazana oprostiti i podariti nam svoju milost! U ime Medžlisa IZ Maglaj, kao i u svoje ime, čestitam Vam ovaj mubarek mjesec – ramazan šerif mubarek olsun!“, Nevres-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj.



N.Br./maglaj.net