Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Enver Softić ne razmišlja o penziji (VIDEO INTERVJU)

img

Pokreće rad dječijeg hora 'Albatros' u Maglaju

Enver Softić kao prosvjetni radnik radi već 38 godina. Godinama svoju ljubav prema muzici prenosi na najmlađe kroz školu gitare koju vodi ali i bend „Albatros“. Čini se da ni o penzionerskim danima i odmoru ne razmišlja jer je ovih dana pokrenuo veliki projekat osnivanja dječijeg hora i Muzičke škole pod imenom „Albatros“.

Djeca stalno prenose pozitivnu energiju

Prvih dana u učionici i pred djecom dobro se sjeća i penzija mu se činila tako daleko. „Sve ove decenije brzo su prošle, pune lijepih uspomena. I da ponosno moram birati poziv, ponovno bih bio prosvjetni radnik“, rekao nam je Enver i dodao. „Djeca šalju toliko dobru i pozitivnu energiju, oni su bezazleni i iskreni pa čovjek proživljava samo lijepe trenutke. Svu tu pozitivnu energiju oni decenijama prenose na mene“. Od najranijih dječačkih dana Enver Softić je uz muziku, svirao je i pjevao u grupama „Osmijeh jutru“ i „AED“ a tokom rata i u Vojničkom orkestru. Činilo mu se sasvim logičnim da tu svoju ljubav prenese na mlađe. Po uzoru na nekadašnji orkestar „Albatros“, koji je prije 35 godina u tadašnjoj Osnovnoj školi „Sulejman Omerović-Car“ vodio Dragiša Dabić, okupio je grupu talentovanih dječaka i djevojčica i tako se „Albatros“ rodio po drugi put. U bendu njeguju stari dobri rock ali i kvalitetne pop melodije. „Sa djecom dijelim isti muzički ukus. Na repertoaru su pjesme 'Plavog orkestra', 'Bijelog dugmeta', izvodimo i etno pjesme, stare, dobre hitove. 'Albatros' me sve ove godine drži dobro raspoloženim, a i djeci je lijepo. Imali smo niz zapaženih nastupa, a čekamo da snimimo i vlastitu kompoziciju 'Bubamara'“, kaže Enver.

I djeci mlađeg uzrasta treba hor

U Maglaju ima puno talentovane djece uzrasta od 6 do 12 godina, sa darom za pjevanje pa je njima Softić uputio poziv da se uključe u rad Dječijeg hora. Hor bi uz bend „Albatros“ i školu gitare lijepu cjelinu. „U Srbiji Leontina Vukomanović vodi dječiji hor 'Čarolija' i ja želim nešto slično u Maglaju. Na repertoaru hora bila bi pop i rock muzika te dječije pjesme. Želja nam je upriličiti susrete djece i vrhunskih muzičara. Volio bih da se što više djece prijavi za hor, otvoriće im se jedan novi svijet a dobiće priliku i da se izraze na najljepši mogući način, a to je kroz muziku“, pojasnio je Softić.

Članovi benda 'Albatros'

U bendu 'Albatros' su Melisa Mahmutagić, Najda Mulalić, Kerim Begić, Faris Šalaka, Faris Mulaomerović, Irhad Mahmuć i Tarik Šehović.

Porodica mi je vjetar u leđa

Enver nam je ispričao da se smatra izuzetno sretnim čovjekom, jer ima divnu i zdravu porodicu. „Supruga Jasminka i ja izuzetno smo ponosni na svoju djecu. Kćerka Lejla svojevremeno je bila Zlatni student Univertziteta Tuzla i odbojkaška reprezentativka, a sin Adi je okrenut umjetnosti, jezicima, medijima i uskoro bi trebao diplomirati na SSST Sarajevo“.





N.Br./maglaj.net
VIDEO: Adnan Šahman/maglaj.net