Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Počela rekonstrukcija mosta na putu Fojnica-Bradići (FOTO)

img

Počeli su radovi na rekonstrukciji oštećenog mosta na lokalnom putu Fojnica – Bradići, pa je ovom dionicom saobraćaj u potpunosti zatvoren u oba smjera kako za pješake tako za motorna vozila. Prema prvim procjenama u rekonstrukciju se planira uložiti oko 20.000 KM, a vjeruje se da će radovi biti i skuplji. Poslovi su povjereni lokalnoj firmi „Hajdić“.

Dotrajali most predstavljao veliku opasnost za pješake i vozila

Dionicom puta Fojnica – Bradići, kao i preko samog mosta, dnevno prolazi na stotine automobila, autobusa, kamiona, pješaka. Put povezuje tri općine: Maglaj, Žepče i Zavidovići što i samo govori o njegovoj frekventnosti. Već duže vrijeme mještani su tražili od nadležnih da se pristupi sanaciji mosta, jer je bezbjednost pješaka i vozača ozbiljno bila dovedena u pitanje. Kako je predviđeno, radovi će se odvijati u tri faze, postaviće se čelična i drvena konstrukcija sa ojačavanjem i zaštitom, te novi drveni patos i ograda. Na terenu je veći broj radnika i mehanizacije. „Počeli smo sa skidanjem drvenih greda i čišćenjem čelične kontrukcije. U posljednjih nekoliko godina i sami smo bili angažovani na sanaciji ovog mosta, međutim drvena građa zaista je bila dotrajala pa će ovo biti složeniji projekat. Kada se poslovi završe biće to i bezbjedniji most“, priča nam poslovođa Razudin Mušić.

Mještani vjeruju da će svi radovi biti izvedeni kvalitetno

Mještani sa kojima smo razgovarali sretni su zbog početka rekonstrukcije mosta, mada neki sumnjaju u kvalitet predviđenih radova. „Stanje je bilo loše, a mislim da ni sada neće biti dobro, nema nikakve kontrole i samo se troše novci“, kaže Mato Šupuković. Emir Topčić radi u Zavidovićima i svakodnevno je prelazio preko mosta. „Stanje je bilo katastrofalno, nije bilo goreg mosta na općini Maglaj. Svaki dan je neko mogao nastradati. Vjerujem da će novi most biti bolji i sigurniji“, priča nam Topčić. Mještanin Janko Knežević vjeruje da će svi poslovi biti urađeni kako treba.

Korisnici puta zamoljeni za strpljenje

Prema prvim najavama obustava saobraćaja trajaće do petka, 20.jula, kada će ponovno saobraćaj biti u funkciji, odnosno do završetka radova na rekonstrukciji oštećenog mosta na lokalnom putu Fojnica – Bradići. Na ovoj dionici na radove upozorava i postavljena saobraćajna signalizacija. Građani i vozači su zamoljeni da dok traju radovi na rekonstrukciji mosta koriste alternativni pravac Bradići – Globarica – Zavidovići te da imaju strpljenja za novi režim saobraćaja.














N.Br./maglaj.net