Četvrtak , 18. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

U Domu kulture ''Edhem Mulabdić'' otvorena izložba nagrađenih radova ovogodišnjeg ''Sarajevo Photography Festivala'' (FOTO)

img

U sali Doma kulture „Edhem Mulabdić“ otvorena je izložba nagrađenih radova ovogodišnjeg Sarajevo Photography Festivala. Prije Maglaja, izložbu nagrađenih fotografija mogli su vidjeti ljubitelji umjetničke fotografije u Sarajevu i Kaknju, a postavku će moći vidjeti i građani Bihaća. Putujuće izložbe Sarajevo Photography Festivala podržala je Evropska Unija u Bosni i Hercegovini, a suorganizator izložbe u Maglaju je JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“. Izložba je u našem gradu otvorena do 11.augusta.

Brojnim Maglajlijama i Maglajkama na otvaranju ispred EU Info Centra u BiH obratio se Željko Novaković, a nešto više o samoj izložbi kazala je Aida Redžepagić, talentovana i agilna fotografkinja, osnivačica Sarajevo Photography Festivala koji je svoje prvo izdanje imao u maju ove godine. „Kao fotografkinja, već dugi niz godina imam priliku posjetiti festivale u zemljama regiona ali i Evropi, pa se rodila ideja da slično takmičenje organizujmo i u Bosni i Hhercegovini. Od samog osnivanja željela sam da to bude priznat festival, u rangu sa evropskim festivalima koji imaju dugu tradiciju. Odziv je prevazišao sva naša očekivanja jer smo mislili da će nam se javiti učesnici iz regiona, ali mogu sa zadovoljstvom reći da su prijave za festival stigle iz 30 zemalja iz cijelog svijeta, od Australije do Islanda, ukupno hiljadu fotografija. Pobjednik ovogodišnjeg festivala je Oskar Alvardo iz Španije, trenutno jedan od najpriznatijih evropskih dokumentarnih fotografa. Kako je učešće na festivalu bilo anonimno, odnosi članovi žirija nisu znali čije su fotografije pristigle na festival, ogromna nam je čast bila kada smo vidjeli kakva su se velika imena umjetničke fotografije već prve godine prijavila na festival“, kazala nam je Redžepagić u razgovoru.

Nakon proglašenja najboljih, u sarajevskoj Vijećnici predstavljeni su finalisti - 60 fotografija u svih osam kategorija: modna fotografija, dokumentarna, life, wedding, fotografija mobilnim telefonom, kreativna fotografija, pejzaž/urbani pejzaž i portret, a publika u Maglaju ima priliku vidjeti nagrađene fotografije iz svih kategorija, po tri prvoplasirane i radove koji su dobili specijalne nagrade žirija. „Meni kao organizatorici i idejnom tvorcu festivala ključno je bilo da se festival održi u Sarajevu, da to bude otvorena izložba, ali da izložba mora 'putovati' kroz druge bh gradove, da to budu sredine koje nemaju često priliku ugostiti izložbe ovog tipa. Info Centar i EU u BiH su jedni od pokrovitelja putovanja ove izložbe kroz našu zemlju, kao i Grand Prix-a i zahvalna i što su me podržali u mojoj ideji“, dodala je naša sagovornica. Nakon otvaranja izložbe, prisutni su mogli razgovarati i razmijeniti ideje i savjete sa Aidom Redžepagić, direktoricom Sarajevo Photography Festivala i poznatom fotografkinjom.

Desila se ljubav prema fotografiji

Kako nam priča, nije od onih koji su već u najranijem djetinju znali što će biti. Uz mamu je zavoljela da slika i crta i trudila se ići njenim stopama. Završila je engleski jezik i književnost, radila je, a prije desetak godina otkrila je da je fotografija njena istinska ljubav i posvetila joj se u potpunosti kao freelance u svijetu modne fotografije i fotografije portreta, a brojne nagrade dobila je za svoje dokumentarne fotografije.

Desila se instanat ljubav prema fotografiji, za kratko vrijeme sam odlučila da sve drugo ostavim iza sebe, dala sam otkaz na poslu i počela se u potpunosti baviti fotografijom“, priča nam i nastavlja. „Vrlo često čujem da je fotografija jedan trenutak zaleđen u vremenu. Međutim, ne slažem se sa ovom konstatacijom, jer često kroz jednu fotografiju, kadar, djelić sekunde koji je zaustavljen možemo pročitati mnogo više. Nekada mi se čini da kroz jednu fotografiju vidimo cijeli film nečijeg života, možemo da osjetimo kakva je neko osoba, kakvim životom živi, pročitati o njegovim ili njenim karakterinim osobinama i to je draž kvalitetne fotografije“. Izmedju analogne i digitalne fotografije uvijek će se i zauvijek odlučiti za analognu. „Povratkom na analogiju shvatila sam njenu draž. Digitalom fotografišemo jako mnogo, jer ne trošimo puno, nemamo film koji nas ograničava na 24 ili 36 snimaka. Film, s druge strane, ne tršimo suludo, nego se dobro pripremite za taj jedan kadar i svaki put se pitate – da li mi je ovo potrebno. Sjećam se putovanja na koja sam nosila digitalni fotoaparat i znala sam se kući vratiti sa hiljadama fotografija Međutim, posljednji put sam na jedno jako lijepo putovanje ponijela samo analogni fotoaparat, potrošila sam 34 snimka i svi su bili prelijepi. Svaki put sam odmjereno kadrirala i gledala da uzalud ne potrošum nijedan snimak. Više sam nekako analogno fokusirana na trenutak“, reklam nam je na kraju razgovora fotografkinja Aida Redžepagić.



N.Br./maglaj.net