Petak , 29. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Atelje i galerija ''AB'' Maglaj: Postavljena izložba ''Sjećanja'' - Salim Obralić (FOTO)

img

Njegova umjetnost je umjetnost ljepote i umjetnost radosti življenja

Kada se bude rezimirala 2023.godina, sigurno je da će se izložba djela Salima Obralića pod nazivom „Sjećanja“ naći među najznačajnijim kulturnim događajima koji su organizovani u našem gradu. Otvaranju izložbe u ateljeu i galeriji „AB“ prisustvovali su brojni poštovaoci opusa Salima Obralića iz Maglaja, Sarajeva, Žepča, Zavidovića, najbliži članovi porodice te prof.dr. Dubravka Pozderac-Lejlić, dekanesa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i doc.mr. Renata Papišta, nekadašnja asistentica prof. Obralića.

Okončana restauracija i konzervacija dvije Obralićeve slike

Otvaranje je počelo „Pjesmom o Maglaju“ u izvođenju Ene Blitović i sjećanjima Fuada Ruvića na Salima Obralića iz njegove knjige „Priča zaboravljenih ljeta“. „Salim Obralić rođen je u Maglaju, u Gornjoj mahali, iza Gradine. Mi smo ga zvali Salko. Ja i danas, tako mi je i dalje onaj moj, stari, pravi. Onaj 'bolesno' odan Maglaju. Svom ocu Salihu odužio se ciklusom slika 'Očev alat'. Saliha odavno nema, ali alat i dalje kucka, cvili, reže na Salkinim grafikama. Svojoj pomajci Azemini, koja je njih troje pazila kao da ih je rodila, odužio se opet ciklusom 'Sahan i ćasa' . Nije zaboravljeno kako su iz sahana i ćase mali Obralići, ne baš imućni, kusali toplu vareniku sa udrobljenom kukuruzom, a Azemina dosipala“, kazao je Ruvić na otvaranju izložbe. Pored dvije slike većeg formata koje su se nekada nalazile u sali hotela i koje su predstavljene nakon sveobuhvatne restauracije i konzervacije, postavku izložbe čine slike, grafike i skulpture na kojima su predstavljene vječne Obralićeve inspiracije: Stari grad u Maglaju, Počitelj, maglajske i sarajevske česme, djela iz njegovih različitih opusa a koje je porodica Obralić ustupila za izložbu te portreti Fikreta Dedića i Sulejmana Omerovića Cara, koji su čuvaju u Udruženju antifašista i boraca NOR-a i „Prvoj osnovnoj školi Maglaj“. Restauracija dvije Obralićeve slike sa motivima Starog grada datiraju iz 1975. i 1978.godine. Investitor izgradnje objekta novog hotela u Maglaju Nesib Serhatlić, restauraciju je povjerio prof. mr. Admiri Bradarić, akademskoj likovnoj umjetnici i Ajli Alijagić, magistrici konzervacije i restauracije. Biranim riječima o prof. dr. Salimu Obraliću, akademskom grafičaru i slikaru, jednom od najznačajnijih bh umjetnika i profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu, govorile su prof.dr. Dubravka Pozderac-Lejlić, dekanesa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i doc.mr. Renata Papišta. „Raditi sa profesorom Obralićem bilo je posebno iskustvo, a svakodnevni dolazak na Akademiju meni nije bio dolazak na posao, nego dolazak na mjesto gdje ću nešto novo naučiti od svoga profesora Salima Obralića“, naglasila je na otvaranju izložbe doc.mr. Renata Papišta. „Profesor Salim Obralić bio je izuzetna osoba i u svom stvaralačkom radu i u profesionalnom, pedagoškom radu. Brojne generacije studentata ne samo da je učio, nego je na njih prenosio i ono što je bio njegov doživljaj svijeta, njegov doživljaj života, njegov doživljaj umjetnosti, a bez one njegove emocije ni te umjetnosti ne bi bilo na ovakav način. Njegova umjetnost je umjetnost ljepote i umjetnost radosti življenja“, kazala je između ostalog na otvaranju izložbe prof.dr. Dubravka Pozderac-Lejlić, dekanesa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Restaurirane slike krasiće objekat novog hotela u Maglaju

Restauracija i konzervacija dva Obralićeva rana rada trajala je više od tri mjeseca i to zbog višedecenijske izloženosti nekontrolisanim klimatskim uslovima, dimu cigareta, različitim isparavanjima i nečistoćama, ratnim dejstvima i poplavom 2014.godine. „Slike same od sebe imaju svoju vrijednost ali ono što me još više zadužilo da budem odgovorna prema poslu koji smo radile jeste što sam vidjela koliko se svi ljudi u Maglaju identificiraju sa ovim slikama, nije bilo osobe koja je došla u galerije a da nije znala o kojim slikama se radi, ko je autor i da nisu bili oduševljeni činjenicom što se radi restauracija. Nadam se da će se i buduće generacije isto tako identificirati sa ovim slikama“, kazala je Ajla Alijagić, magistrica konzervacije i restauracije. „Dok sam radila na restauraciji ovih slika, u svakom potezu kista osjetila sam ljubav profesora Obralića prema njegovom rodnom gradu. I postojala je ta velika odgovornost prema njegovom djelu. U ateljeu galeriji „AB“ u proteklim godinama realizovano je više od 200 izložbi, ali organizovati ovu bila je posebna odgovornost. Žao mi je što ne poštujemo ljudske veličine kakav je bio i profesor Obralić i što se za života izložbom nije predstavio u svome rodnom gradu“, dodala je prof. mr. Admira Bradarić, akademska likovna umjetnica.

Izložba „Sjećanja“ u atelju i galeriji „AB“ u Maglaju otvorena je do 10.aprila 2023.godine.































N.Br./maglaj.net