Četvrtak , 25. Apr, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Organizovan 9. nogometni turnir ''Budi Sportinaš'': Turnir okupio više od hiljadu dječaka i djevojčica (FOTO)

img

Turnir „Budi Sportinaš“, kojeg već deveti put organizuje Škola fudbala „Sportino Ma“, okupio je više od 1.000 dječaka i djevojčica sa svojim trenerima i trenericama, a nije izostala ni podrška roditelja. Turnir je organizovan za godišta: 2011., 2012., 2013., 2014. i 2015. i okupio je 90 ekipa iz Zenice, Žepča, Cazina, Ilijaša, Hrasnice, Vogošće, Novog Šehera, Brankovića, Srebrenika, Jelaha, Tešnja, Zavidovića, Tuzle, Gračanice, Rudanke, Banovića, Gradačca, Sarajeva, Mostara, Maglaja..... Na turniru je odigrano više od 130 utakmica, na Sportino platzu i na pet terena na gradskom stadionu. I organizatori i učesnici složni su u ocjeni – bio je to dan za pamćenje, dan u znaku nogometa, far play-a, druženja, a sigurno je da će se turnir „Budi Sportinaš“ naći među sportskim događajima koji su obilježili 2023.godinu.

Slika za pamćenje – pun stadion djece i navijača

Na turniru smo upoznali Demira Bišića, člana ŠF „Omega“ Donja Orahovica, koji se tek krenuo baviti nogometom i turnir u Maglaju bio je prvi na kojem je učestvovao. „Počeo sam se baviti nogometom da se više družim, da ne budem stalno kod kuće“, kazao nam je Demir. U Maglaju je na turniru, sa svojim suigračima iz NK „Borac“ Jelah učestvovao i Josip Martinović. „Lijepo je trenirati nogomet, upoznao sam sam i nove prijatelje, na turniru smo odigrali već dvije utakmice. Nažalost, poraženi smo u obje sa 1:0“, ispričao nam je Josip. „Izgleda mi prelijepo, veliki stadion, puno djece. Na ovakvim turnirima je najvažnije da se mi upoznamo i družimo, da vrijedno treniramo i da na terenu damo sve od sebe“, rekao nam je Vedad Šabanović, član OFK „Biser“ Sarajevo.

Ravnopravne na terenu sa svojim vršnjacima bile su i brojne nogometašice, a među njima i Maida Ćatić iz ŠF „Trijumf“ Lukavac. Nogomet trenira već devet godina, i u posljednje vrijeme uglavnom trenira sa dječacima. „Uvažavaju me na terenu i moji saigrači i igrači iz protivničke ekipe“, kazala nam je Maida i dodala. „Odlika dobre nogometašice je da slijedi svoje snove, a moji snovi su da jednog dana zaigram u nekom velikom klubu, u Njemačkoj ili Americi. Moji uzori su Neimar i Belingem“. Tokom turnira nije izostala ni velika podrška roditelja.

Moj sin trenira nogomet i podrška roditelja je jako bitna, dosta često ga pratim na turnirma. Moje je samo da gledam utakmicu i da ih sve bodrim, a treneri su tu da vode utakmicu“, ispričao nam Dragan Lovrić iz Žepča. „Ovo je fantastičan sportski događaj i čestitam organizatoru na lijepom ambijentu i lijepom turniru. Prilika je ovo da se djeca druže, upoznaju, da steknu nova prijateljstva, da se nadmeću u fer i sportskoj borbi, a neka bolji pobijedi i osvoji turnir. Polaznike naše škole fudbala učimo far play-u i respektu – to su načela svakog sporta, a to su i osnovna načela i u životu. Da se s poštovanjem odnose prema protivnicima, prema saigračima, prema publici i roditeljima i naravno da tokom utakmice igraju po far play pravilima jer to je jedino ispravno i osnov za bilo koji uspjeh u životu, fudbalu i bilo kojem drugom sportu“, riječi su Kenana Buze, trener ŠF „Tempo“ Ilijaš. Samo riječi hvale za oragnizaciju turnira imao je i Semir Jukić, trener FK „Famos“ Hrasnica. „Djeca se druže, igraju, postižu dobre rezultate, a mi smo u Maglaj doputovali sa generacijom 2011.godište. Cilj ovih turnira je i da djecu naučimo ponašanju, disciplini, kako je to otići u drugi grad, da se ponašaju u sportskom i far play duhu, da poštuju protivnika. Sretan sam što vidim da se moji dječaci druže sa svojim vršnajcima iz drugih gradova“, kazao nam je Jukić. Na turnir su se odazvali i sportski prijatelji Sportinaša iz Cazina i Bužima. „Naša nogometna saradnja traje godinama, a Sportinaši će u junu doći i na turnir koji mi organizujemo. Puno putujemo, učestvujemo na turnirima, a sigurno je da se ovaj može naći medju TOP 10 u BiH, ambijent je odličan, svi se družimo, upoznajemo“, kazao nam je Mirza Alešević, trener ŠN „Gomila stijena“ Cazin.

Zadovoljni i organizatori – hvala roditeljima i prijateljima Sportinaša!

Prema riječima Miralema Karabegovića, trenera u ŠF „Sportino Ma“, pripreme za turnir trajale su mjesec dana, a organizatori su učini sve da turnir bude kvalitetan, da sve protekle u najboljem redu. „Veliko hvala roditeljima naših dječaka i našim prijateljima koji su se uključili da pomognu u organizaciji. Nije baš lahko, igra se na šest terena, treba organizovati sudije, zapisnički sto, dječake koji će pratiti rezultat, bilo je izuzetno mnogo posla. Hvala općini Maglaj, kompaniji Natron-Hayat, Pekari „Vaha“ Novi Šeher, kompaniji Madina, a bilo je i ličnih donacija koje su pomogle oragnizaciju turnira“, kazao nam je Karabegović i dodao. „Mi redovno učestvujemo na turnirima koje organizuju naši sportski prijatelji, nama se odazvalo 90 ekipa u pet kategorija, a mi smo se potrudili da zaista budemo dobri domaćini. Najbitnije je da nije bilo povreda i vjerujem da će naši gosti i sportski prijatelji zadovoljni otići iz Maglaja“.

Konačni poredak na turniru

U kategoriji 2011. godište najbolje su bile ekipe Internacional Željezno Polje, Famos Hrasnica, Tempo Ilijaš i Omega Gračanica. Kategorija 2012.godište Tempo Ilijaš, Sloboda Tuzla, Unis Vogošća i Sportino Ma Maglaj, 2013.godište Unis Vogošća, TOŠK Tešanj, Mladost Tinja i Don Bosco Žepče, 2014.godište Sportino Ma Maglaj, Unis Vogošća, SlobodaTuzla i Bambi Tuzla, a kategorija 2015. godište Ačko Doboj, Čelik Zenica, Sportino Ma Maglaj i Ilička Brčko.



N.Br./maglaj.net