Nedjelja , 22. Sep, 2019

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

img

Javni poziv za sufinansiranje sanacije fasada stambenih zgrada u užem gradskom jezgru

Na osnovu člana 15. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH (“Službene novine Federacije BiH, broj 49/06 i 51/09) i člana 42. Statuta Općine Maglaj (Sl.novine Općine Maglajbroj 8/07, 3/08, I 6/08 ) i Zaključka o usvajanju Budžeta za 2019. godinu broj: 02-05-1-2883/18 od 27.12.2018.godine ( Sl. Novine Općine Maglaj broj 10/18 od 31.12.2018. godine ), Načelnik Općine objavljuje:

 

img

Održan javni čas historije u Spomen parku-Čakalovac

Danas je u organizaciji UABNOR-a Maglaj i Udruženja mladih „Sub castro nostro-Pod našom tvrđavom“ Maglaj održan javni čas historije u Spomen parku-Čakalovac, a koji je dio projekta „Maglajski duh antifašizma - jučer, danas, sutra“ ,  i Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, finansira Europska unija (EU), a implementira  Razvojni program Ujedinjenih nacija(UNDP). Javni čas je organiziran u okviru obilježavanja Dana općine Maglaj i „Septembarskih dana otpora“ .

 

img

31. redovna sjednica Općinskog vijeća Maglaj

Na osnovu člana 59. i 60. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Maglaj («Službene novine Općine Maglaj broj: 2/13- prečišćen tekst») i zaključaka sa Kolegija Općinskog vijeća održanog dana 19.09.2019.godine, sazivam 31. sjednicu Općinskog vijeća Maglaj za 26.09. 2019. godine sa početkom u 10:00 sati, u sali JU Dom kulture «Edhem Mulabdić» Maglaj.

img

Svečano otvoreno IT Hub Maglaj by SPARK

Na svečan i inovativan način završeno je obilježavanje 611. rođendana općine Maglaj. U velikom broju prisutnih, načelnik općine Mirsad Mahmutagić i direktorica SPARK-a Mostar Maja Miljević otvorili su IT HUB Maglaj by SPARK.

img

Organizirana zabava za djecu povodom Dana općine

Danas je povodom Dana općine Maglaj, održana i zabava za djecu. Načelnik općine Mirsad Mahmutagić počastio je najmlađe sugrađane prigodnom zabavom, gdje su imali priliku da plešu sa maskotama i gledaju edukativno-zabavnu predstavu u kojoj su uzeli aktivno učešće.

 

img

Svečano obilježen Dan općine Maglaj

Povodom Dana općine, 18. septembra, održana je svečana akademija na kojoj su dodijeljena najviša općinska priznanja i četiri nagrade zaslužnim pojedincima za posebne zasluge i angažman u mjesnim zajednicama. Simboličnu nagradu dobila je i Amna Muhamedović, zlatna studentica Pravnog fakulteta u Sarajevu, prva u historiji s prosjekom 10.

 

img

Održane ulične trke ''Maglaj 611''

U organizaciji Društva pedagoga fizičke kulture, a pod  pokroviteljstvom Općine Maglaj, održane su ulične trke "Maglaj 611" učenika osnovnih i srednjih škola povodom Dana općine Maglaj.

img

Zvanično otvorena manifestacija Dani Čabrine kafane

Danas je zvanično otvorena manifestacija Dani Čabrine kafane, a u čast obilježavanja 100 godina postojanja ovog kulturno-historijskog objekta. Projekat su osmislili i realizirali u saradnji sa Općinom Maglaj, Udruženje mladih „Sub castro nostro-Pod našom tvrđavom“.

 

img

Otvoren Kutak poezije u Delibegovom hanu

Povodom Dana općine i u čast manifestacije „100 godina Čabrine kafane“ u Delibegovom hanu otvoren je Kutak poezije. Dok su se gosti okupljali u 11 sati iz Delibegovog hana mogle su se čuti sevdalinke. Domaćini su bili obučeni u narodnu nošnju.

 

img

U toku izgradnja dva stambena objekta u okviru Projekta za oporavak od poplava/klizišta

 

 

U toku je izgradnja dva nova od pet odobrenih stambenih objekata u okviru Projekta za oporavak od poplava/kliziša. Uskoro će još tri porodice dobiti nove domove , kada se završi izrada projektne dokumentacije. Radi se o korisnicima čiji su objekti stradali u poplavi i klizištu 2014. godine, a koji se nalaze na interventnoj listi.