Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Sportski vikend: Rezultati maglajskih klubova

img

Sarajevo je od 4.do 11.novembra bilo domaćin Svjetskom prvenstvu u sjedećoj odbojci koje je okupilo 16 muških i 13 ženskih reprezentacija. Kako je poznato, reprezentacija Bosne i Hercegovine okitila se srebrnom medaljom, nakon što je u finalu poražena od reprezentacije Irana. Ženska reprezentacija BiH takmičenje je završila na 13. mjestu. Nažalost, Almedina Merdić ipak nije branila boje BiH, jer nije prošla klasifikaciju invalidnosti koju propisuje Para volley. Da je imala pravo nastupa, sigurno je da bi puno pomogla svojim saigračicama, jer, kako smo čuli, Almedina ima veliki kvalitet za sjedeću odbojku. Ono što posebno raduje ljubitelje sporta u našem gradu je činjenica da su pravdu na Svjetskom prvenstvu u sjedećoj odbojci, u mečevima u muškoj i ženskoj konkurenciji, dijelile dvije Maglajke Šefka Hasanić, kao glavna sutkinja i Lejla Hadžić kao linijska sutkinja. One su u sudijskom zboru bile predstavnice BiH uz sudiju Mirzu Bašića iz Lukavca. Šefka Hasanić kao sutkinja iza sebe ima takmičenja na evropskom i svjetskom nivou, a njenim stopama sada kreće i mlada Lejla Hadžić.

Puni plijen su sa gostovanja donijeli su članovi IOK „Auto sevis Huso“. Slavili su nakon meča sa SKISO „Breza 304“, koji je okončan rezultatom 3:0, po setovima 25:22, 28:26 i 25:23. Kako je u Premijer ligi BiH bila kraća pauza zbog reprezentativnih nastupa na Svjetskom prvenstvu, u narednim danima maglajska ekipa odigraće tri meča. Večeras od 18 sati u sportskoj dvorani u Maglaju domaći tim dočekuje ekipu „Sinovi Bosne“ iz Lukavca, u četvrtak gostuju KSO „Iskra“ Bugojno, a u nedjelju od 12 sati dočekuju ekipu „Zenica 92“.

U Premijer rukometnoj ligi BiH igrani su susreti X kola. Ekipa RK Gračanica pobijedila je rukometaše Maglaja 31:25, poluvrijeme 12:14. Stefan Trkulja sa devet i Omer Mehmedović sa osam postignutih pogodaka bili su najefikasniji u redovima Gračanice, a kod Romantičara najefikasniji je bio Nedim Hadžić sa 10 golova.

U subotu u maglajskoj sportskoj dvorani gostuje ekipa banjalučkog Borca.

U Superligi Federacije BiH i Ligi kadetkinja igrani su mečevi VI kola. U subotu su u Maglaju seniorske OK „Maglaj“ poražene od ŽOK „Lami“ Brčko 0:3, po setovima 21:25, 23:25 i 21 : 25, a u Ligi kadetkinja grupa B, na gostovanju su poražene i mlađe Osice. ŽOK "Žepče" Žepče - OK "Maglaj" Maglaj 3:0, po setovima 25:21, 25:16 i 25:14.

Selekcije Košarkaškog kluba Maglaj, pionirke i kadeti, u Visokom su odigrali susrete III kolo Lige mladih ZDK. „Pionirke su odigrale odlično utakmicu sa ekipom KK „Visoko“, te zasluženo slavile sa 27 poena razlike. Sve su djevojke dobile priliku za igru i tako maksimalno iskoristile svoju minutažu. Kadeti su doživjeli poraz, iako smo na poluvremenu imali prednost“, saopšteno je iz Košarkaškog kluba „Maglaj“.

Odigrani su susreti XIV kola Prve nogometne lige Federacije. BFK SIMM BAU doživio je minimalan poraz od ekipe NK Bratstvo Gračanica – bilo je 1:0.

Narednog vikenda igraju se mečevi posljednjeg kola jesenjeg dijela prvenstva, a BFK SIMM BAU dočekuje Gradinu iz Srebrenika.

U Drugoj ligi Federacije grupa Centar uspješni su bili i Moševac i Natron. NK Moševac je slavio na gostovanju, pobijedili su Mošćanicu 3:2. Natron je na gradskom stadionu sa 1:0 savladao NK Baton. U susretima posljednjeg kola prvog dijela prvenstva, Moševac dočekuje zavidovićku Krivaju, a Natron gostuje Borcu sa Jelaha.

Članovi Karate kluba „Tvrđava“ učestvovali su na međunarodnom takmičenju u Doboju "DOBOJ OPEN 2022" na kojem učešće uzelo oko 700 takmičara.

Takmičari maglajskog kluba, koji su nastupali u borbama i katama uz pratnju trenera Alaudina Efendića i Maide Burajić postigli su sljedeće rezultate: zlatnu medalju osvojio je Džan Čičkušić, srebrom su se okitile Sara Spahić i Amila Husić, dok su bronzane medalje osvojili: Mak Krzić, Edah Mahmutagić, Rejhan Efendić, Amna Ibranović, Amina Vuković, Ahmed Hekić, Alen Sejmenović, Merima Sejmenović, Rijad Mehinagić, Ajnur Bašić, Ajna Mehinagić, Berina Mešić, Omar Hamidović i Merjem Muminović. Iz Karate kluba „Tvrđava“ čestitali su svim učesnicima i osvajačima medalja.

Selekcija Škole fudbala „Sportino Ma“, dječaci godište 2014.osvojila je prvo mjesto na turniru koji je organizovala Škola fudbala AČKO Doboj. Naturniru su učestvovale 23 ekipe iz BiH i Srbije. Emrah Kalabić proglašen je za najboljeg igrača turnira.

Lijepa uvertira i priprema za novi međunarodni turniru u Mostaru na koji idemo od 9. do 11. decembra“, najavili su Sportinaši.

Subotica je proteklog vikenda bila pozornica za plejadu nekadašnjih rukometnih asova, okupljenih na 5. Međunarodnom rukometnom turniru “Trofej Subotice 2022” za veterane i veteranke. Organizator turnira bilo je Sportsko društvo veterana „Stara škola“, a učestvovalo je nekoliko stotina rukometaša i rukometašica iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Slovenije i Hrvatske, a među njima i članovi VRK „Maglaj“.

Mada je rezultat na ovakvim turnirima najmanje važan, recimo da su maglajski veterani u grupnoj fazi takmičenja pobijedili ekipu VRK Familija Ruma, igrali neriješeno sa ekipom Rijeke, dok su poraze doživjeli od travničkog Borca i ekipe Sombora. Turnir je osvojila ekipa VRK „Osijek“ koja je u finalu bila bolja od ekipe VRK „Sarajevo“, a Maglajlije su u svojim redovima imale najboljeg golaman turnira – Ismira Brkića. Turnir je okupio blizu 450 nekadašnjih profesionalnih rukometaša i rukometašica, šampionki i šampiona i svih krajeva ex Jugoslavije i regiona. Tokom turnira ponovno se rasplamsao žar za pobjedom, mnogi su se podsjetili starih dana ali i sklopili prijateljstva za budućnost. „Nekada smo bili ljuti rivali u profesionalnom rukometu, sada smo dobri prijatelji i uvijek je lijepo prisjetiti se nekih starih vremena i jakih utakmica“, kazao nam je Ismir Brkić nakon povratka ekipe iz Subotice.

 

N.Br./maglaj.net