Ponedeljak , 29. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj: U razdraganom ramazanskom voziću više od 500 djece (FOTO)

img

Kako je dočekan dolazak ramazana u Maglaju

Dolazak mubarek mjeseca ramazana u Maglaju je najavio i ramazanski vozić, treći po redu. Ovu aktivnost, koja je namjenjena djeci od 4 do 12 godina, vrlo uspješno su organizovali Medžlis IZ Maglaj u koordinaciji sa Odjelom za brak i porodicu te Mrežom mladih. U razdraganom voziću bilo je više od 500 djece, a organizatori procjenju da je ovaj lijepi sadržaj okupio više od 1.000 učesnika, osim djece i njihove roditelje, majke, nane, djedove i rodbinu, što je i najviše otkako se organizuje ramazanski vozić. A da bi sve proteklo besprijekorno, uloženi su sati i sati rada. Medžlis IZ Maglaj formirao je Odbor koji je bio zadužen za organizaciju.

U organizaciji ovogodišnjeg ramazanskog vozića koristili smo iskustva iz predhodne dvije godine. Sretni smo da su nam pomogli učenici Mješovite srednje škole Maglaj i Gimnazije 'Edhem Mulabdić' koji su časove vjeronauke provodili pakujući paketiće, izrađujući akreditacije za djecu, pripremili mnoštvo balona, a njih 30 danas su i redari na ovom događaju. Oni se brinu za sigurnost djece i da ona budu u prvom planu“, ispričala nam je Aldina Hodžić, članica odbora za organizaciju ramazanskog vozića u kojem su još bili i Admira Kovačević, Salih ef. Subašić, Mersudin Muminović i Nihad Kruško.

Svi se raduju dolasku mubarek ramazana

Porodica Kiray, Mustafa i Selda, te njihovo dvoje djece Ilayda i Umut u Maglaju živi već 17 godina. Interesovalo nas je da li ima razlike u ramazanskim običajima u Turskoj i Bosni i Hercegovini. „Razlike nema, ramazan je za sve muslimane isti. Običaji su isti, ali u Turskoj telal bubnjem budi vjernike na sehur“, ispričao nam je Mustafa. Njegova supruga Selda poslije teravije uči iz Kur'ana, a Mustafa, Ilayda i Umut slušaju. I to je porodična tradicija već godinama, kao i odlasci na teravije. Ilayda nam je priznala da se jako raduje ramazanu i da je to za nju poseban mjesec.

Postim već tri godine, a posebno se tokom ramazana veselim odlascima na teravije“ kazala nam je Ilayda. Ramazanski dani su radost i za Dina Pridjevčića. „Idem na teraviju i postim. Ne baš po cijeli dan, ali mama 'našije'“, ispričao nam je Din.

Elmedina Mujaković, sa sinom Selvirom došla je da isprati ramazanski vozić. Selvir nam kaže da se raduje ramazanskim danima, postu i odlascima na teraviju.

Cijela porodica se raduje iftaru, a posebno onim kada nam dođe rodbina i prijatelji, kada smo svi oko sofre i dijelimo radost ramazana. Srce puno, prepuno“, rekla nam je Elmedina. Ema Mušinović i Mahir Dedić iskreno se raduju danima mubarek ramazana. „Oboje postimo, radujem se odlascima na teraviju i kada mama napravi halvu“, rekla nam je Ema.

Dragi su mi ramazanski dani, kada zajedno iftarimo i sehurimo, klanjamo namaze i učimo Fatihu“, dodao je Mahir. Za sigurnost djece koja su bila u ramazanskom voziću brinuli su se pripadnici Policijske stanice Maglaj, kao i brojni redari. Među njima je bio i srednjoškolac Adnan Husanović. „Dugo smo se pripremali za ovaj događaj, pakovali paketiće, puhali balone, a sve smo radili drage volje, od srca“, kazao nam je Adnan.

Ramazanski vozić predvodio telal Elvir Hambašić

Djeca u ramazanskom voziću, predvođeni telalom Elvirom Hambašićem, prešla su put od Kuršumlije do Nove gradske džamije. „Vjerujte, prije sat vremena sam izašao iz radionice, obukao svoju nošnju i došao u Maglaj. Svi ovdje jedva čekaju ramazan i ja sam među njima. Nadamo se da ćemo ramazan s hajrom ispostiti i radovati se Bajramu“, kazao nam je Elvir. Ispred Nove gradske džamije priređen je i lijep program, a počeo je djeci omiljenom ilahijom pod nazivom „Ramazan“.

Do sada nismo vidjeli veći ni ljepši ramazanski voz. Drago mi je da ćemo zajedno najaviti dolazak dragog nam i posebnog gosta, mjeseca ramazan“, kazala je okupljenim Admira Kovačević, članica Odbora za organizaciju ramazanskog vozića.

Kako znaju da lijepo glume, recituju i uče ilahije pokazali su učesnici programa Emina, Ajša, Arduana, Kanita, Šejma, Tarik, Harun, Ajdin, Davud, Džejna i Ejub, koji je bio toliko sretan zbog dolaska ramazana da suze radosnice nije mogao zaustaviti. „Molim Uzvišenog Allaha da sa akšam namazom svi zdravi uđemo u mjesec ramazan, da ga u zdravlju postimo i ispostimo, te da još veseliji, ako Bog da, dočekamo ramazanski Bajram“, kazao je Nevres ef. Hodžić, glavni imam MIZ Maglaj.

Nakon programa, djeca su u savršenom redu dobila svoje paketiće, a osigurano ih je 600. Svi okupljeni zajedno su dočekali akšamski ezan i pucanj topa sa Gradine koji su najavili dolazak mubarek ramazana. U tom trenutku pušteni su i balon čime je i završen program namijenjen najmlađim.

 

N.Br./maglaj.net